Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 25 Μαΐου 2024 στο ξενοδοχείο Lucy, οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας καρδιαγγειακών παθήσεων, που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, με τον γενικό τίτλο Ημέρες Καρδιολογίας «Δαυίδ Συμεωνίδη».
Στην ημερίδα, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καρδιολόγου, Δαυίδ Συμεωνίδη, μίλησαν διεκεκριμένοι συνάδελφοι του εκλιπόντος και μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στη πρόοδο που παρατηρείται στη θεραπεία της θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής, στο παρόν και το μέλλον της παιδιοκαρδιολογίας, στη διαχείριση αρρυθμιών, στον προαγωνιστικό έλεγχο του αθλητή, στην προνοσοκομειακή αντιμετώπιση του θωρακικού άλγους και στην αντιμετώπιση του εμφράγματος μυοκαρδίου σε επαρχιακό νοσοκομείο.
Οι εργασίες της διημερίδας Ημέρες Καρδιολογίας «Δαυίδ Συμεωνίδη» συνεχίστηκαν την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 με ενημερωτικές διαλέξεις για τους πολίτες της Καβάλας, της Ελευθερούπολης και της Θάσου. Η θεματολογία τους αφορά την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την αρτηριακή πίεση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την δυσλιπιδαιμία και τη στεφανιαία νόσο, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τη διατροφή και την έλλειψη άσκησης.
Θ. Μουριάδης: «Μπήκε στις καρδιές όλων μας, γιατί έσκυψε με ενδιαφέρον πάνω από κάθε πρόβλημα που είχαν οι ασθενείς του»
«Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος». Η ρήση του Ιπποκράτη, δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα ένα από τα πιο εκλεκτά μέλη της ιατρικής κοινότητας, αλλά και της Καβαλιώτικης κοινωνίας. Στο λόγο του πατέρα της Ιατρικής, αποτυπώνεται σε αδρές γραμμές και με μεγάλη σαφήνεια, ο χαρακτήρας, η επιστημονική επάρκεια και το συνολικό αποτύπωμα του Δαυίδ Συμεωνίδη.
Αν και διακρίθηκε και τιμήθηκε πολλάκις για όσα επιχείρησε να προσφέρει στον δικό του περιβάλλον, οικογενειακό, φιλικό και κομματικό, παρέμεινε ταπεινός, ευπροσήγορος και μειλίχιος, αρνούμενος τα φώτα που θαμπώνουν και την εφήμερη δόξα. Η παρακαταθήκη του δημιουργήθηκε μέσα από την αγάπη του για τον συνάνθρωπο, για τον ασθενή και τον συνάδελφο που ποτέ δεν είδε με την υπεροψία του φτασμένου Καρδιολόγου.
Μπήκε στις καρδιές όλων μας, γιατί έσκυψε με ενδιαφέρον πάνω από κάθε πρόβλημα που είχαν οι κάτοικοι των χωριών του Παγγαίου, όπου υπηρέτησε ως αγροτικός γιατρός, και άφησε το στίγμα του σε όργανα και φορείς, όταν κλήθηκε να καταθέσει την εμπειρία, τις γνώσεις και τις ανησυχίες του, τόσο για το λειτούργημα του, όσο και για την πολιτική κατάσταση της χώρας.
Αρτηριακή υπέρταση: Ο αθόρυβος κίνδυνος
Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί μια από τις πιο συχνές και επικίνδυνες καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές 1 στους 3 ενήλικες παγκοσμίως πάσχει από υπέρταση και πολλές φορές η ασθένεια αυτή εξελίσσεται χωρίς εμφανή συμπτώματα, καθιστώντας τη «σιωπηλό δολοφόνο».
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την αρτηριακή υπέρταση περιλαμβάνουν:
Αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Εγκεφαλικό επεισόδιο
Καρδιακή ανεπάρκεια
Νεφρική ανεπάρκεια
Βλάβες στα μάτια και απώλεια όρασης
Για την πρόληψη και τον έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης, ο Ιατρικός Σύλλογος συνιστά στους πολίτες να υιοθετήσουν τις ακόλουθες πρακτικές:
Τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης: Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την πίεσή μας τακτικά, ειδικά εάν έχουμε ιστορικό υπέρτασης στην οικογένεια.
Υγιεινή διατροφή: Επιλέγουμε τροφές χαμηλές σε αλάτι, πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Σωματική δραστηριότητα: Η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ: Το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.
Διαχείριση άγχους: Η διαχείριση του άγχους μέσω τεχνικών όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης.