Δεν χρειάζεται να δίνουμε αποδείξεις συμμαχικής υπακοής, πρέπει να δίνουμε δείγματα εθνικής αποφασιστικότητας δηλώνει στον Alpha Radio ο πρέσβης επι τιμή Δημήτρης Καραιτίδης, σχετικά με την ύφεση στις σχέσεις μας με την Τουρκία και την στάση μας στο Ουκρανικό και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος μίλησε για την κατάσταση στην Ουκρανία και την Ρωσία, την στροφή Μακρόν που από ειρηνοποιός μετατράπηκε σε πολέμιο του Πούτιν και τον κίνδυνο γενικής ανάφλεξης αν προχωρήσουν τα πολεμοχαρή σχέδια της Ευρώπης. Τέλος μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα διεθνώς για το ζήτημα της Κύπρου.
Στην Ουκρανία χάνονται ανθρώπινες ζωές, κλονίζονται σύνορα καθιερωμένα
«Στην Ουκρανία υπάρχει μια κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή σταθερά επιδεινούμενη και ιδιαιτέρως ανησυχητική. Φαίνεται ότι οι Ρωσικές δυνάμεις με αργό αλλά σταθερό ρυθμό υπερισχύουν των Ουκρανικων, κερδίζουν έδαφος, προωθούν τις θέσεις τους και αν λάβουμε υπόψη τις συνεχείς εκκλήσεις του Ζελένσκι για την λήψη βοήθειας αυτό δείχνει ότι ο Ουκρανικός στρατός είναι υπό μεγάλη πίεση και στα πρόθυρα της ήττας. Το ερώτημα το σοβαρό όμως που τίθεται είναι πως θα σταματήσει αυτή η αιματηρή ιστορία και στην Ουκρανία και στην Γάζα. Στην Ουκρανία η κατάσταση είναι δραματική, έχουν περάσει ήδη 2 χρόνια από την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας και η κρίση συνεχίζεται, επομένως δημιουργείται ένα παγκόσμιο πρόβλημα διότι διαταράσσονται οι γεωπολιτικές ισορροπίες, παρεμποδίζεται η διεξαγωγή εμπορίου, χάνονται ανθρώπινες ζωές, κλονίζονται σύνορα καθιερωμένα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα ντόμινο αλλαγών και σε μια γενικευμένη και άκρως επικίνδυνη αποσταθεροποίηση».
Θα εμπλακεί σε ένα πόλεμο η Ευρώπη κατά της δεύτερης σε μέγεθος πυρηνικής δύναμης στον κόσμο;
«Εκείνο που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ειναι ότι αντί να πληθύνονται οι πιέσεις για τον τερματισμό της κρίσης έστω και τον προσωρινό με τη μορφή εκεχειρίας ή ανακωχής προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι διευθέτησης των διαφορών, αντίθετα ακούγονται συνεχώς φωνές κυρίως από τον χώρο της Ευρώπης και αυτό είναι εξόχως ανησυχητικό για την περαιτέρω συνέχιση του πολέμου και μάλιστα με εμπλοκή ευρωπαϊκών δυνάμεων. Αυτό είναι εξωφρενικό! Η Ευρώπη αντι να κινηθεί με το πολιτικό και οικονομικό βάρος το οποίο αναμφισβήτητα διαθέτει και να διαδραματίσει ένα ρόλο ειρηνευτικό στην συγκεκριμένη κρίση, ακολουθώντας τις αρχές που επικαλείται όταν την συμφέρει αλλά τις λησμονεί όταν υπερισχύουν άλλα συμφέροντα, μας ανακοινώνει ότι προσανατολίζεται στην δημιουργία οικονομίας πολέμου. Αυτό είναι ένα μήνυμα ιδιαίτερα θλιβερό και ένα μήνυμα που συνεπάγεται τεράστιους κινδύνους! Τι σημαίνει οικονομία πολέμου, ότι όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες με την επίνευση και την καθοδήγηση της ευρωπαϊκής επιτροπής θα προσανατολίζονται πλέον σε μια πολεμική προετοιμασία με σκοπό όπως δήλωσε ο Μακρόν, όχι την ανάσχεση της Ρωσίας αλλά την ήττα της Ρωσίας. Δηλαδή θα εμπλακεί σε ένα πόλεμο η Ευρώπη κατά της Ρωσίας, κατά της δεύτερης σε μέγεθος πυρηνικής δύναμης στον κόσμο;».
