«Οι πάρα πολλές βροχές ακύρωναν τους όποιους ψεκασμούς γινόντουσαν για τα κουνούπια»

0
438

Την συζήτηση για το πότε μπορούν να παρέμβουν οι υγειονομικές αρχές της Περιφέρειας μαζί με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου αναζωπύρωσε η περίπτωση όπου συνεργείο του Δήμου Καβάλας προχώρησε το πρωί της Δευτέρας σε καθαρισμό διαμερίσματος ρακοσυλλέκτριας μετά από τις καταγγελίες περιοίκων στην οδό Ομονοίας. Για το θέμα τοποθετήθηκε στον Alpha Radio ο νομίατρος Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος, ενώ απάντησε και για την έξαρση των κουνουπιών στην περιοχή μας που δυσκολεύουν την ζωή των Καβαλιωτών και των επισκεπτών.

«Όταν υπάρχει κάποια ανθυγιεινή εστία η οποία μπορεί να επηρεάσει το ευρύτερο κοινό, τους πολίτες γενικά, είναι έξω από το σπίτι κάποιου και μπορεί να επηρεάσει τους γείτονες τότε θα πρέπει να απευθυνθεί σε μας προκειμένου να ελέγξουμε αν όντως υπάρχει ή όχι ανθυγιεινή εστία. Εάν υπάρχει τότε καλούμε αυτόν που τη δημιουργεί -εφόσον διαπιστώσουμε ποιος είναι- να συμμορφωθεί εντός κάποιου χρονικού περιθωρίου, εάν δε συμβεί αυτό τότε προχωράμε σε μήνυση. Εάν αυτή η εστία όμως είναι μέσα στο σπίτι κάποιου, επειδή προστατεύεται από το σύνταγμα η οικία, καμία υπηρεσία χωρίς εντολή εισαγγελέα δεν μπορεί να παρέμβει. Βεβαίως όταν υπάρχει μία ανθυγιεινή κατάσταση μέσα σε ένα σπίτι, σε μία οικία αυτό πρωτίστως επηρεάζει τη διαβίωση και τις συνθήκες διαβίωσης αυτών που μένουν μέσα. Για αυτό και σε τέτοιες περιπτώσεις παρεμβαίνει ο Εισαγγελέας μαζί με κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και επιπλέον εάν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που π.χ. δεν έχουν την νοητική ικανότητα να ανταπεξέλθουν, αντιλαμβάνεστε ότι τότε θα πρέπει να επέμβουν οι υπηρεσίες αυτές πάντοτε με εντολή εισαγγελέα. Βέβαια και ο δήμος συνδράμει στο να καθαριστεί το σπίτι, έχουν τύχει και τέτοιες περιπτώσεις όπου είχαμε ανθρώπους που μένουν μόνοι τους, οι οποίοι έχουν νοητικά ή ψυχιατρικά προβλήματα και δεν αντιλαμβανόντουσαν την κατάσταση στην οποία ζούσαν. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση οι γείτονες από τη μυρωδιά ακριβώς καταλάβαιναν τι συμβαίνει».

«Σε περιοχές με λιμνάζοντα νερά πάνω από δύο ή τρεις ημέρες είναι σημεία στα οποία ειδικά το καλοκαίρι μπορούν να αναπτυχθούν κουνούπια. Αν είναι δημόσιος χώρος μπορώ να απευθυνθούμε στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου ή στη ΔΕΥΑ αν υπάρχει κάτι το οποίο τα δημιουργηθεί. Πολλές φορές αυτά δημιουργούνται είτε από διαρροές του δικτύου ύδρευσης ή φυσικά, από βράχους κτλ. Με βάση τον υγειονομικό κανονισμό αν υπάρχει παράβαση καλούμε σε συμμόρφωση διαφορετικά προχωράμε στη μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία».

«Απολύμανση να κάνετε στο σπίτι σας για τα κουνούπια δεν έχει κανένα αποτέλεσμα γιατί αυτά κινούνται σε μία ακτίνα εκατοντάδων μέτρων καμιά φορά και χιλιόμετρα. Από κει και πέρα να μη δημιουργούμε μικροεστίες στο σπίτι μας καλό είναι, αν έχουμε βλάστηση ή γκαζόν πρέπει να το κουρεύουμε γιατί μπορεί τα κουνούπια να αναπαράγονται μακριά αλλά έρχονται και φωλιάζουν εκεί που βλέπουν τα σκουπίδια, εκεί που βλέπουν χόρτα, εκεί που βλέπουν γκρεμισμένα σπίτια γιατί βρίσκουν δροσιά εκεί. Μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα, όχι να ψεκάζουμε με συνεργεία έξω αλλά να άρουμε αυτά τα σημεία παραμονής των κουνουπιών και φυσικά δεν το συζητάω να μην έχουμε σημεία αναπαραγωγής, δηλαδή το να μην έχουμε εμείς λάστιχα αυτοκινήτου γεμάτα με νερά εκεί αναπτύσσονται χιλιάδες κουνούπια και γενικά σε στάσιμα νερά. Από κει και μετά η περιφέρεια κεντρικά έχει έργο το οποίο το έχει τα τελευταία τουλάχιστον 10-15 χρόνια όπου δρα με συνεργεία και εναέρια και επίγεια προκειμένου να καταπολεμήσει τις μεγάλες εστίες».

«Μεγάλο ρόλο, τον κυριότερο ρόλο παντού, σε όλες τις χώρες παίζουν οι καιρικές συνθήκες, είχαμε πάρα πολλές βροχές και αυτές ακύρωναν όποιους ψεκασμοί γινόντουσαν μετά τις βροχοπτώσεις. Τα φάρμακα για να δράσουν θα πρέπει να παραμείνουν στο πεδίο και θα πρέπει να έχουν μία συγκεκριμένη αραίωση. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν ψεκάζεις κάθε μέρα και μετά ξανά βρέχει ακυρώνεις το φάρμακο. Το δεύτερο είναι ότι με βάση τις νεότερες νομοθεσίες της Ε.Ε. και το οποίο δεν συμβαίνει μόνο σε αυτή την περίπτωση αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπως τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε και στη γεωργία, είναι πλήρως βιολογικά. Αντιλαμβάνεστε ότι τα βιολογικά φάρμακα δεν έχουν την αποτελεσματικότητα αυτών που είχαμε πολύ παλιά. Τότε ρίχναμε τα εντομοκτόνα και δεν έμενε κουνούπι αλλά προκαλούσαμε τεράστια ζημιά και στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Τώρα είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο, καλώς από τη μία μεριά γιατί προστατεύει την υγεία των ανθρώπων, προστατεύει τις μέλισσες και τα προϊόντα που τρώμε αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο θα θέλαμε. Θα θέλαμε μία ισορροπία, από τη μία να καταπολεμήσουμε το κουνούπι όσο γίνεται, δε μπορούμε να το εξαφανίσουμε και από την άλλη να μην κάνουμε ζημιά στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