-6.1 C
New York
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Buy now

«Θα κοπούν κονδύλια από όσους έχουν στοχοποιηθεί, με ευθύνη της Ελλάδος και της κυβέρνησης»

Τα αποτελέσματα και τα δεδομένα του ψηφίσματος για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι δεσμευτικά και θα εφαρμόζονται σε κάθε ευκαιρία από την Ε.Ε. προειδοποιεί ο πρώην ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς. Ο ίδιος σε συνέντευξη του στον Alpha Radio επισημαίνει πως η Ελλάδα θα χάνει στο εξής κονδύλια καθώς μπαίνει στο στόχαστρο της Ε.Ε. για την προβληματική λειτουργία του κράτους δικαίου, μαζί με μία μαύρη λίστα χωρών, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Πολωνία.

 Η σύνδεση με την PEGA

«Με άρθρο μου τον Ιανουάριου του 2023 είχα επισημάνει τότε ότι με αφορμή την έκθεση PEGA και τις παρατηρήσεις που είχε η έκθεση αυτή και δύο τρία σημεία τα οποία πέρασαν και στο τελικό ψήφισμα που έχουμε, όπου διασύνδεε το κράτος δικαίου όχι μόνο στην Ελλάδα -γιατί ήταν η PEGA συνολικά για τις παρακολουθήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση- συνέδεαν τις χώρες που μπορεί να είχαν πρόβλημα λόγω παρακολουθήσεων με το θέμα των χρηματοδοτήσεων. Επεσήμανα τότε ότι μπορεί να εξελιχθεί αυτή η περίπτωση σε ένα κίνδυνο για τα κονδύλια. Το δεύτερο ήταν μία περίεργη απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, το ελεγκτικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτό που εξετάζει το πώς γίνονται οι δαπάνες και αν βρει κάποιο πρόβλημα μπορεί να δώσει εντολή να σταματήσουν να πληρώνονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια».

Το ψήφισμα καλεί την Ε.Ε. να κόβει κονδύλια

«Είχε επιλέξει τότε το ελεγκτικό συνέδριο εντελώς «τυχαία» να εξετάσει για 6 χώρες το τι συμβαίνει με τα θέματα του κράτους δικαίου. Οι χώρες αυτές ήταν και η Ελλάδα μαζί με την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Ιταλία. Αυτά ενόσω έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών καθώς η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου ήτανε στο τέλος του 2022. Έλεγα τότε ότι μπορεί η όλη υπόθεση να εξελιχθεί άσχημα για την Ελλάδα. Ερχόμαστε λοιπόν στο ίδιο το ψήφισμα που έχει συγκεκριμένες αιχμές, πρώτα από όλα είναι η κατάληξη η παράγραφος 27 του ψηφίσματος, στην σελίδα 11, στο τέλος όπου το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καλεί την επιτροπή να αξιοποιήσει τα εργαλεία τα οποία έχει, να κόβει δηλαδή τα κονδύλια όπως έκανε με την Ουγγαρία και να εξετάσει λέει πώς θα εκτελούνται τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να δει αν υπάρχει συμμόρφωση με το χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλαδή στο θέμα του κράτους δικαίου και ταυτόχρονα να συνδυάσει λέει τον κανονισμό αιρεσιμότητας, που είναι ένας κανονισμός της Ε.Ε. που λέει αν παραβιάσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να σου κόψει κονδύλια όπως και έκανε ήδη με την Ουγγαρία».

Η περίπτωση της Ουγγαρίας

«Η Ουγγαρία έτσι έχασε 6.7 δις ευρώ, και στύλωσε τα πόδια, δεν ήταν ότι αγαπούσε τον Πούτιν αλλά επειδή έχασε αυτά τα 6.5 δις είπε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει τα χρήματα να πάνε στην Ουκρανία. Και εντελώς πάλι πήγε για να πιει ένα καφέ ο κ. Όρμπαν προκειμένου να περάσει η έγκριση για την Ουκρανία, αλλά κάτω από το τραπέζι πέρασε και το ξεπάγωμα των 6,7 δισεκατομμυρίων για την Ουγγαρία. Για να μη φτάσουμε σε μία περίπτωση σαν την Ουγγαρία θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον».

