Τις τιμές των μπιτς μπαρ στα ύψη θα εκτινάξει το νέο νομικό πλαίσιο που θα περιορίζει τον χώρο σε κάθε παραλία που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις εκτιμά ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης. Μίλησε δε για την περίπτωση των αμμολόφων όπου πολλοί επιχειρηματίες επέκτειναν το χώρο των επιχειρήσεων τους δεχόμενοι πολύ υψηλά πρόστιμα και ανέλυσε πως το νέο νομικό πλαίσιο θα εξασφαλίζει περισσότερο χώρο στις παραλίες για τους λουόμενους και θα ελέγχει τις τυχόν αυθαιρεσίες μέσω drones.
«Θα δούμε μεγάλες αλλαγές από το νέο νόμο για τους αιγιαλούς όχι μόνο στο δήμο Παγγαίου αλλά σε όλη την Ελλάδα, πέρσι όλοι είδαμε το κίνημα της ξαπλώστρας που λέγαμε όπου αγανακτισμένοι πολίτες διαμαρτυρόντουσαν σε πολλές παραλίες, για το ότι δεν υπήρχε ούτε ένα τετραγωνικό ελεύθερης παραλίας για να μπορέσουν χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν να κάνουν το μπάνιο τους, γιατί η θάλασσα είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση προφανώς θέλοντας να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα πράγματα της πλήρους καταπάτησης των παραλιών από κάποιους επιχειρηματίες, ήδη επεξεργάζεται νομικό το οποίο θα ισχύσει και φέτος το καλοκαίρι και ήδη στο τελευταίο κυβερνητικό συμβούλιο παρουσιάστηκε αυτό το πλαίσιο το οποίο σε γενικές γραμμές είναι το εξής: σε κάθε παραλία μπορεί να καλυφθεί με ξαπλώστρες μόνο το 50% και η υπόλοιπη μισή παραλία θα πρέπει να μένει ελεύθερη. Σε κάθε επιχειρηματία μπορούν να πάει παραχωρηθούν μόνο 500 m² και από αυτό να καλυφθεί με ομπρέλες μόνο το 60%, δηλαδή μόνο τα 300 μέτρα από τα 500 μπορούν να έχουν ομπρέλες».
«Από κει και πέρα θα πρέπει η πρώτη ξαπλώστρα να είναι στα 5 μέτρα από το κύμα, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι μπαίνουν πλέον τρόποι όπου θα μπορεί να αντιδρά ο πολίτης και να μη φτάνουν στο σημείο να δέρνεται με τους υπευθύνους των παραλιών. Θα υπάρχει ένα app που μπορεί να έχει ο καθένας στο κινητό του και ένα qr code σε κάθε παραλία που ο καθένας σκανάροντας το θα ξέρει το σχεδιάγραμμα του πόσου χώρου μπορεί το κάθε κατάστημα να καταλαμβάνει και θα μπορεί άρα ο κάθε πολίτης να ξέρει πόση ελεύθερη παραλία υπάρχει. Από κει και πέρα η κτηματική υπηρεσία ίσως και η δήμοι δεν ξέρουμε αν θα μπουν στην διαδικασία των ελέγχων, θα παρακολουθούν με drones ανά πάσα στιγμή να ανακαλύψουν αυτές τις καταπατήσεις τον παραλιών και αυτό που ευαγγελίζεται το νομοσχέδιο είναι ότι θα γίνονται άμεσες απομακρύνσεις όλων των κατασκευών που θα αναπτύσσονται».
«Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα υλοποιηθεί, υπάρχει πάντως η πρόθεση από την κυβέρνηση να διευθετηθεί το ζήτημα. Πάμε υποχρεωτικά σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες, δεν θα έχουμε τα φαινόμενα όπου τη μέρα που έχουμε τη δημοπράτηση των αμμολόφων να υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι έξω από το δημαρχείο και η παραλία φεύγει πλέον από τον έλεγχο των δήμων που η υπενοικίαση τους μέχρι σήμερα ήταν στους δήμους. Πλέον η κτηματική υπηρεσία απευθείας θα κάνει όλες αυτές τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και θα αποδίδει το 60% των εσόδων στους δήμους. Οι δήμοι δεν θα χάσουν αυτό το έσοδο, αλλά υπάρχει γιατί ποιος θα καθαρίζει τις παραλίες, ποιος θα παρέχει ναυαγοσωστική κάλυψη, όλα θα τα κάνει ξανά ο δήμος».
«Οι περισσότεροι που δραστηριοποιούνται στους αμμολόφους είναι κάθε χρόνο οι ίδιοι, τα μπιτς μπαρ μας είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο και με πολύ φτηνές τιμές. Κάποιοι από αυτούς επεκτείνονται κάπως, είδαμε ότι από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που μπήκαν στην Ελλάδα τα 3-4, άνω των 200 χιλιάδων ευρώ, ήταν στους αμμολόφους για καταπάτηση αιγιαλού. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να επεκταθούν αλλά αν είναι πολύ σφιχτό το πλαίσιο και δε μπορούν να επεκταθούν θα πάμε σε τρομερή αύξηση των τιμών των παραχωμένων υπηρεσιών από τα μπιτς μπαρ. Ενώ είχαμε από τα πιο φθηνά, δηλαδή δωρεάν ξαπλώστρα και 5 ευρώ που έκανε ο καφές μπορούσες όλη σου τη μέρα να την περάσεις στην παραλία πιστεύω ότι εάν ισχύσει το νέο νομοσχέδιο όλα αυτά θα είναι παρελθόν και θα έχουμε πάρα πολύ ακριβές τιμές».