3.2 C
New York
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Buy now

«Το 47% των επιχειρήσεων δεν έχει λάβει καθόλου μέτρα για φυσικές καταστροφές και το 40% δεν έχει καμία ασφαλιστική κάλυψη!»

Συμπληρωματικές απαντήσεις και ερμηνείες σχετικά με τα ευρήματα του τριμηνιαίου οικονομικού βαρόμετρου που έδωσε στη δημοσιότητα το Επιμελητήριο Καβάλας έδωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας, μιλώντας στον Alpha Radio. Αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και τον δύσκολο χειμώνα που περιμένουν, καθώς και τα ποσοστά που φέρεται να απολύουν προσωπικό αποδίδοντας το εν πολλοίς στο κλείσιμο του τουριστικού τομέα.

«Είναι πάνω από ενάμιση χρόνο που έχουμε το οικονομικό βαρόμετρο το οποίο το τελευταίο διάστημα το κάνουμε ανά τρίμηνο για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Αυτό το βαρόμετρο είναι για την περίοδο Αύγουστος – Σεπτέμβριος και Οκτώβριος του 2023, απάντησαν 355 επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου όλων των κλάδων, το εμπόριο, υπηρεσίες, η μεταποίηση, ο τουρισμός είναι μέσα σε αυτές τις επιχειρήσεις που απαντήσανε και βγαίνουν αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα και για μας τους ίδιους που μας βοηθάνε για να δούμε τι παραπάνω να διεκδικήσουμε και ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουμε. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι και αυτό το οικονομικό βαρόμετρο δείχνει κάποια ευρήματα τα οποία θα πρέπει να τα αναλύσουμε και κυρίως αυτό που ξεκινά το βαρόμετρο είναι δύο τρία ερωτήματα τα οποία πάντοτε είναι κοινά σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να έχουμε και συγκρίσιμα αποτελέσματα».

«Το πρώτο είναι πώς κρίνετε την κατάσταση της επιχείρησης σας, πως είναι η κατάσταση της επιχείρησης σας έως σήμερα, εδώ υπάρχει μία ικανοποίηση, καθώς το «ικανοποιητική» και το «καλή» πλησιάζει περίπου το 85%. Είναι ευνόητο βέβαια να υπάρχει μία ικανοποίηση γιατί μέσα σε αυτούς τους μήνες που σας ανέφερα είναι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος που είναι οι δύο πολύ καλοί μήνες για την φετινή τουριστική σεζόν. Στο ερώτημα πως βλέπετε την επιχείρηση σας τους επόμενους 6 μήνες έχουμε κάποια ευρήματα ανησυχητικά, βλέπουμε ότι στο «ίδια και καλύτερη» υπάρχει πτώση. Άρα υπάρχει μία πρόβλεψη ότι πιθανόν η εικόνα της επιχείρησης θα αλλάξει το επόμενο εξάμηνο, μετράει ίσως και ότι ξεκίνησε ξανά μία κρίση και πολεμική και οικονομική που μας έχει επηρεάσει και έρχονται τέτοια συμπεράσματα απαισιοδοξίας ότι θα δυσκολευτούμε το επόμενο χρονικό διάστημα γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι θα υπάρξει αύξηση στο πετρέλαιο, θα υπάρχει αύξηση σε καταναλωτικά προϊόντα, σε εμπορεύματα, θα υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις, θα ξαναδούμε τα επιτόκια να ανεβαίνουν, αυτά όλα δημιουργούν για το επόμενο 6μηνο στον επιχειρηματία της Καβάλας την αίσθηση ότι ο χειμώνας θα μας δυσκολέψει».

«Από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι αυτό που αναφέρει τι σχεδιάζουν οι επιχειρήσεις μας σε ότι αφορά το προσωπικό, αυτό το εύρημα συνήθως το συναντάμε αυτό το διάστημα, προσπάθησα να ανατρέξω και στο προηγούμενο διάστημα του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2022 όπου περίπου πάλι το ποσοστό που θα απέλυε κόσμο ήταν παραπλήσιο, δηλαδή ένα 12% των επιχειρήσεων μας θα απολύσει κόσμο. Σε σχέση με το τρίμηνο μας ήταν ένα ποσοστό πολύ χαμηλό στο 2%, βέβαια αυτό έχει εξήγηση γιατί σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και εποχικές επιχειρήσεις ή τουριστικές επιχειρήσεις, πολλά καταστήματα εστίασης που είναι εκτός της πόλης της Καβάλας θα απολυθούν και είναι λογικό, κλείνουν οι επιχειρήσεις αυτές, απολύουν κόσμο ο οποίος βέβαια πηγαίνει στις ειδικές κατηγορίες στο ταμείο ανεργίας μέχρι να ξανανοίξουν του χρόνου. Βέβαια φέτος αυτό το ποσοστό είναι 5 φορές πάνω σε σχέση με το περσινό διάστημα. Το προηγούμενο τρίμηνο ήταν το καλό και ήταν σίγουρο ότι οι επιχειρήσεις μας ψάχνανε εργαζόμενους και δεν βρίσκανε κιόλας. Η ερμηνεία είναι αυτή αλλά επίσης ένα καλό εύρημα είναι ότι περίπου το 10% των επιχειρήσεων μας -σε σχέση περίπου με το 8% που ήταν στο προηγούμενο τρίμηνο- θέλει να προσλάβει ενώ περίπου το 78% θα διατηρήσει τις θέσεις απασχόλησης που είχε και το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

«Να κρατήσουμε ένα σημαντικό στοιχείο που έχει σχέση με την επικαιρότητα των τελευταίων μηνών, σχετικά με τις φυσικές καταστροφές το ερώτημα μας ήταν εάν οι επιχειρήσεις μας έχουνε πάρει κάποια μέτρα προφύλαξης από φυσικές καταστροφές όπως τα ακραία φαινόμενα. Δυστυχώς εδώ βλέπουμε πολύ χαμηλά ποσοστά που έχουνε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μόλις το 22% ενώ δεν έχουν πάρει καθόλου μέτρα το 47% των επιχειρήσεων! Και αυτό το συγκρίνουμε και με το επόμενο ερώτημα που θέσαμε για το αν υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές καλύψεις, έχουμε το στοιχείο ότι περίπου το 40% δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη ενώ μόλις το 24% έχουν όλες τις απαραίτητες καλύψεις από κάποιες φυσικές καταστροφές που μπορεί να είναι μία πλημμύρα, ένας σεισμός, μία φωτιά που θα πρέπει να καλύψει μία μεγάλη ζημιά για μία επιχείρηση».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles