Η Ελλάδα θα έπρεπε να διεξάγει δυναμική διπλωματία όπως έκανε ο πρόεδρος Μακρόν και όχι να συντάσσεται πίσω από τους εγκληματίες της μίας ή της άλλης πλευράς επεσήμανε σε συνέντευξη του στον Alpha Radio ο Σταύρος Καλεντερίδης, πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος. Έκανε δριμεία κριτική στην στήριξη που παρέχει η Ελληνική κυβέρνηση στο Νετανιάχου που κατέστρεψε το λαό του και είναι αποδεδειγμένα Ανθέλληνας ενώ αναφέρθηκε στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα και την εμπλοκή της Τουρκίας.
«Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο είναι ανησυχητικές, φαίνεται πως το Ισραήλ ετοιμάζει το έδαφος, η περιορισμένης έκτασης εισβολή η χθεσινοβραδυνή φαίνεται ότι αυτό είχε ως σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος. Μάλιστα μας λένε οι Ισραηλινοί ότι κατέστρεψαν υποδομές της Χαμάς, εξουδετέρωσαν μαχητες και βρήκαν δομές αντιαρματικών που είχαν χρησιμοποιήσει. Άρα προφανώς εδώ κάτι προετοιμάζεται, ο Νετανιάχου υπόσχεται ότι θα υπάρξει επιχείρηση, οι Αμερικανοί και αυτοί καθυστερούν και για το θέμα των ομήρων και για να μεταφέρουν όσο περισσότερες δυνάμεις και οι ίδιοι μπορούν για το τι θα γίνει μετά την εισβολή διότι μετά από αυτή την εισβολή θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και δύσκολα να μην κλιμακωθεί και να μην ξεφύγει η κατάσταση».
«Είχαμε για πρώτη φορά μετά από αυτή τη διένεξη την εμφάνιση του γ.γ. της Χεσμπολάχ ο οποίος συναντήθηκε στο Λίβανο και με τους ηγέτες της Χαμάς και τα ήσσονος σημασίας οργάνωσης της παλαιστινιακής Τζιχάντ, συναντήθηκαν οι τρεις πλευρές για να συντονιστούν, αυτοχαρακτηρίζονται ως άξονας αντίστασης κατά του Ισραήλ και κατά των ΗΠΑ, ελέγχονται πλήρως από την Τεχεράνη, η Τεχεράνη τους δίνει εντολές και πράγματι βλέπουμε πως συντονίζονται και λένε ότι περιμένουν την εισβολή που θα σημάνει νέος κύκλος νεκρών και για τις δύο πλευρές και εκεί θα είναι νομίζω που θα δούμε την Χεσμπολάχ να εισβάλει στον πόλεμο. Είναι η πρώτη φορά που οι διαμάχες μεταξύ Χεσμπολάχ και Ισραηλινών γίνονται στο έδαφος των Ισραηλινών. Στις προηγούμενες διαμάχες με τη Χεσμπολάχ το Ισραήλ εισέβαλε στο Λίβανο, τώρα για πρώτη φορά οι διαμάχες και οι βομβαρδισμοί γίνονται εντός και του Ισραήλ. Και άρα λοιπόν Ετοιμάζονται για αυτήν τη λεγόμενη εισβολή και η Χεσμπολάχ αν το Ισραήλ προχωρήσει στο δικό του σχέδιο».
«Να πούμε ότι δεν υπάρχει κάποια μονοδιάστατη ερμηνεία των λαών αυτών, το Ισραήλ το τελευταίο διάστημα ιδίως επί Νετανιάχου που έχει δείξει αυταρχικές τάσεις και προσέγγιζε και την φασιστική Τουρκία και προετοίμαζαν συμφωνία για την ενεργειακή διασύνδεση η οποία εξαφάνιζε την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως εξαφάνιζε το τουρκολιβυκό μνημόνιο την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά. Άρα εδώ δεν είναι μονοδιάστατα τα πράγματα, πρέπει να μιλάμε για συγκεκριμένες ηγεσίες και πραγματικά ο Νετανιάχου ήταν πάρα πολύ επικίνδυνος για την πατρίδα μας, υπήρξαν προσεγγίσεις με την Τουρκία, είχε συσταθεί ομάδα από το Νετανιάχου για δημιουργία αγωγού που θα μετέφερε το φυσικό αέριο του Ισραήλ από το κοίτασμα Λεβιάθαν εκμηδενίζοντας μας. Από την άλλη η Χαμάς είναι κομμάτι της μουσουλμανικής αδελφότητας, η μουσουλμανική αδελφότητα είναι αυτό που παγκοσμίως προκαλεί αστάθεια, είναι το λεγόμενο τζιχαντιστικό Ισλάμ, το χαλιφάτο, ο ISIS, η Αλ Κάιντα, αυτό είναι».
