Τις θέσεις και τις σκέψεις όσων αντιτίθενται στην μετεγκατάσταση της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών ανέλυσε στον Alpha Radio η Μαρία Κολτσακίδου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Στέγης, μετά την συνάντηση που είχαν μέλη και φίλοι της Στέγης το απόγευμα της Τετάρτης. Η ίδια μίλησε και για αυτή την φωνή που πρέπει να ακουστεί, την πρόθεση τους να πάνε στο Δημοτικό Συμβούλιο και να εκφράσουν τις απόψεις τους ώστε και οι σύμβουλοι να πάρουν μία θέση υπέρ της μίας ή της άλλης λύσης.
«Στην συνάντηση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης εκφράστηκε ομόφωνα από τους παρευρισκομένους η άποψη και επιθυμία ότι η Στέγη πρέπει να παραμείνει στο χώρο της, εκδόθηκε και ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας που έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο και όλοι μπορείτε να το διαβάσετε. Αυτό που λέμε δηλαδή μπορούμε να μείνουμε στο χώρο μας και στους δύο ορόφους που πρόκειται να γίνει ανακατασκευή στο σχέδιο του μητροπολίτη να συνεχίσουμε να συνυπάρχουμε, αυτή ήταν η θέση μας. Εγκρίθηκε το ψήφισμα, υπάρχει μια συντονιστική επιτροπή η οποία θα οργανώσει επίσης και τις επόμενες κινήσεις μας, όλοι είμαστε σε μία κατάσταση αναμονής αλλά επίσης θα πρέπει λίγο πολύ να μεθοδεύσουμε και κάποια βήματα από την στιγμή που υποστηρίζουμε μία θέση και θεωρούμε ότι αυτή είναι η πιο σωστή και η πιο «υγιής» για μένα αν θέλετε σε παρένθεση για το μέλλον της Στέγης και του συνδέσμου».
«Αυτό που συζητήθηκε επίσης είναι ότι θα τεθεί σαν έκτακτο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής, όπου εκεί θα καλέσουμε όλους να πάρουν μια θέση, είτε είναι η σημερινή διοίκηση είτε αυτοί που είναι στην αντιπολίτευση, γιατί θα πρέπει να πάρουν μία θέση. Χωρίς μια επίσημη θεσμική τοποθέτηση αρχίζει ο καθένας λέει ότι θέλει και γίνεται μία ας πούμε αντιπαράθεση που δεν έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, απλώς εκφραζόμαστε και κάνουμε κάποιες φορές ίσως και επιθέσεις οι οποίες είναι και άδικες, εγώ δε θέλω να αδικήσω κανέναν γιατί είμαι και στη δύσκολη θέση ότι είμαι μέλος ενός συμβουλίου που για χρόνια συνυπήρχα με κάποιους ανθρώπους χωρίς σοβαρές αντιπαραθέσεις, βέβαια είχαμε κάποιες αντίθετες απόψεις αλλά εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Για το θέμα της μετεγκατάστασης εμείς οι 11 δεν έχουμε την εξουσιοδότηση ούτε την ηθική νομιμοποίηση να πάρουμε μία απόφαση και να αναλάβουμε μια τέτοια ευθύνη».
«Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να παίρνονται συλλογικά τέτοιες αποφάσεις για αυτό ζητήσαμε έκτακτη γενική συνέλευση. Το αν είναι λίγοι ή πολλοί στις Γ.Σ. δεν είναι επιχείρημα, πρέπει να παίρνονται συλλογικά οι αποφάσεις, που σημαίνει τηρούμε τις αρχές του καταστατικού και γίνεται σύγκληση γενική συνέλευσης, είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η έκφραση των προβληματισμών και η κυρίως η παρουσία σε κάθε ζήτημα που προκύπτει και μας αφορά, ας είναι και 11-12-20 άτομα. Έτσι θα δοθεί η καλύτερη λύση, γιατί να πάρω εγώ απόφαση σαν Μαρία ή οι 11 εμείς; Χθες παρακολουθώντας την συνάντηση είχε την γνησιότητα μιας γενικής συνέλευσης, κάτι που θα μπορούσαμε να το έχουμε πετύχει και πιο μπροστά, να κάνουμε μία έκτακτη γενική συνέλευση και να έρθουν όχι μόνο αυτοί που είναι εγγεγραμμένα μέλη αλλά όποιος ήθελε να συμμετέχει. Χθες υπήρχε μια ανταλλαγή απόψεων με άλλους πάνω στο ζήτημα της μετεγκατάστασης, τοποθετήθηκαν πολλοί, έθεσαν ερωτήματα, αναφέρθηκαν στην ιστορία του συνδέσμου, κάποιοι καλώς έθεσαν την συναισθηματική τους σχέση αλλά υπάρχει και το πρακτικό σκέλος».
«Σκέφτομαι ο λόγος αυτών των ανθρώπων που έχουν αφήσει το στίγμα τους υποτιμάται πάρα πολύ και ακούω διάφορα που λέγονται σε ραδιόφωνα, για το ποιοι είναι αυτοί κτλ, έχουν αφήσει το στίγμα τους. Μπορούμε να συνυπάρχουμε, αυτή είναι η άποψη μας, αυτοί οι 6 που είμαστε στο Δ.Σ. μπορούμε να συνυπάρχουμε στον ίδιο χώρο, με διακριτούς τους ρόλους μας στην κοινωνία. Από τη μία ο ρόλος της εκκλησίας αφορά την χριστιανική πίστη και από την άλλη ο πολιτιστικός ρόλος που εδώ που τα λέμε τα τελευταία χρόνια παρακμάζει η κοινωνία σε πολλά επίπεδα. Όταν γίνεται ένα αίτημα από μια μερίδα ανθρώπων είναι δυνατόν να την απορρίπτεις ή να την αγνοείς; Είναι υποχρεωμένοι στο Δημοτικό Συμβούλιο να μας ακούσουνε, αν μας απορρίψουνε και απορρίψουν να ακουστεί αυτή η φωνή νομίζω θα είναι πολύ μεγάλο θέμα σε μία κοινωνία που ισοπεδώνει τις διαφορετικές φωνές».
«Η Στέγη πρέπει να έχει αυτονομία στο ρόλο της για αυτό και πρέπει αυτοπροσδιοριστεί μέσα από το συλλογικό της όργανο που είναι η γενική συνέλευση. Ο Μητροπολίτης αυτή τη στιγμή έχει τις δικές του θέσεις αλλά την ίδια στιγμή παραγκωνίζει ένα μέρος των πολιτών από μια θέση εξουσίας, και όσο για τον πρόεδρο που έχουμε μια φιλική σχέση όπως και να έχει τόσα χρόνια, αλλά αγνοεί πεισματικά ένα μέρος του συμβουλίου που για έτη συνεργάστηκε μαζί τους και ζητάει αυτή την στιγμή να γίνει έκτακτη γενική συνέλευση υπερβαίνοντας το ρόλο που του δίνει το καταστατικό του συνδέσμου και μεταξύ μας ποτέ δεν είχαμε κάτι. Και αυτοί που δέχονται τη μετεγκατάσταση δεν τους αδικώ γιατί αυτό που δέχτηκαν ήταν ότι είναι το πιο ρεαλιστικό από τη στιγμή που δεν είμαστε νομικά κατοχυρωμένοι, αλλά από την άλλη υπάρχει μία σοβαρή στάση και αντίληψη στα πράγματα για το πώς σκεφτόμαστε οι μεν και οι δε και θέλουμε να προχωρήσει και να βρεθεί μία λύση, λαμβάνοντας υπόψιν την άποψη του κόσμου της Καβάλας».