Οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας υπερέβαλαν εαυτόν κατά τη διάρκεια διακομιδής ασθενών από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης στο νοσοκομείο της Καβάλας και για τον λόγο αυτό ζητούν άμεση ενίσχυση. Για το θέμα μίλησε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Κατερίνα Πετράκη περιγράφοντας τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όπως αυτές αποτυπώθηκαν και στις 3 επιστολές που εστάλησαν στα αρμόδια όργανα του Υπουργείο Υγείας και της 4ης ΥΠΕ.
«Κοίταξε ήταν σίγουρα ένα περιστατικό πάρα πολύ ατυχές, είναι από αυτά που συμβαίνουν πολύ σπάνια όμως μπορεί να συμβούν. Εκκένωση νοσοκομείου συγκεκριμένα στη χώρα μας έγινε πριν πάρα πολλά χρόνια άλλη μία φορά που ήταν το νοσοκομείο της Σάμου σε σεισμούς. Αυτό λοιπόν που βγήκε ως ένα συμπέρασμα μετά από αυτή τη διαδικασία, σαφώς το πρώτο που πρέπει να πούμε από την πλευρά μας εδώ και με την ιδιότητά μου ως γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ, είναι συγχαρητήρια στους εργαζόμενους πρώτα πρώτα του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Ξεπερνάει τον εαυτό του ο καθένας όταν καίγεται το σπίτι του να πάει να συμμετέχει στην διάσωση των αρρώστων, υπάρχει πραγματικά μεγαλείο ψυχής και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στους εργαζόμενους εκεί».
«Το δικό μας νοσοκομείο όμως πήρε ακριβώς τους μισούς σχεδόν και παραπάνω μαζί με τα νεογνά που ήταν μέσα σε αυτά, συνολικά 72 ανθρώπους, 72 από τους 140. Βέβαια σιγά-σιγά ξεκίνησαν κάποιοι να επιστρέφουν και πρέπει να σας πω ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν, θέλουν να παραμείνουν στο νοσοκομείο μας και αυτό μας τιμά, κάτι δείχνει. Πρώτα φύγανε τα μωράκια και ακολουθούσαν σιγά-σιγά και οι άλλοι. Ήρθαν επίσης 12 νοσηλευτές μαζί με την διευθύντρια για 3 μέρες, αποχώρησαν και ήρθαν άλλα 6 άτομα για μια βδομάδα ακόμη. Ήρθαν από το κέντρα υγείας της Καβάλας και στην Χρυσούπολη και Ελευθερούπολη και από τις Σέρρες ήρθαν δύο άτομα να βοηθήσουν. Αυτά πραγματικά μας τιμούν και μόνο Ευχαριστώ μπορούμε να πούμε Αλλά όπως καταλαβαίνετε η βασική λειτουργία η 24ωρη λειτουργία χρειάζεται το προσωπικό του νοσοκομείου Καβάλας το οποίο προσωπικό και άσχετα με το γεγονός αυτό που συνέβη με το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, εμείς είχαμε προγραμματίσει να το αναδείξουμε αυτές τις μέρες διότι πλέον και μετά τις εκλογές όπου ήταν για τρεις-τέσσερις μήνες κάτω τα μολύβια στα υπουργεία, δεν υπήρχε ούτε μία πρόσληψη προσωπικού μέσα το 2023».
«Υπάρχει ένα σημείο σύγχυσης, ναι έγιναν προσλήψεις μέσα στην πανδημία, αυτό που δεν υπολόγισε κανείς ποτέ είναι αυτό που εμείς λέγαμε πάντα ότι να είστε έτοιμοι κύριοι υπεύθυνοι ότι από δω και πέρα θα αποχωρούν όσοι έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, πρόσληψη δηλαδή της δεκαετίας του ‘80 και του ’90. Το κύμα των αποχωρήσεων είναι τεράστιο, αν λάβουμε υπόψη μας και το νόμο Κατρούγκαλου που δέσμευε κάποιους και πολλοί έσπευδαν να φύγουν εφόσον είχαν το δικαίωμα, αυτά έπρεπε να συνυπολογιστούν. Ναι έγιναν κάποιες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού όχι όμως τόσες που να αρκούν, τα κενά αυτή τη στιγμή παραμένουν τα ίδια και χειρότερα. Οπότε υπάρχει στο νοσηλευτικό προσωπικό έλλειψη 50% η οποία δεν είναι πραγματική γιατί η πραγματική κάλυψη δεν είναι το άλλο 50%, γιατί σε αυτό θα υπολογίσουμε και ανθρώπους με βαριές ασθένειες που δεν μπορούν να προσφέρουν στην 24ωρη λειτουργία και απασχολούνται σε κάποιες δευτερεύουσες εργασίες σε άλλα τμήματα, που σημαίνει ότι η 24ωρη λειτουργία βγαίνει με το 40%. Στο παραιατρικό προσωπικό -άκρως απαραίτητο για τα διευθετήσουν όλες οι διαδικασίες- όπου μιλάμε για τεχνολόγους ακτινολογικού, μικροβιολογικού, εκεί η έλλειψη είναι 65%!».