Πέραν της «τεχνικής αρτιότητας» των μελλοντικών μελών του κοινοβουλίου έχει τεράστια σημασία και η πολιτική τοποθέτηση τους τονίζει με νόημα o καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς με καταγωγή από την Καβάλα Γιάννης Καλομενίδης. Ο κ. Καλομενίδης μίλησε για τους στόχους της Νέας Αριστεράς προ και μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και για τα μεγάλα επίδικα στην Ευρώπη όπως την στάση της απέναντι στην σφαγή στη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καβάλα, η μητέρα μου συνεχίζει και ζει εκεί οπότε είναι η πόλη με την οποία συνδέομαι όσο καμία. Ήταν μία δύσκολη απόφαση καθώς εγώ ήμουνα στο ΣΥΡΙΖΑ για αρκετά χρόνια και είμαι ανάμεσα σε αυτούς που αποχωρήσανε το φθινόπωρο με πολιτικό σκεπτικό και είμαι ανάμεσα σε αυτούς που θεωρώ ότι πρέπει αυτό που λέμε να βάλουμε πλάτη για να πάμε την υπόθεση της Νέας Αριστεράς στο επόμενο βήμα το οποίο είναι το ιδρυτικό συνέδριο και ένας από τους λόγους που βρίσκομαι στο ψηφοδέλτιο είναι για να επικοινωνήσω προς κάθε κατεύθυνση που βρίσκομαι ότι ελπίζω μέσα στο καλοκαίρι το εγχείρημα της Νέας Αριστεράς να λάβει μεγαλύτερη έκταση, να εμπλακεί και άλλος κόσμος από τον ευρύτερο χορό της αριστεράς και άρα το ιδρυτικό μας συνέδριο να μην αφορά τον κόσμο που είμαστε μόνο τώρα και βέβαια εκτός από την υπόθεση αυτή, έχει μεγάλη σημασία αυτά που κάνεις και αυτά που λες να έχουν απήχηση και να αποσκοπούνε στην βελτίωση της ζωής των ανθρώπων γύρω σου, έχει μεγάλη σημασία να πούμε αυτά που λέμε ως Νέα Αριστερά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την χώρα και για την Ευρώπη. Γιατί για εμάς είναι μία ευκαιρία να δείξουμε δημόσια ότι θα πολιτευτούμε με τρόπο καθαρό, με καθαρές προτάσεις και καθαρές γραμμές, το εννοούμε».
«Η δική μας η χώρα έχει μια πολιτική ιδιαιτερότητα, αλλά πάντα τα εθνικά επίδικα συζητιούνται στις προεκλογικές περιόδους, ακόμη και στις ευρωεκλογές. Ωστόσο πραγματικά αυτή τη φορά τα ευρωπαϊκά θέματα είναι πάρα πολύ ψηλά, τα οποία άμεσα βέβαια συνδέονται και μετά με τα εθνικά μη γελιόμαστε. Δηλαδή το ζήτημα της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κλιματικής κρίσης, τρία ζητήματα τα οποία θεωρώ ότι είναι μεγίστης σημασίας όπου πρέπει να δώσεις καθαρές απαντήσεις γιατί τα πράγματα δυσκολεύουν. Είναι ζητήματα που γίνονται αντιληπτά σε επίπεδο ευρωπαϊκό κυρίως αλλά έχουνε σαφές απολήξεις και στον τρόπο που ζούνε οι Έλληνες».
«Πέραν της τεχνικής αρτιότητας των μελλοντικών μελών του κοινοβουλίου έχει τεράστια σημασία και η πολιτική τοποθέτηση, το πώς τοποθετείται κανείς στο ζήτημα πόλεμος ή ειρήνη δεν είναι μόνο θέμα τεχνικό αλλά είναι θέμα πολιτικής αντίληψης. Αν θεωρούμε ότι τον 21ο αιώνα οι άνθρωποι στην Ευρώπη πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους με τα όπλα. Ότι κάνει αυτόν τον καιρό το εξτρεμιστικό κράτος του Ισραήλ και το εννοώ, δηλαδή έχει χαρακτηριστικά και αντίληψη δράσης τρομοκρατικής οργάνωσης αυτή τη στιγμή το κράτος το Ισραήλ, το κάνει με τις πλάτες της δύσης και σε αυτό το πράγμα έρχονται οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες και στις ΗΠΑ ο κόσμος που διαδηλώνει. Οι δημοκρατικές χώρες της δύσης πρέπει να βάλουν ένα φρένο σε αυτή τη διαδικασία, είναι σα να λένε οι ευρωπαϊκές ελίτ στους πολίτες ότι κοίτα εμείς έχουμε πρόβλημα με την βία και τη βαρβαρότητα αν προέρχεται από τον πολιτικό μας αντίπαλο. Αν προέρχεται από ένα φιλικό προς εμάς κράτος δεν έχουμε πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο οι ευρωπαϊκές ελίτ διδάσκουν κυνισμό και ανοίγουν και το δρόμο στην ακροδεξιά γιατί αν συνηθίσει ο πολίτης ότι επιτρέπεται η βαρβαρότητα θα αρχίσουμε να τη χρησιμοποιούμε και εμείς».