-8 C
New York
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Buy now

«Δεν υπάρχουν τεράστια βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όλα χτίζονται σιγά-σιγά και σταθερά»

Δεν υπάρχουν τεράστια βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όλα χτίζονται σιγά-σιγά και σταθερά, υποστήριξε ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος στον Alpha Radio απαντώντας για την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην πατρίδα μας. Ο ίδιος απάντησε για την υποτιθέμενη «αποστρατικοποίηση των νησιών», αλλά ανέλυσε και το πλαίσιο πάνω στο οποίο βασίστηκε η ιδέα μεταφοράς των τμημάτων της Δράμας και της Καβάλας στο ΔΠΘ.

Το Δημοκρίτειο θα ενδυναμωθεί από τμήματα τα οποία δεν έχει και θα είναι ένα από τα πιο πλήρη πανεπιστήμια

«Πράγματι υπάρχει ένας παλιός σχεδιασμός, όλη η περιφέρεια ΑΜΘ να έχει ένα πανεπιστήμιο, διότι αυτή την στιγμή υπάρχουν πολλά πρακτικά προβλήματα με την ύπαρξη δύο πανεπιστημίων στην περιφέρεια ΑΜΘ κυρίως από άποψη χρηματοδοτήσεως. Επίσης το Δημοκρίτειο θα ενδυναμωθεί από τμήματα τα οποία δεν έχει, γιατί όλα σχεδόν δεν υπήρχαν στο Δημοκρίτειο και θα είναι ένα από τα πιο πλήρη πανεπιστήμια που υπάρχουν στη χώρα, νομίζω θα είναι το τρίτο από πλευράς παροχής προγραμμάτων δεδομένου ότι έχει και νομική και ιατρική, που δεν την έχουν άλλα πανεπιστήμια όπως το Πατρών. Δεν συμφωνώ ότι θα υποβαθμιστεί το ΔΙΠΑΕ, σήμερα είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο εκτείνεται από την Κατερίνη μέχρι το Διδυμότειχο με κύρια έδρα του στην Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες. Νομίζω ότι αυτή η εξέλιξη θα δώσει την δυνατότητα στο ΔΙΠΑΕ να επικεντρωθεί στα δύο κύρια κέντρα του και από εκεί να ανθίσει. Γιατί αυτή τη στιγμή κάποια από τα τμήματα που θα φύγουν δεν έχουν καν ή έχουν 1-2 καθηγητές».

Το ΔΙΠΑΕ κατέληξε να είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο μάζευε τμήματα από όλα τα πρώην ΤΕΙ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

«Το τμήμα Θετικών επιστημών πήγαινε καλά, αλλά στη Δράμα και στο Διδυμότειχο τα τμήματα δεν έχουν καθηγητές ή έχουν 1-2 μόνο. Το Δημοκρίτειο θα μπορέσει να αναπτύξει αυτά τα τμήματα καλύτερα και το ΔΙΠΑΕ που έχει πολλά αντίστοιχα τέτοια τμήματα θα επικεντρωθεί να κάνει ισχυρότερα αυτά τα τμήματα τα οποία βρίσκονται στα δύο κέντρα του. Είναι άλλο να πρέπει να καλύψεις καθηγητές σε 7 τμήματα και άλλο να καλύψεις 4 τμήματα. Ξεκίνησε με άλλη αντίληψη στις αρχές του 2000 με σκοπό να γίνει κέντρο προώθησης των ελληνικών πανεπιστημίων στα Βαλκάνια και την Ευρώπη και να ελκύει σε μεταπτυχιακό επίπεδο φοιτητές οι οποίοι κάνανε ξενόγλωσσα μαθήματα. Κατέληξε να είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο μάζευε τμήματα από όλα τα πρώην ΤΕΙ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που να εκτείνεται σε απόσταση 500χλμ. από την Κατερίνη στο Διδυμότειχο, δεν έχει τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσει. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να μετατρέψει τα ΤΕΙ χωρίς κανένα σχεδιασμό σε ένα πανεπιστήμιο μαζεύοντας δύο πρώην ΤΕΙ προσπαθώντας να δημιουργήσουν μία κρίσιμη μάζα, το Δημοκρίτειο είχε εξ αρχής 3 έδρες, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, και άρχισε να στήνεται σιγά σιγά, η πανεπιστημιούπολη στην Κομοτηνή φτιάχτηκε σε βάθος χρόνου. Εδώ είχαμε ένα πανεπιστήμιο που εκτείνονταν και έπρεπε εκ του μηδενός να διοικούνται όλα αυτά σε ένα κέντρο. Πολλές φορές είχαμε διαμαρτυρίες από τις Σέρρες για την Θεσσαλονίκη η το αντίστροφο, υπήρχαν πολλά πρακτικά προβλήματα στο ΔΙΠΑΕ. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στο ΔΙΠΑΕ να πατήσει γερά στα πόδια του».

