Τα έργα που γίνονται και θα γίνουν φτάνοντας συνολικά τα 30 εκ. ευρώ για την περιοχή του Περιγιαλίου περιέγραψε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης. Μιλώντας στον Alpha Radio αναφέρθηκε στις υποδομές που δημιουργούνται στη «νέα πόλη», τις επιχειρήσεις που πρέπει να φύγουν από την περιοχή, καθώς και τι σχεδιάζεται για το μέλλον ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν.
«Θα μπούνε οι βάσεις για να αναπτυχθεί η περιοχή του Περιγιαλίου όπως πρέπει, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε ο στόχος ήταν το Περιγιάλι, όλοι ξέρουμε ότι έχει τραβήξει πάρα πολλά η περιοχή, έκανε πάρα πολλά χρόνια να εγκριθεί η αλλαγή του σχεδίου πόλης με αποτέλεσμα να μένει υποβαθμισμένη. Επι Σιμιτσή τότε είχε τελειώσει η έγκριση του πολεοδομικού, επι κ. Τσανάκα συνεχίστηκε που έγιναν οι εγγραφές, βγήκανε οι αποζημιώσεις των επικειμένων και θα πρέπει σταδιακά ο δήμος να αποζημιώνει κάποιες κατασκευές που είναι νόμιμες στην περιοχή. Άρα το στοίχημα ήταν αυτή η περιοχή να μπορεί να αναπτυχθεί γιατί το να έχει κάποιος ένα οικόπεδο εκεί ήταν δώρο άδωρο αν δεν έχει ύδρευση, ή αποχέτευση, οδοποιία κτλ. Έτσι σχεδιάζουμε τι πρέπει να κάνουμε, πρώτα σχεδιάσαμε την ύδρευση και την αποχέτευση καθώς και τα όμβρια για να προστατεύσουμε την περιοχή από τα ακραία φαινόμενα. Υπήρχε η διευθέτηση των ρεμάτων επί δημαρχίας Εριφυλλίδη όμως πλέον και με τους δρόμους έπρεπε αυτό το δίκτυο να συμπληρωθεί».
«Επίσης ξέρουμε ότι καταργείται ο κεντρικός δρόμος που υπάρχει αυτή τη στιγμή μπροστά από το στρατόπεδο Ασημακοπούλου και φτάνει μέχρι τα νεκροταφεία. Αυτός γίνεται πλέον με το νέο σχέδιο ήπιας κυκλοφορίας οπότε ενώνει το θαλάσσιο μέτωπο μεγαλώνει, και ο κύριος δρόμος γίνεται από μέρος του Ασημακοπούλου και βγαίνει στα νεκροταφεία. Θα είναι μεγάλος δρόμος γύρω στα 27 μέτρα με δύο κατευθύνσεις, κάθε κατεύθυνση με δύο λωρίδες, πεζοδρόμια 3.5 μέτρων, θα είναι ένας δρόμος μεγάλος και ασφαλής. Εκεί προβλέπεται και κυκλικός κόμβος ένας στη στρατολογία και ένας στα νεκροταφεία, καθώς και ένας ενδιάμεσος κόμβος στο ΟΑΕΔ».
«Αυτά όλα έχουν μελετηθεί και όταν ξεκίνησε η συζήτηση με την προηγούμενη διοίκηση της περιφέρειας τι θα κάνουμε με το νέο ΕΣΠΑ και τη ΣΒΑΑ που έχει ακριβώς αυτό το σκοπό, να αναπτύξει τις υποβαθμισμένες περιοχές, εμείς εντάξαμε στο σχέδιο αυτό και επικεντρωθήκαμε στο Περιγιάλι. Αυτό έπρεπε να δουλευτεί, το ίδιο έγινε και με την διοίκηση Τοψίδη και ήρθε η ώρα να εγκριθεί το σχέδιο αυτό».
