Μπορεί να συμπληρώνουμε ένα χρόνο δίχως τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, πράγμα που είχε δεκαετίες να συμβεί στις σχέσεις μας με την Τουρκία αλλά από την άλλη η γείτονα δεν έχει αλλάξει την στρατηγική της στόχευση όσον αφορά την γαλάζια πατρίδα, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας στα νησιά του Αιγαίου κτλ. Αυτά σχολίασε ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, νομικός, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Αθηνών Άγγελος Συρίγος μιλώντας στο Alpha Radio. Ο ίδιος όμως τοποθετήθηκε για την πιθανότητα ίδρυσης τουρκικού πανεπιστημίου στην χώρα μας και το πόσο αυστηροί είναι οι κανόνες της πολιτείας σε αυτό το ζήτημα.
Κλείνουμε ένα χρόνο που δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, δεν έχει ξανασυμβεί από το 1982
«Η πραγματικότητα είναι ότι τον Μάρτιο θα κλείσουμε σχεδόν ένα χρόνο που δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, παραβάσεις της ενάεριας κυκλοφορίας στο Αιγαίο παρά μόνο κάποιες παραβιάσεις μεμονωμένες, συνολικά καμιά 10αρια όλο αυτό τον χρόνο. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί από το 1982, οπότε όταν ο κ. Γεραπετρίτης λέει ότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας διαφορετικής εποχής θα συμφωνήσω μαζί του, είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί. Η ρητορική του τώρα δεν είναι θα σας ρίξουμε ένα πύραυλο στο κεφάλι ή θα έρθουμε μία νύχτα όπως ήταν πριν μερικούς μήνες. Το πρόβλημα για μένα είναι ότι η στρατηγική της Τουρκίας παραμένει ως έχει, δεν έχει αλλάξει καθόλου».
Η στρατηγική της είναι ίδια, η γαλάζια πατρίδα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά
«Η στρατηγική στόχευση της Τουρκίας παρά το ότι η Τουρκία δεν εμφανίζεται πλέον να είναι τόσο ακραία ρητορικά επιθετική όσο ήταν στο παρελθόν, η στρατηγική της είναι ίδια, η γαλάζια πατρίδα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά είναι πάνω στο τραπέζι. Οπότε προσεγγίζουμε την Τουρκία με πολύ μεγάλη προσοχή και είναι αυτό πάλι που είπε ο κ. Γεραπετρίτης ότι θα πρέπει διαρκώς να κοιτάμε που βρισκόμαστε, να καταλαβαίνουμε τι γίνεται».
Για την πιθανότητα ίδρυσης τουρκικού πανεπιστημίου στην Θράκη
«Εφόσον ένα πανεπιστήμιο λειτουργεί βάση των όρων που εμείς θέτουμε, αυτό το πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργήσει, δεν μπορείς να εξετάζεις από ποια χώρα είναι. Δεύτερον προηγούνται οι ευρωπαϊκές χώρες έτσι όπως είναι το πλαίσιο, από κει και πέρα επειδή στο μυαλό όλων μας είναι πως δεν μιλάμε για μία ισλαμική χώρα, μιλάμε για μία χώρα όπως η Τουρκία αν θέλει να φτιάξει παράρτημα στην Θράκη, αυτό είναι το ζητούμενο. Γιατί η Τουρκία μπορεί να έχει έναν ισλαμιστή ηγέτη αλλά τυπικώς δεν είναι ισλαμική χώρα. Υπάρχει μία πραγματικότητα επί του πεδιου που δεν πρέπει να το ξεχνάμε, από το 1998 ακούω ότι η Τουρκία έχει πρόθεση να φτιάξει ένα ιδιωτικό δημοτικό γυμνάσιο λύκειο στη Θράκη για τα παιδιά της μειονότητας που θα τα εκτουρκίσει! Από το 1998 είναι 26 χρόνια δεν έχει κατορθώσει να φτιάξει ένα δημοτικό γυμνάσιο λύκειο, φανταστείτε πόσο πιο δύσκολο είναι να φτιάξεις ένα πανεπιστήμιο, το οποίο θα πρέπει να έχει ανθρώπους που θα έχουνε διδακτορικό, θα πρέπει να έχει ένα πλήρες ακαδημαϊκό πρόγραμμα, το οποίο θα τηρεί όρους όχι Τουρκίας αλλά δυτικών ευρωπαϊκών χωρών ως προς τον τρόπο λειτουργίας όπου θα πρέπει να έχει όλο το εκπαιδευτικό σύστημα που θα οδηγεί σε απόκτηση διπλώματος και θα ελέγχεται βέβαια αν βγάζει τα λεφτά του ή αν δε τα βγάζει. Διότι μπορεί αν δε βγάζει τα λεφτά του μπαίνει το ερώτημα ποιος το χρηματοδοτεί και πάμε αλλού. Οπότε θεωρώ το ερώτημα περισσότερο προβοκατόρικο παρά ουσιαστικό, δεν μπόρεσαν να φτιάξουνε τόσα χρόνια δημοτικό γυμνάσιο λύκειο, δεν μπορούν να φτιάξουνε πανεπιστήμιο όπου τα κριτήρια είναι πολύ πιο αυστηρά, ο πήχης πιο ψηλά και ελέγχονται διαρκώς».
Προβοκατόρικο το ερώτημα του κ. Αλεξιάδη
«Ήταν περισσότερο προβοκατόρικο το ερώτημα από πλευράς του κ. Αλεξιάδη διότι το κόμμα τους δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες ευαισθησίες για τα τεκταινόμενα στη Θράκη. Θεωρητικώς δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν θα ιδρύουνε χώρες στις οποίες το ισλάμ είναι πλειοψηφία σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά εκείνες που θα έχουν το προνόμιο της προτεραιότητας θα είναι οι χώρες της Ε.Ε., ούτε καν η Βρετανία».
Για τα 2.6 εκ. ευρώ που από το ΔΙΠΑΕ Καβάλας κατέληξαν στην Σίνδο
«Βάση πληροφοριών γνωρίζω ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν με το ΔΙΠΑΕ είναι ότι η περιφέρεια ΑΜΘ χρηματοδοτεί δύο πανεπιστήμια, το Δημοκρίτειο και το ΔΙΠΑΕ το οποίο έχει τμήματα σε Καβάλα και σε Δράμα. Ένα από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί επανειλημμένα κατά το παρελθόν είναι κατά πόσο τα χρήματα της περιφέρειας ΑΜΘ κατευθύνονται πράγματι στην ΠΑΜΘ ή σε άλλες περιφέρειες. Δε γνωρίζω αν πράγματι τίθεται τέτοιο ζήτημα και δεν έχω διαβάσει το ρεπορτάζ για τα 2.6 εκ. ευρώ που από το ΔΙΠΑΕ Καβάλας κατέληξαν στην Σίνδο, αλλά δε παύει να είναι ένα σοβαρό θέμα».