Να λειτουργούν επί 24ωρης βάσης δύο ασθενοφόρα πλήρως στελεχωμένα με προσωπικό διασωστών ζητάνε οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ Καβάλας με αφορμή την συζήτηση που άνοιξε ξανά με το ότι η Θάσος έχει μόνο ένα ασθενοφόρο για όλο το καλοκαίρι. Την κατάσταση στο νησί αλλά και στις επαρχίες της Καβάλας εξήγησε στον Alpha Radio ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΕΚΑΒ Καβάλας Κώστας Τσιτσιλικάκης.
«Η αλήθεια είναι ότι όντως επί ΣΥΡΙΖΑ φτιάχτηκε το ΕΚΑΒ στη Θάσο, διότι μέχρι τότε υπήρχε το κέντρο υγείας αλλά ουσιαστικά από τότε και μετά δεν ενισχύθηκε ποτέ το ΕΚΑΒ στη Θάσο με αποτέλεσμα, αφού βγήκαν και κάποια εργαζόμενοι στη σύνταξη, από τότε να παραμένει ένα ασθενοφόρο. Ένα ασθενοφόρο υπήρχε και όταν ήταν κέντρο υγείας, ένα έχουμε και τώρα που είναι το κέντρο υγείας μαζί με το ΕΚΑΒ. Στο νησί είναι ένα το ασθενοφόρο διαχρονικά, από κει και πέρα με διάφορες πατέντες, με το να μοιράζεται το προσωπικό, με το να μένει ένας διασώστης να κάνει τη διακομιδή στη Κεραμωτή και ένας να μένει πίσω ή να παίρνει ο ένας ο διασώστης ένα γιατρό και να πηγαίνει σε ένα περιστατικό και ο άλλος να πηγαίνει στην άλλη πλευρά είναι μπαλώματα».
«Εδώ μιλάμε να υπάρχουν 2 ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση και για να υπάρχουν 2 χρειάζεται τουλάχιστον 10 διασώστες, οι διασώστες δουλεύουν σύμφωνα με τον οργανισμό πάντα ως πλήρωμα και δεν δουλεύει ένας διασώστης με έναν γιατρό ή με έναν πυροσβέστη, ή με έναν οδηγό απορριμματοφόρου. Αυτά είναι μπαλώματα, πατέντες, δεν είναι σωστή λειτουργία του ασθενοφόρου, σε άλλα νησιά παλιότερα ακούγαμε ότι το ασθενοφόρο το οδηγάει ο δήμαρχος, ένας παππάς, ένας δάσκαλος, δε σημαίνει ότι υπάρχει ασθενοφόρο στο νησί επειδή το οδηγάει κάποιος! Μπορεί να διακομίσει έναν ασθενή μόνος του; Τελικά τι θέλουμε εμείς από την υγεία, να πάμε στα δυτικά πρότυπα ή θέλουμε να πάτε στις αφρικανικές χώρες που εντάξει εκεί υπάρχουν και τα κάρα ακόμα;
«Από την ίδρυση του ΕΚΑΒ και έπειτα, ειδικά από το 2004 που έγινε διετής η φοίτηση των διασωστών, έχει αναβαθμιστεί πολύ ο ρόλος του ΕΚΑΒ για αυτό ακούμε από τις κυβερνήσεις για αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και σύνδεση τους με τα επείγοντα περιστατικά και τα λοιπά. Όλα αυτά έχουνε μειώσει κατά πολύ τον κίνδυνο των ασθενών στο να έχουν μετά το τραυματισμό τους κάποια περαιτέρω προβλήματα, έχουν μειωθεί κατά πολύ και οι αναπηρίες των ασθενών γιατί παλαιότερα τους τσουβαλιάζανε και τους πηγαίνανε σε κάποιο νοσοκομείο.
«Στις δυτικές χώρες έχει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, ένας ασθενής που θα διακομιστεί σωστά σε ένα κέντρο υγείας ή νοσοκομείο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για την μετέπειτα εξέλιξη της υγείας του. Ένας ασθενής από τροχαίο που θα ακινητοποιηθεί σωστά ενδεχομένως δε θα έχει σοβαρότερα τραύματα που θα επιβαρύνουν μετέπειτα την υγεία του. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι ένα επάγγελμα πλέον το οποίο είναι με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, μάλιστα το τελευταίο διάστημα διασώστες του ΕΚΑΒ γενικά σε όλη την Ελλάδα αλλά και εμείς εδώ στην Καβάλα έχουμε εκπαιδευτεί, έχουμε παρακολουθήσει ένα σεμινάριο μέσω ενός προγράμματος ΕΣΠΑ το οποίο το υλοποίησε το ΕΚΑΒ, έχουμε εκπαιδευτεί στις αεροδιακομιδές. Δηλαδή να σηκωθεί το ελικόπτερο από την Χρυσούπολη και να πάει σε ένα δύσβατο σημείο να παραλάβει με ασφάλεια έναν ασθενή. Εμείς σε αυτό εκπαιδευτήκαμε με διεθνή πιστοποίηση. Άρα εμείς αναβαθμιζόμαστε».
«Ειδικά το καλοκαίρι που ουσιαστικά βουλιάζει η Θάσος από τουρίστες και από επισκέπτες είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να απαιτούνται δύο ή περισσότερα ασθενοφόρα ταυτόχρονα διότι δε μιλάμε μόνο για τροχαία με τους συγκεκριμένους δρόμους που είναι γύρω-γύρω από το νησί, δεν μιλάμε για πνιγμούς και άλλα περιστατικά. Υπάρχει τόσος πολύς κόσμος που είναι σύνηθες το φαινόμενο να χρειαζόμαστε να αντιμετωπίζουμε πολλά περιστατικά ταυτόχρονα. Εμείς κάνουμε πατέντες, χωρίζουμε το πλήρωμα, βάζουμε το κεφάλι μας στον τορβά γιατί οι διασώστες πρέπει να πηγαίνουν μαζί, εάν πάω εγώ με εσένα που είσαι άσχετος μπορεί κάποιος να προσφέρει από πίσω βοήθεια; Το ζήτημα είναι να υπάρχουν 2 ασθενοφόρα στελεχωμένα με οδηγούς και πληρώματα διασωστών και όχι οι πατέντες, όπως και στην Χρυσούπολη ένας γιατρός με έναν διασώστη ή ένας γιατρός με έναν στρατιωτικό που απλά οδηγάει. Αυτό εφαρμόζεται στην Χρυσούπολη που έχει την Κεραμωτή κτλ. Στο Παγγαίο υπήρχε και εκεί στρατιωτικός και από την ώρα που έπαψε να υπάρχει αναγκαστικά μειώθηκαν οι βάρδιες».