Για τα παιχνίδια κερδοσκοπίας και αισχροκέρδιας με αντικείμενο το λάδι μίλησε στον Alpha Radio ο Ζαφείρης Μυστακίδης, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ. Έδωσε στοιχεία για την μείωση της παραγωγής ελαιολάδου πανευρωπαϊκά αλλά σημείωσε πως μόνο στην Ελλάδα οι τιμές του λαδιού και μάλιστα της περσινής σοδειάς ανέβηκαν τόσο πολύ! Τόνισε δε πως η πολιτεία δεν πήρε –ως όφειλε- μέτρα για την προστασία της εσωτερικής αγοράς.
«Είναι αλήθεια υπάρχει μία μεγάλη αύξηση της τιμής, δεν αφορά φυσικά μόνο την χώρα μας αφορά όλες τις χώρες που καταναλώνουν λάδι. Υπάρχει μία μεγάλη μείωση στις παραγόμενες ποσότητες. Ήδη να καταλάβετε οι τιμές που πουλήθηκε το λάδι της παλιάς σοδειάς γιατί η καινούργια τώρα ξεκινάει να βγαίνει, και τα μεγαλύτερα προβλήματα θα τα δούμε τώρα, σκεφτείτε ότι περίπου 4,5 – 5 ευρώ πουλήθηκαν μέχρι τον Μάρτιο που μας πέρασε του 2023, υπάρχει μία παγκόσμια έλλειψη και μειωμένες προσδοκώμενες ποσότητες. Μεγάλοι διακινητές ελαιολάδου στην Ευρώπη κυρίως από Ισπανία και Ιταλία είχαν έρθει και στη χώρα μας και πήραν μεγάλες ποσότητες λαδιού με αυτή την τιμή, ακολούθησε ένα ράλι τιμών, στις αποθήκες τα ελαιοτριβεία δεν υπάρχουν ποσότητες αυτή τη στιγμή εκτός από μικρές εξαιρέσεις και μικρές ποσότητες».
«Η Ισπανία οι παραγόμενες ποσότητες που έχει αντιπροσωπεύουν το 60% περίπου της ποσότητας στην Ευρώπη και φέτος μιλάνε για μείωση 40% της παραγόμενης ποσότητας, τα νούμερα είναι τρομακτικά. Παρόλα αυτά όμως και δεδομένου ότι είναι αυξημένες οι τιμές στο ράφι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η χώρα μας κρατά τα σκήπτρα και σε αυτό το κομμάτι, καθώς είμαστε οι πιο ακριβοί στον καταναλωτή. Ναι μεν υπάρχει αυτό το κλίμα, υπάρχει μία πραγματικότητα όμως στη χώρα μας περνάμε ένα βήμα παραπέρα και οι τιμές ξεφεύγουν. Τα λάδια πουλήθηκαν τεσσεράμισι με πέντε ευρώ και φτάνουν στους καταναλωτές αυτή τη στιγμή από 9 μέχρι 13 – 14 ευρώ το λίτρο να τα αγοράζει. Και όλα αυτά χωρίς να βγει η καινούργια η εσοδεία, αυτά είναι περσινά λάδια. Προφανώς κάποιοι κερδοσκοπούν, φεύγει με 4.5 ευρώ και πωλείται 13-14 ευρώ, πόσο κέρδος θέλουν για να είναι ικανοποιημένοι; Η πολιτεία θα πρέπει να εντείνει τους ελέγχους, φανταστείτε ότι στην Τουρκία το μήνα Νοέμβριο απαγόρευσαν τις εξαγωγές γιατί δεν θα τους φτάσουν οι ποσότητες σαν κράτος. Εδώ δεν έγινε το ίδιο».
«Με το πόλεμο στην Ουκρανία η πολιτεία ανάγκασε τους επαγγελματίες και τους παραγωγούς να δίνουν απογραφικά στοιχεία, εξαιρούνταν το ελαιόλαδο! Για παράδειγμα στο ηλιέλαιο ήταν υποχρεωτικό να καταγράφουν μηνιαίως τις ποσότητες που είχαν στις αποθήκες αλλά εξαιρούνταν το ελαιόλαδο! Δε θα μπορούσε τώρα να γίνει κάτι παραπλήσιο, αυτές οι ποσότητες φεύγουν στο εξωτερικό αλλά δε θα έπρεπε να γίνει σε μία περίοδο κρίσης;».