Η ελληνική κτηνοτροφία συρρικνώνεται διαρκώς καθώς το κόστος παραγωγής γονατίζει τους παραγωγούς αλλά και οι τελικές τιμές γονατίζουν τους καταναλωτές. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, το κρέας το γάλα και το καλαμπόκι έχουν μετατραπεί σε είδη πολυτελείας. Ο ίδιος όμως αναφέρεται και στις παλινωδίες των κυβερνήσεων που αντί να βοηθούν, απορυθμίζουν την αγορά.
«Τα προϊόντα αυτά είναι πολυτέλεια πια σύμφωνα με τα οικονομικά των πολιτών της χώρας, δεν έχει σχέση με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα διότι εκεί πέρα είναι πολύ διαφορετικά, οι μισθοί είναι αρκετά υψηλότεροι. Υπάρχουν περιοχές για παράδειγμα όπου το μοσχαρίσιο φτάνει και 60 και 80 ευρώ το κιλό αλλά οι μισθοί ξεκινάνε από τρία και τέσσερα χιλιάρικα. Άρα στην ουσία για τη χώρα μας το κρέας αυτή τη στιγμή πλέον το κρέας έχει πάρει αύξηση ως προιόν, είναι υψηλή σχετικά η τιμή του το πρόβλημα το μεγάλο όμως δεν είναι τόσο αυτό για μας όσο ότι παρότι και η δική μας τιμή παραγώγου έχει αυξηθεί, αλλά στην ουσία όμως πάλι αυτό που κάνουμε τις περισσότερες φορές είναι κάτω του κόστους διότι είναι τόσο υψηλό το κόστος παραγωγής που δε μπορούμε να παράγουμε ένα προιόν από το οποίο θα έχουμε ένα ικανοποιητικό κέρδος.
«Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι το καλαμπόκι πριν από τρία χρόνια είχε 15 και 16 και 17 λεπτά στα αλώνια και την περσινή χρονιά ήταν 30 λεπτά, φανταστείτε πόσο έφτασε το χειμώνα, μετά κάποια στιγμή υπήρχε μία πτώση γενικά γιατί είναι ξέρετε είναι χρηματιστηριακό προϊόν στην ουσία το καλαμπόκι, δεν είναι προϊόν το οποίο εξαρτάται η τιμή του μόνο από δω πέρα στη χώρα μας, και ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο κορονοιός που ήτνα δύσκολες οι μετακινήσεις ανέβασαν την τιμή του και ξέρετε το προϊόν το οποίο παράγεται σήμερα δηλαδή το προιόν το οποίο τρώει ο καταναλωτής δεν έχει παραχθεί με φτηνές ζωοτροφές Γιατί αν πέσει λίγο η τιμή στη χονδρική του καλαμποκιού και γενικά η τιμή δεν είναι άμεση το προϊόν, το προιόν αυτό θέλει κάποιους μήνες για να μπορέσει να φτάσει σε ένα επίπεδο ώστε να μπορέσει να γίνει σφάγιο ή να παραχθεί το γάλα. Εμείς έχουμε επωμιστεί αυτό το κόστος παραγωγής μας αλλά βλέπετε ότι οι τιμές στο ράφι δεν πέφτουνε παρότι οι τιμές παραγωγού τιμή έχουνε μία μικρή πτώση κυρίως στο γάλα το αιγοπρόβειο αλλά και στο αγελαδινό».
«Για να δούμε θετικό σημάδι στον ορίζοντα θα πρέπει να πούμε κάποια μέτρα τα οποία θα πρέπει να παρθούν, εμείς τα φωνάζουμε πάρα πολύ και τα έχουμε συζητήσει με τρεις υπουργός τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τώρα αλλάξαμε το τέταρτο με την καινούργια κυβέρνηση όμως δεν βλέπουμε κάποια ανταπόκριση δηλαδή είναι καλό να βγαίνει ο κάθε υπουργός και να λέει τα δικά του, να λέει ότι ο πρωτογενής τομέας έχει ποιοτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας γιατί έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν, μπορεί να μην έχουμε μεγάλες ποσότητες όμως είμαστε ποιοτικότεροι από άλλες χώρες και έρχεται ξαφνικά για παράδειγμα ο κ. Γεωργιάδης το Πάσχα και βάζει πλαφόν στο αρνάκι και το κατσικάκι. Δηλαδή υπάρχει ένα προϊόν το οποίο είναι ποιοτικό και με υψηλότερο κόστος παραγωγής από άλλες χώρες, έχεις εδώ ακριβά τα πάντα, από την ενέργεια, τα καύσιμα μέχρι και τη ζωοτροφή και τα φάρμακα των ζώων και έρχεται ο κάθε τυχάρπαστος υπουργός ο οποίος δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στον πρωτογενή τομέα και βάζει ένα πλαφόν στα κατσικάκια και τα αρνάκια και καταστρέφει τον κόσμο το Πάσχα. Εγώ δεν λέω ότι οι τιμές θα πρέπει να είναι πάρα πολύ υψηλές, θα πρέπει να είναι ανάλογες με το κόστος παραγωγής. Δεν μπορεί να είναι ακριβές οι ζωοτροφές, ακριβά τα καύσιμα, ακριβά τα πάντα και να έρχεται ο υπουργός και να βάζει πλαφόν, να βάλει πλαφόν σε εκείνα τα οποία είναι το κόστος παραγωγής και μετά φυσικά και εμείς θα πουλήσουμε σε χαμηλότερη τιμή»