Ακούμε π.χ. ότι αποστρατικοποιούμε τα νησιά, δεν υφίστανται τέτοιες καταστάσεις

«Το να μην υπάρχει καμία υποχώρηση στις επαφές μας με την Τουρκία από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αυτονόητο όχι μόνο για την παρούσα αλλά για όλες τις κυβερνήσεις, κάνουμε σαν να ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει οτιδήποτε, ούτε κυριαρχία ούτε κυριαρχικά δικαιώματα και αυτά που ακούω τα ακούω περισσότερο σαν αντιπολιτευτική διάθεση παρά με σοβαρότητα, π.χ. ότι αποστρατικοποιούμε τα νησιά, δεν υφίστανται τέτοιες καταστάσεις. Ένα παράδειγμα που μου έκανε εντύπωση στη Βουλή πριν μερικές μέρες σε επιτροπή για τους εξοπλισμούς συζήτησαν την πώληση κάποιων βλημάτων βαρέως πυροβολικού και στη συζήτηση έτυχε να είναι δύο βουλευτές ναύαρχοι, και ρωτάει ο ένας τον άλλον, καλά αυτά δεν έχουν αποσυρθεί ακόμη; Όχι λέει ο άλλος, εμείς τα έχουμε αποσύρει από το ναυτικό εδώ και δεκαετίες, τα έχει ακόμη ο στρατός ξηράς; Το λέω αυτό γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι μερικές φορές σε μία εποχή όπου χρησιμοποιούμε πυραύλους το να λέμε έχουμε και καρυοφύλλια, ναι βοηθάει στην άμυνά της χώρας αλλά δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα καρυοφύλλια, σε μία εποχή που έχεις πυραύλους που πέφτουν με ακρίβεια 30-40 εκατοστών στον στόχο, δεν χρησιμοποιείς πλέον κανόνια για να αποτρέψεις τον εχθρό, χρησιμοποιείς πυραύλους για να τον εμποδίσεις να αποβιβαστεί στο έδαφος σου. Το να λες ότι αποσύρεις οβίδες εκείνης της περιόδου δεν είναι πρόβλημα γιατί δεν είναι το όπλο που χρησιμοποιείς σήμερα. Τα καράβια του πρώτου και δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν γεμάτα κανόνια πάνω τους, τα σημερινά καράβια δεν έχουν κανόνια, έχουν ένα κανονάκι μπροστά, είναι όμως εξοπλισμένα με πυραύλους και είναι πολύ πιο πανίσχυρα από ότι ήταν στον πρώτο ή στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλάζουν τα δεδομένα και προσαρμοζόμαστε. Τα νησιά όχι μόνο δεν είναι ανοχύρωτα αλλά είναι πολύ καλύτερα οχυρωμένα από ότι ήταν πριν από 10 – 20 – 30 χρόνια γιατί βελτιώνονται τα όπλα».

Άλλο ο ατομικός προσδιορισμός και άλλο ο συλλογικός

«Για την Θράκη υπάρχει το θέμα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού το οποίο είναι πλήρως αποδεκτό και υπάρχει και το θέμα του συλλογικού προσδιορισμού που τέτοιο πράγμα δεν τίθεται, για τις ενώσεις αυτές είναι συλλογικός ο προσδιορισμός και δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Τώρα σε σχέση με αυτήν τη σύνοδο, δεν υπάρχουν τεράστια βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όλα χτίζονται σιγά-σιγά και σταθερά».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles