Ξεκινά η νέα εφαρμογή «Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου» για την υποβολή αιτήσεων από Μηχανικούς προκειμένου να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει αναλάβει για λογαριασμό της Πολιτείας την κατάρτιση ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου, οι οποίοι θα διενεργήσουν τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων όπου στεγάζονται φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία.
Όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια. Το Μητρώο ωστόσο θα παραμείνει ανοιχτό τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος ελέγχων προτεραιότητας όσο και αργότερα, για να μπορέσει σταδιακά να υλοποιηθεί προσεισμικός έλεγχος στο σύνολο του δομημένου περιβάλλοντος της χώρας.
Για το σεμινάριο που διενεργήθηκε στο πλαίσιο αυτής της πανελλαδικής προσπάθειας ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Σωτήρης Λαζαρίδης σχολίασε «Εμείς κάναμε αυτό το σεμινάριο στην Καβάλα με θέμα ο προσεισμικός έλεγχος πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος των υφιστάμενων κατασκευών και το ίδιο θα γίνει και στη Δράμα την επόμενη Τρίτη. Έχουμε καλέσει μία εταιρεία ειδική στο θέμα του προσεισμικού ελέγχου η οποία βγάζει και τα ανάλογα λογισμικά η οποία μας τα εξήγησε στο σεμινάριο των 3 και πλέον ωρών. Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική και αυτό το σεμινάριο γίνεται με την ευκαιρία ότι άνοιξε το μητρώο ένταξης των διπλωματούχων μηχανικών που έχει στην πλατφόρμα του τεχνικού Επιμελητηρίου προκειμένου να γίνει το μητρώο των μηχανικών που θα διεξάγουν το πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο στα κτίρια τα οποία πρέπει να καταγραφούν από την τοπική αυτοδιοίκηση σε μία ειδική πλατφόρμα που έχει ανοίξει ήδη ο ΟΑΣΠ».
«Υπάρχει ένα πρόγραμμα που ξεκινάει αυτό το μεγάλο έργο του προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, που θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με 2.5 εκ. ευρώ και συνεργάζονται το Υπουργείο φυσικά, η τοπική αυτοδιοίκηση, το Τεχνικό Επιμελητήριο και ο ΟΑΣΠ. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να δώσει τη λίστα των κτιρίων τα οποία κατά την άποψη της χρίζουν προσεισμικού ελέγχου και κατά προτεραιότητα αυτά τα κτίρια είναι οι δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δεύτερη προτεραιότητα είναι τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, έπειτα οι υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας και της πυροσβεστικής και τέταρτη προτεραιότητα είναι επιτελικές υπηρεσίες που έχουν σχέση με τα φυσικά φαινόμενα, γιατί αν είναι να πέσει ένα κτίριο της Πολιτικής Προστασίας πρώτο-πρώτο τότε θα έχουμε πρόβλημα στο συντονισμό κάποιων ενεργειών».
«Αυτές οι τέσσερις κατηγορίες έχουν την προτεραιότητα, μιλάμε για 80.000 περίπου κτίρια σε αυτές τις κατηγορίες. Πολύ παλιά έχουν ελεγχθεί τα 20.000 κτίρια από αυτά αλλά αυτός ο έλεγχος έχει περάσει, δεν θα ληφθεί υπόψιν, ξεκινάμε από την αρχή, και προτεραιότητα εκτός από αυτές που είπα είναι και τα κτίρια που έχουν πριν το 1985, χρονιά ορόσημο εφαρμογής του πρώτου ουσιαστικά σοβαρού αντισεισμικού κανονισμού και μη ξεχνάμε ότι το 70% των κτιρίων είναι πριν το 1985, και ένα σοβαρό ποσοστό αυτών των κτιρίων είναι πριν το 1959, ακόμα χειρότερα δηλαδή. Επομένως αυτό το έργο φιλοδοξούμε να αρχίσει μέσα στο 2024 και το χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον του προσεισμικού ελέγχου είναι να κρατήσει περίπου 8 με 10 μήνες σύμφωνα με τις αισιόδοξες προβλέψεις».