«Στα έργα της ΣΒΑΑ που είναι 15 εκ., τα 6.5 εκ. πάνε στην οδοποιία που είναι 1.700 μέτρα με φωτισμούς και ότι προβλέπεται, είναι η αποχέτευση και τα όμβρια με 4 εκατομμύρια, το έργο αυτό κατασκευάζεται περίπου το 60% της αποχέτευσης και των ομβρίων, την βιοκλιματική ανάπλαση της παραλίας που ξεκινά από τον Βρανά και φτάνει μέχρι και τα Σφαγεία. Υπάρχουν άλλες δράσεις που συνεργαζόμαστε πλέον με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων, για τον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά, την αναβάθμιση του δημοτικού ιατρείου που υπάρχει στην περιοχή, με το Επιμελητήριο για την αναβάθμιση της θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας που είχαμε κάνει και μια σειρά συνεργασιών.
«Έρχονται και προστίθενται σε αυτά από άλλα τομεακά ταμεία σε αυτό τα 15 εκ. και φτάνουν στα 30 εκ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις. Κατά μήκος της παράλιας ζώνης οι εγκαταστάσεις και οι χώροι απαλλοτριώνονται τα μαρμαράδικα κτλ, θα πρέπει να καταλάβουν οι συνδημότες μας ότι πλέον δεν μπορούν να έχουν εκεί τις επιχειρήσεις τους είναι μεν στενάχωρο αλλά όταν ένα σχέδιο πόλης πρέπει να πραγματοποιηθεί δυστυχώς πρέπει να παρθούνε και κάποια μέτρα τα οποία είναι λίγο σκληρά. Είχανε και έχουν το χρόνο, ακόμη 1-1.5 μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη, να δημοπρατηθεί και να γίνει το έργο ώστε να μπορέσουν να βρουν άλλους χώρους να εγκατασταθούν».
«Μέσα σε όλα ήταν το μεγάλο έργο της ύδρευσης των 7 εκ. ευρώ, ήταν η βιοκλιματική παρέμβαση η οποία έγινε στο κολυμβητήριο, σχεδιάζεται μία αερογέφυρα που θα ενώνει τους δύο αθλητικούς χώρους δηλαδή το κολυμβητήριο και το Ανθη Καραγιάννη γιατί ανάμεσα από αυτό θα περνά ο κεντρικός δρόμος και μία σειρά από έργα τα οποία σχεδιάζονται. Το Μουσικό σχολείο προχωρά η μελέτη του και ελπίζουμε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του. Είναι η προτεραιότητα μας αυτή τη στιγμή είναι να γίνει ο κεντρικός δρόμος, καθυστερήσαμε λίγο γιατί είχαμε το δικαστήριο όπου δικαιωθήκαμε και ξεκινάμε άμεσα για την δημοπράτηση του έργου, θα κρατήσει 6-8 μήνες η δημοπράτηση και σε 1 χρόνο ξεκινά η κατασκευή του δρόμου. Μέχρι τέλος του 2027 θα έχει ολοκληρωθεί ο κύριος δρόμος και οι παράδρομοι. Η αποχέτευση έχει δημοπρατηθεί και αυτό θεωρώ ότι μέχρι το 2026 θα είναι έτοιμη γιατί το έδαφος είναι καλό και βοηθάει. Η ύδρευση κατασκευάζεται ήδη και αυτό που απομένει πλέον είναι να συμπληρωθούν μεγάλα κομμάτια της οδοποιίας και η προσπάθεια είναι να βρεθούν οι χρηματοδοτήσεις.
«Στον σχεδιασμό μας λαμβάνουμε υπόψη δύο παράγοντες, ο σημερινός πληθυσμός και που μπορεί να φτάσει με τα σημερινά δεδομένα, που δε φαίνεται να έχει μεγάλες διακυμάνσεις και έχουμε και τον πληθυσμό των καλοκαιρινών μηνών με τα airbnb και ήδη στο Περιγιάλι γίνονται τρεις μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις. Αν λάβετε υποψιν σας ότι η παραλία εκεί διαθέτει Γαλάζια Σημαία καταλαβαίνετε ότι η περιοχή εκεί θα γίνει πόλος έλξης».