Να εξετάσει πως και αν στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων

«Στην παράγραφο 27 γράφει ότι υπάρχει αιρεσιμότητα του κανονισμού αυτού, να εξετάσει πώς και αν στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, συνεχίζει και λέει σε περίπτωση έγκρισης χρηματοδοτικών μέτρων από την Ευρώπη προς την Ελλάδα να εξετάζει η επιτροπή αν οι αποδέκτες και οι δικαιούχοι των κονδυλίων δεν τα στερούνται! Δηλαδή φτάνουν τα χρήματα αυτά στους αποδέκτες που είναι οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι περιφέρειες; Βάζει λοιπόν προϋποθέσεις, αναφέρει ότι θα σου κόβει λεφτά αν δεν έχεις λειτουργία κράτους δικαίου και μετά αναφέρεται σε όλα τα ευρωπαϊκά ταμεία από που θα σου κόψει τα λεφτά! Ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης, ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, ταμείο συνοχής, ταμείο δίκαιης μετάβασης, ευρωπαϊκό ταμείο για τις θάλασσες, δηλαδή όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα αναφέρει. Επομένως αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα».

Θα κοπούν κονδύλια από όσους έχουν στοχοποιηθεί, με ευθύνη εν προκειμένω της Ελλάδος και της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Ένας πλέον λόγος που εκτιμώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα και είναι πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και ως άλλοθι αυτή η υπόθεση είναι ότι η Ε.Ε. έχει πρόβλημα με τους χρηματοδοτικούς πόρους, τα λεφτά για το ταμείο ανάπτυξης όπως και τα λεφτά για την Ουκρανία η Ε.Ε. βγαίνει στις αγορές και δανείζεται, με φθηνό επιτόκιο, όμως καθώς έχουν πλέον ακριβύνει τα επιτόκια δεν είναι εύκολα ακόμη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει τα χρήματα τα οποία θέλει. Δεύτερον υπάρχει ένα πρόβλημα με την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία. Η Γερμανία και οι πλούσιες χώρες έχουν πρόβλημα με το να παράξουν πλούτο ούτως ώστε ένα μέρος από αυτό το ποσό να πηγαίνει στη χρηματοδότηση της Ε.Ε. άρα αυτός είναι ένας δεύτερος λόγος που δεν θα έχουν ευκολία και οι χώρες που έδιναν χρήματα. Το τρίτο είναι ότι η Ε.Ε. είχε προβλέψει ίδιους πόρους, δηλαδή να εισπράττει χρήματα από δικούς της φόρου όπως είναι αυτό με την σακούλα στο σούπερ μάρκετ που και αυτοί οι φόροι δεν είναι δεδομένο ότι στα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν. Άρα αν υπάρξει ένα πρόβλημα στα θέματα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης αμέσως η Κομισιόν θα πάει και θα κόψει τα κονδύλια εκεί που είναι εύκολο. Σε αυτούς που έχει στοχοποιήσει, όχι τυχαία και παράνομα βέβαια που έχει στοχοποιήσει, με ευθύνη εν προκειμένω της Ελλάδος, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Το ψήφισμα είναι δεσμευτικό, παράγει αποτελέσματα,

«Δεν έχουμε κανένα κόσμο αγγελικά πλασμένο, είναι δεδομένο ότι πρώτον πολλά από τα θέματα που αναφέρονται στο ψήφισμα αληθεύουν και εχουν βάση, δεύτερον δεν έπιασε ξαφνικά ο πόνος το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να ασχοληθούν με το κράτους δικαίου στην Ελλάδα, εγώ χρόνια ολόκληρα φώναζα ότι δεν υπάρχει ισότιμη προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δε μας έδιναν σημασία. Υπάρχει βεβαίως και η πολιτική σκοπιμότητα που είναι ότι παραμονές των ευρωεκλογών με βάση την σύγκρουση που έχει αυτή τη στιγμή το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα με τους σοσιαλιστές και τους κεντρώους, ο καθένας κοιτάει να μαζέψει ψηφαλάκια, άρα υπάρχει και ένα στοιχείο κομματικού ανταγωνισμού, αυτό είναι αλήθεια. Τα δεδομένα που υπάρχουν μέσα στο ψήφισμα είναι συγκεκριμένα, η πραγματικότητα είναι ότι πέρασε το ψήφισμα άρα είναι δεσμευτικό, παράγει αποτελέσματα, και αυτά τα αποτελέσματα αυτοί που θέλουν να τα αξιοποιήσουν κάθε φορά θα τα αξιοποιούν. Για πρώτη φορά π.χ. σε ένα ψήφισμα για την Ελλάδα υπάρχει η λέξη ολιγάρχες».

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles