Απολύτως σημειολογικά επιλέξαμε ως Energean την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος για να ανακοινώσουμε μία καινούργια εταιρεία την EnEarth η οποία θα τρέξει όλα τα πρότζεκτ που θα συμμετέχει ο οργανισμός για την δέσμευση και την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό επεσήμανε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Energean Σωτήρης Χιωτάκης αναφερόμενος στις περιβαλλοντικές δράσεις της εταιρίας, τον στόχο της για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα καθώς και την μεγάλη αντίστοιχη επένδυση που σχεδιάζεται στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου.
«H παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος από μόνη της είναι σημαντική, αλλά για το περιβάλλον κάθε μέρα είναι σημαντική. Το να έχεις παιδιά να συμμετέχουν σε μία δράση όπως αυτή στο πάρκο του Αγίου Λουκά στην Καβάλα, μαζί με άλλους πολύ σημαντικούς κοινωνικούς μας εταίρους, το δήμο Καβάλας, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τον πολύ γνωστό Καβαλιώτη ζωγράφο κ. Κανίογλου, την artattack και το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Καβάλας, έχει σίγουρα δύο διαστάσεις, η μία είναι η καθαρά περιβαλλοντική, η δημιουργία μιας μικρής όασης μέσα στον αστικό ιστό. Η άλλη είναι σαφώς αυτός ο κόσμος που θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας και να μπορέσουμε να τον διαμορφώσουμε με λιγότερα βάρη από αυτά που κληρονομήσαμε εμείς. Το μήνυμα είναι σίγουρα ότι αυτός ο κόσμος πρέπει να είναι καλύτερος, να είναι πιο πράσινος και εδώ στέκομαι στην συμμετοχή των παιδιών του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, να είναι και συμπεριληπτικός χωρίς τον οποιονδήποτε κοινωνικό αποκλεισμό, όλοι πρέπει να συμμετέχουν σε αυτές τις προσπάθειες».
«Γίνεται μέγιστη προσπάθεια για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όχι μόνο από την Energean αλλά και των εταιρειών που δούλεψαν πριν από μας στο Πρίνο και στην Καβάλα, με ένα εξαιρετικό περιβαλλοντικό ιστορικό. Θα πω ότι ακριβώς η κουλτούρα μιας σύγχρονης βιομηχανίας πέρα από αυτά που πρέπει να κάνεις για την δουλειά σου, για την επιχειρησιακή σου καθημερινότητα, σε βάζει σε μια τέτοια λογική συνολικά, βλέπεις διαφορετικά την ανακύκλωση, βλέπεις διαφορετικά μια δενδροφύτευση, βλέπεις διαφορετικά μικρά πράγματα τα οποία το καθένα μπορεί από μόνο του να μην αλλάζει τον κόσμο αλλά όλα μαζί σίγουρα μπορεί να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο. Είναι θέμα καθημερινό, η παγκόσμια περιβάλλοντος έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα για αυτό και πολλοί έχουν πάρα πολλές δράσεις από εταιρείες, φορείς, από συλλόγους, όμως το περιβάλλον θέλει καθημερινή φροντίδα, δεν είναι φυτεύω κάτι τώρα και μετά άλλο του χρόνου και έκανα τη δουλειά μου, καθημερινά θέλει προσπάθεια, ειδικά από τον βιομηχανικό τομέα».
«Συμβολικά βέβαια επελέγη η παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος για αυτή την ανακοίνωση, ωστόσο η ουσιαστική της είναι πραγματικά τεράστια. Δημιουργήσαμε μία καινούργια εταιρεία την EnEarth, που βγαίνει από το Energean και το Earth, μία ημέρα περιβάλλοντος που έχει ως slogan το «η γη μας είναι το μέλλον μας» η οποία θα τρέξει όλα τα πρότζεκτ που θα συμμετέχει ο οργανισμός για την δέσμευση και την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Θα ακούσουμε και θα πούμε και πολλά περισσότερα στην πορεία για το project αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο το οποίο φιλοδοξούμε να μπορεί να λειτουργήσει αν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, καθώς μιλάμε μία τεράστια επένδυση και ξεπεραστούν τα γνωστά γραφειοκρατικά ζητήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, να λειτουργήσει περίπου σε δύο χρόνια από σήμερα, το πρώτο τρίμηνο του 2026. Είπαμε ότι αυτή η εταιρία θα δραστηριοποιηθεί σε συνεργασία με την Prime Marine που είναι μία ναυτιλιακή εταιρεία με την οποία έχουμε χρόνια συνεργασία και στην μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα από τις πηγές αλλά και εδώ είναι ίσως το πιο σημαντικό με την έννοια ότι αυτό ξεκινάει άμεσα, στην πιλοτική δέσμευση διοξείδιο του άνθρακα εδώ στην Καβάλα και συγκεκριμένα στις χερσαίες εγκαταστάσεις μας».
«Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή διεθνώς ως CCS (carbon capture and storage) και όλο και πιο πολύ βλέπουμε συζήτηση για το CCUS (carbon capture utilisation and storage) δηλαδή και χρησιμοποίηση του. Αλλά βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο θεσμικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αμερική υπάρχει χρησιμοποίηση αλλά εκεί είναι μία τελείως διαφορετική φιλοσοφία, έχουν δέσμευση και χρήση του διοξειδίου του άνθρακα εδώ και δεκαετίες και τον χρησιμοποιούν σε πάρα πολύ σε εφαρμογές, μεταξύ άλλων και σε μία απαγορευμένη στην Ευρώπη και αυτό φυσικά είναι απολύτως σεβαστό, το injection, η έγχυση σε παλαιότερα κοιτάσματα ώστε να σου δώσουν ακόμα περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Όμως οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της Ε.Ε. είναι κάθετες σε αυτό οπότε δεν μιλάμε για την Ελλάδα. Προφανώς το σεβόμαστε και κατανοούμε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να απανθρακοποιηθεί η βιομηχανία και η οικονομία συνολικότερα, ήμασταν η πρώτη εταιρία διεθνώς στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 που δεσμευτήκαμε για το περίφημο net zero, μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το αργότερο έως το 2050».
«Η δέσμευση γίνεται προφανώς σε σημείο όπου υπάρχει εκπομπή δηλαδή σε βιομηχανίες από τις οποίες μεταφέρεται, υγροποιείται και αποθηκεύεται, ουσιαστικά γίνεται ένας… υδρογονάνθρακας. Θα αποθηκεύεται στις λεκάνες του Πρίνου οι οποίες είναι εξαντλημένες πλέον και δεν διαθέτουν υδρογονάνθρακες, δεν έχουν καμία επαφή εννοείται με τον υδροφόρο ορίζοντα, εκεί που βρισκόταν ο ταμιευτήρας του Πρίνου. Θα εγκατασταθεί ένα σύστημα στις χερσαίες εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο Σίγμα για να δούμε πώς μπορεί αυτό να λειτουργήσει δεσμεύοντας διοξείδιο από την ατμόσφαιρα, ότι διοξείδιο κυκλοφορεί».