Στην Ευρώπη υπάρχει ένα πρόβλημα ηγεσίας
«Ο ίδιος ο Μακρόν που μέχρι πρόσφατα έπαιζε ένα ρόλο μετριοπαθή και είχε επιχειρήσει στο παρελθόν σε επαφές με τη Ρωσική ηγεσία να αμβλύνει λίγο την ένταση, έκανε μια στροφή 180 μοιρών και σε πρόσφατη δήλωση του είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προσανατολιστεί να στείλει και στρατεύματα στο πεδίο των μαχών για να αναχαιτίσει την Ρωσία. Αυτά είναι πράξεις μεγάλης επικινδυνότητας και δείχνουν ότι στην Ευρώπη υπάρχει ένα πρόβλημα ηγεσίας γενικώς, διότι υπήρξαν μεν χώρες που διαχώρισαν τη θέση τους από την φιλοπόλεμη δήλωση του Μακρόν αλλά υπήρχαν και άλλες που δεν αισθάνονται δυσκολία να υιοθετήσουν μία τέτοια προοπτική. Ακόμα και η Αμερική που ηγείται της αντιρωσικής εκστρατείας αναγκάστηκε να δηλώσει ότι αυτή η προοπτική δεν συμβαδίζει με την εκτίμηση της τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Γενικά όμως δημιουργείται ένα κλίμα βαρύ, περαιτέρω κλιμάκωσης και η περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε μη ελεγχόμενες εξελίξεις και αναφέρομαι ειδικότερα σε συγκρούσεις όπου θα γίνει αναπόφευκτη η χρήση πυρηνικών όπλων. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό όχι μόνο για τις εμπλεκόμενες χώρες αλλά για όλο τον κόσμο».
Υπάρχει κίνδυνος πολύ σοβαρής εμπλοκής
«Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα ήδη έχουμε μία ένταση των ρωσικών επιθετικών κινήσεων κατά της ουκρανίας με χρήση drones, με βομβαρδισμούς, χρήση πυραύλων και άλλων αναλογών μέσων, αυτό ήδη δείχνει μία αντίδραση πιθανότατα να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί. Ίσως επινοήσει άλλους τρόπους για να αποδείξει την ισχύ του ο Πούτιν, εναντίον προσώπων που παίζουν κάποιο ρόλο στην ουκρανική πλευρά ή εναντίον συγκεκριμένων στρατιωτικών μονάδων. Ήταν μία εξέλιξη και από πολιτική και από γεωπολιτική άποψη απολύτως επιζήμια για τις εξελίξεις και την προοπτική της κατάστασης στην Ουκρανία. Υπάρχει κίνδυνος πολύ σοβαρής εμπλοκής που θα περιλαμβάνει και χώρες οι οποίες μέχρι τώρα περιορίζονται στην παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, αν αυτό συμβεί τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τις χειρότερες δυνατές εξελίξεις γιατί αυτό θα οδηγήσει σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο. Οφείλει η Ευρώπη να μην περιορίζεται απλώς στην επανάληψη, στη χορήγηση τεραστίων ποσών οικονομικής βοήθειας και πολύ μεγάλων εξοπλισμών προς την Ουκρανία, μπορεί αυτά να συμφέρει διάφορα κέντρα που επωφελούνται από την κατάσταση».
Αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία το έχει κάνει η Τουρκία στην Κύπρο!
«Θα πρέπει να τονίζουμε αφού θέλουμε να επικαλούμεθα αρχές, και θέλουμε να καταδικάζουμε την Ρωσία, επιβάλλεται και ενδείκνυται να θυμίζουμε στη διεθνή κοινότητα ότι αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία το έχει κάνει η Τουρκία στην Κύπρο! Διστάζουμε να το αναφέρουμε γιατί διανύουμε λέει μία περίοδο ύφεσης με την Τουρκία. Μα τι θα πει αυτό, η κατοχή στην Κύπρο συνεχίζεται, ο Ερντογάν και οι αξιωματούχοι του κάθε 15 μέρες μας ενημερώνουν με δηλώσεις τους ότι δεν έχει αλλάξει σε τίποτα η γραμμή τους απέναντι στην Ελλάδα και στις διαφορές που την χωρίζουνε με την χώρα μας και εμείς φοβόμαστε να κάνουμε μνεία του ρόλου που έχει παίξει η Τουρκία; Πρέπει να το κάνουμε με αποφασιστικότητα, όχι για να επιδεινώσουμε τις σχέσεις μας αλλά για να υπενθυμίζουμε την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πέσει θύματα της τουρκικής επεκτατικότητας και του τουρκικού αναθεωρητισμού. Αυτό δεν το λέμε για να μην να μην διαταράξουμε την ύφεση, μία ύφεση επίπλαστη που όμως η Τουρκία τη διαταράσσει κάθε τόσο».
Είμαστε μία χώρα που αντιμετωπίζει εξωτερικό κίνδυνο και δεν μπορεί να στέλνουμε πολεμοφόδια, τα θέλουμε για την ασφάλεια μας
«Έχουμε ύφεση λέει αλλά συνεχίζονται οι ασκήσεις στο Αιγαίο, συνεχίζεται η υπογράμμιση της εμμονής της Τουρκίας στη γαλάζια πατρίδα και καλό είναι να υπενθυμίζουμε και στους συμμάχους μας που κάθε τόσο ζητούν να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία ότι εμείς είμαστε μία χώρα που αντιμετωπίζει εξωτερικό κίνδυνο και επομένως δεν μπορεί να έχουμε την άνεση να στέλνουμε πολεμοφόδια σε μεγάλες ποσότητα, μας χρειάζονται και τα θέλουμε για την ασφάλεια μας. Επομένως δεν χρειάζεται να δίνουμε αποδείξεις συμμαχικής υπακοής, πρέπει να δίνουμε δείγματα εθνικής αποφασιστικότητας».