Στο 6ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων των Ευρωεπιμελητηρίων στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν Επιμελητήρια της χώρας υπό την οργάνωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννη Μασούτη.
Το Επιμελητήριο Καβάλας με τον Πρόεδρο Μάρκο Δέμπα και τον Υπεύθυνο ΓΕΜΗ Ιωάννη Κούτρα, συμμετείχε σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική επιχειρηματική συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου συμμετείχαν 670 σύνεδροι από όλες τις χώρες μέλη καθώς και από αυτές που βρίσκονται σε σύνδεση με την Ε.E.
Για τα θέματα που συζητήθηκαν και τις πρωτοβουλίες των ευρωεπιμελητηρίων ενόψει ευρωεκλογών μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Καβάλας Μάρκος Δέμπας.
«Τα ευρωεπιμελητήρια είναι η ένωση ουσιαστικά των επιμελητηρίων μελών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή συμμετέχει για παράδειγμα κεντρική ένωση η δική μας των επιμελητηρίων Ελλάδος καθώς και άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Τουρκία, η Ουκρανία και άλλες που θέλουν να μπουν κάποια στιγμή στην Ε.Ε. Συνολικά συμμετέχουν 40 χώρες σε αυτή την ένωση των επιμελητηρίων, κάθε δύο χρόνια γίνεται αυτή η συνάντηση μέσα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μέσα εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις από τους ευρωβουλευτές του κάθε κράτους-μέλους, άρα δίνεται βήμα θέλοντας και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδείξει τη σημαντικότητα των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας, στο ευρωκοινοβούλιο και συμμετέχουμε σε αυτό το 6ο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο των επιχειρήσεων όπου συζητούνται θέματα επιχειρηματικότητας, πολιτικές που ζητάμε εμείς σαν επιχειρηματικοί φορείς να αποφασιστούν για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις των μελών κρατών.
«Αυτό που κρατάμε εμείς από αυτή την τελευταία συνάντηση στο κοινοβούλιο των επιχειρήσεων είναι αυτό που δήλωσε και ο πρόεδρος των ευρωεπιμελητηρίων ότι πλέον υπάρχει μία πρόθεση να δημιουργηθεί θα λέγαμε μία διακήρυξη πριν τις ευρωεκλογές, μία διακήρυξη των επιμελητηρίων όπου θα υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές που θέλουμε εμείς σαν επιμελητήρια και επιχειρηματικότητα να τις αποδεχτούνε τα κράτη μέλη -τώρα που έρχονται οι ευρωεκλογές- όσο και οι ευρωβουλευτές και οι υποψήφιοι, να δούμε ποια είναι τα προβλήματα και ποιες είναι οι θέσεις και οι προτάσεις των επιμελητηρίων».
«Αυτή τη διακήρυξη σίγουρα θα μας την κοινοποιήσουνε και σε μας επομένως θα την παραδώσουμε στα ελληνικά κόμματα και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και πιστεύω αυτές οι θέσεις να αποτελέσουν για την επόμενη Ευρωβουλή την επόμενη πενταετία το μπούσουλα και τον κορμό που πάνω εκεί θα στηριχθούν κάποιες αποφάσεις. Είναι σαφές ότι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο παίρνουν αποφάσεις οι οποίες αργά ή γρήγορα, σε ένα χρόνο, σε δύο χρόνια, έρχονται να εφαρμοστούν στα κράτη-μέλη όπου το κάθε κράτος μέλος αποφασίζει πως θα εφαρμοστεί μία συγκεκριμένη νόρμα που θα αποφασίσουν στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Άρα το να ξέρουμε από τώρα εμείς σαν επιχειρήσεις βασικά ζητήματα, φορολογικά ζητήματα, για τους δασμούς, για θέματα βίζας, είναι πολύ σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν. Για παράδειγμα η γείτονα χώρα όπως η Βουλγαρία αλλά και η Ρουμανία έχουν ένα διαφορετικό φορολογικό σύστημα από ότι εμείς εδώ στην Ελλάδα ή η Τουρκία που επιθυμεί να συνδεθεί, όταν εμείς μιλάμε για 22% και ανεβαίνει ανάλογα τα εισοδήματα ανεβαίνει η φορολόγηση και στη γειτονική Βουλγαρία που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο 13 και αντίστοιχα και το ΦΠΑ, άρα αυτές είναι πολιτικές που πρέπει να αποφασιστούν, θα πρέπει να υπάρχει μία ενιαία φορολόγηση και μία ενιαία διαδικασία στις πύλες εισόδου και όλους τους δασμούς με την έννοια προς τρίτες χώρες γιατί ακόμα κάποιες χώρες μέλη έχει μια άλλη διακρατική συμφωνία με την Τουρκία ή με την Κίνα ή οτιδήποτε άλλο και εκεί βλέπουμε να γίνονται κάποιες μεταφορές προϊόντων και εμπορευμάτων ή να φεύγουν επιχειρήσεις να πηγαίνουν προς σε αυτές τις περιοχές που έχουν χαμηλότερη φορολόγηση».