«Τώρα έχουμε τον παλαιστινιακό λαό που πράγματι δικαιούται να έχει πατρίδα, άλλωστε αυτό λέει η απόφαση του ΟΗΕ του 1947 αλλά το ίδιο λένε και οι συμφωνίες του Όσλο και του Καμπ Ντέιβιντ, η ιδέα είναι για δύο κράτη. Αυτό λέει το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμφωνίες και αυτό θα έπρεπε να προτείνει και η Ελλάδα. Ούτε να τάσσεται με έναν άνθρωπο που είναι λίγα τα ψωμιά του αναφέρομαι στο Νιετανιάχου και που κατέστρεψε και το λαό του αν θέλετε με την ανυπαρξία του την πολιτική και την αμυντική και των υπηρεσιών πληροφοριών και νομίζω ότι θα φεύγει, άρα δεν υπάρχει λόγος να προσεταιριζόμαστε έναν άνθρωπο που απεδείχθη Ανθέλληνας και δεν το θέλει και ο λαός του».
«Ορθότατα μίλησε ο Γκουτιέρες και είναι επονείδιστο ότι υποχρεώθηκε στην συνέχεια να δικαιολογηθεί. Κατ’ εμέ δε μπορεί να το κάνει, μείωσε τη θέση του, δε μπορεί να αντιδρά ένα κράτος και ο γ.γ. ΟΗΕ να λέει συγνώμη να εξηγήσω, δεν είπε κάτι λάθος, το διεθνές δίκαιο λέει πως όλοι οι λαοί που βρίσκονταν εκεί πριν το 192ο, επι Οθωμανικής αυτοκρατορίας έχουν το δικαίωμα να έχουν κράτος. Αυτό το έχουν στηρίξει Αμερικανοί πρόεδροι και είναι και θέση των ΗΠΑ μέχρι και σήμερα και της Ε.Ε., αυτή έπρεπε να είναι και η θέση της Ελλάδος, να μη βάζουμε όλα τα αβγά μας σε ένα καλάθι, δικαιώματα έχουν όλοι οι λαοί, άλλο η Χαμάς και άλλο ο παλαιστινιακός λαός, όπως άλλο ο Νετανιάχου κι άλλο πρωθυπουργοί οι οποίοι θέλουν την ειρήνη στην περιοχή».
«Είδαμε μια κίνηση του κ. Μακρόν η οποία ήταν πάρα πολύ δυναμική και έτσι πρέπει να αντιδράει ο Έλληνας πρωθυπουργός, προτείνοντας να δημιουργηθεί ένας διεθνής συνασπισμός κατά του ISIS, με την Τουρκία θεωρητικά μέσα, και αυτός ο συνασπισμός να καταπολεμήσει τη Χαμάς. Ουσιαστικά τι έκανε , στρίμωξε τον Ερντογάν και τον ανάγκασε να προχωρήσει σε αυτές τις δηλώσεις του λέγοντας ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκράτες και τα λοιπά. Μία τέτοια δυναμική διπλωματία έπρεπε να διεξάγει η Ελληνική πλευρά και όχι να είναι πίσω από τους εγκληματίες είτε από δω είτε από κει, αυτό του επιτήδειου δεύτερου, δεν υπάρχουν εδώ αυτές οι ισορροπίες, πρέπει να βάλλουμε κατά της Τουρκίας ξεκάθαρα με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται και όχι να βλέπουμε το Γάλλο να το κάνει!».
«Ο Ερντογάν αναγκάζεται να αλλάξει ρότα γιατί δέχεται τεράστιες πιέσεις, όλος ο αραβικός κόσμος έχει εξεγερθεί λόγω αυτής της κατάστασης και αναγκάζονται λοιπόν όλοι οι ηγέτες και ο Ερντογάν που βλέπει τις εξεγέρσεις διαμαρτυρίας στη Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα και αλλού, παντού υπάρχει μία αντίδραση, αναγκάζονται όλοι ηγέτες να ακούσουν τους λαούς τους γιατί φοβούνται μέχρι και την επιβίωση των καθεστώτων τους αν φανούν ότι στηρίζουν τους Ισραηλινούς, αυτό είναι το μείζον εδώ. Από την Ιορδανία που θέλει να ανοίξει τα σύνορα της για να εισβάλλουν στην Δυτική Όχθη, από την Αίγυπτο που ο Σίσι έλεγες στους στρατιωτικούς του ηρεμία ψυχραιμία, να μην αντιδράσουμε γιατί ο λαός τάσσεται με τους παλαιστινίους. Το ίδιο και στην Τουρκία που κυβερνάται από τους ισλαμοφασίστες του Ερντογάν και τους εθνικιστικοφασίστες του Μπαχτσελί. Η Τουρκία δε θέλει το Ιράν να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον αλλά να πάρει και ο ίδιος κομμάτι από την πίτα της αγανάκτησης».