23.3 C
New York
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Ο αναπτυξιακός έχει πλεονέκτημα έναντι της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ διότι θα είναι ανώνυμη εταιρία»

Τον τρόπο λειτουργίας, την δομή και τις αρμοδιότητες που δύναται να αναλάβει ο νέος αναπτυξιακός οργανισμός του δήμου Καβάλας ανέλυσε ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος έχει προταθεί από την διοίκηση του δήμου για πρόεδρος του οργανισμού. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο πως δομείται ένας τέτοιος οργανισμός και ποιες αρμοδιότητες διαχείρισης αναλαμβάνει πολύ περισσότερο από την στιγμή που καταργήθηκε η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

«Η στάση του καθενός στην επιλογή μου είναι στάση του καθενός, ευχαριστώ τους δημοτικού συμβούλους που ψήφισαν ανεξάρτητα από το δικό μου πρόσωπο, ας μη συζητάμε ποιος είναι πρόεδρος κτλ. Εδώ πρέπει να συζητάμε ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός διευθύνοντος συμβούλου, γιατί ο πρόεδρος εδώ που τα λέμε λίγη δουλειά θα κάνει, την πολύ δουλειά θα την κάνει ο διευθύνων σύμβουλος. Εδώ να πω ότι ποτέ στους άλλους αναπτυξιακούς οργανισμούς όταν συστήθηκαν δηλαδή στην περιφέρεια, ποτέ δεν ετέθη θέμα ποιος θα είναι ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος, ψηφίστηκε ομόφωνα στο περιφερειακό συμβούλιο πρόπερσι και ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος ο Απόστολος Παυλίδης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Να λοιπόν ποια είναι τα χαρακτηριστικά, πρέπει να είναι τεχνοκράτης που σε συνδυασμό με τον πρόεδρο που εκφράζει την πολιτική κατεύθυνση σε συνεννόηση πάντοτε με τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο».

«Ο διευθύνων σύμβουλος εκτός από τεχνοκράτης πρέπει να ξέρει ξένες γλώσσες για να μπορεί να απευθύνεται σε ομολόγους του στο εξωτερικό, να ξέρει από ευρωπαϊκά προγράμματα και από ΕΣΠΑ, και να έχει μια εμπειρία έστω μικρή όσον αφορά την οργάνωση άλλων καταστάσεων όπως είναι η αναζήτηση του τουριστικού προορισμού. Ο πρόεδρος καλείται απλά να διεκπεραιώσει τη βούληση της δημοτικής αρχής, εννοείται μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου και των οργάνων».

«Ο δήμαρχος εξήγησε διεξοδικά στην συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής και τους εκπροσώπους των παρατάξεων τι θα γίνει, στο δημοτικό συμβούλιο επίσης τα είπε αναλυτικά προφορικά αλλά υπάρχουνε και γραμμένα στην εισήγηση στη μελέτη την οποία ετοίμασε για λογαριασμό του δήμου η ελληνική εταιρεία τοπικής αυτοδιοίκησης και ανάπτυξης, δηλαδή ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους και της ΚΕΔΕ, είναι μεγάλη μας τιμή που το έκανε αυτό για εμάς η ΕΤΑΑ, είμαστε από τους λίγους δήμους που απευθυνθήκαμε στις υπηρεσίες της ΕΤΑΑ, είχε την πρόνοια ο δήμαρχος να ζητήσει από ένα τέτοιο σοβαρό φορέα την σύνταξη της μελέτης και όλα είναι γραμμένα εκεί».

«Αυτό που κάνει ο αναπτυξιακός οργανισμός είναι εν μέρει να αντικαταστήσει τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ σε αυτά που μπορούσε να κάνει και έπαψε να μπορεί να τα κάνει επειδή καταργήθηκε αλλά και με ένα πλαίσιο μεγαλύτερης ελευθερίας στην οικονομική της και επιχειρηματική της δραστηριότητα γιατί είναι ανώνυμη εταιρία. Δεν είναι κοινωφελής οργανισμός που δεσμεύεται από το δημόσιο λογιστικό και έχει τις βαριές διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού. Φυσικά υπάρχει ο έλεγχος, και του δημοτικού συμβουλίου και του ελεγκτικού συνεδρίου».

«Η εταιρία αυτή παρότι είναι Α.Ε. και είναι πιο ευέλικτη και πιο γρήγορη στις διαδικασίες της πάλι έχει τους ίδιους ελέγχους λίγο πολύ. Άρα είναι σε ένα πλεονεκτικό καθεστώς σε σχέση με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και πολύ σωστά ο νομοθέτης έστησε αυτή την δυνατότητα το 2020 με ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων, από διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, διαχείριση των ενεργειακών κοινοτήτων, αξιοποίηση της επεξεργασίας των απορριμμάτων, διαχείριση των πάρκινγκ όπως της δημοτικής αγοράς αν μιλάμε τώρα για Καβάλα, του Πηλοθεραπευτηρίου, την χάραξη της τουριστικής πολιτικής αφού του αναγνωρίζεται νομικά να είναι οργανισμός για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος».

«Ο αναπτυξιακός οργανισμός θα διοικείται από το διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα είναι άμισθο και μόλις μπορέσει να είναι κερδοφόρα η λειτουργία του οργανισμού της εταιρείας αυτής, ο διευθύνων σύμβουλος θα αμείβεται, γιατί πρέπει να αμείβεται καθώς θα είναι ένας τεχνοκράτης που σας θα κάνει σοβαρή δουλειά. Το κεφάλαιο θα το βγάλει ο δήμος γιατί ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε δήμους που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από 50 χιλιάδες κατοίκους όπως είναι η Καβάλα να κάνει μόνος του μια μονομετοχική εταιρία. Τώρα αν αργότερα ταιριάξει και άλλοι δήμοι της περιοχής μας να μπουν στην εταιρεία και να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο, καλοδεχούμενοι θα είναι. Η μοναδική αναπτυξιακή εταιρεία που έχει γίνει στην περιφέρεια μας είναι του δήμου Νέστου που έκανε μαζί με το δήμο Τοπείρου μία κοινή Α.Ε., υπάρχει όμως και η αναπτυξιακή της περιφέρειας. Η αναπτυξιακή Νέστου λειτουργικά στέκεται στα πόδια της, διευθύνων σύμβουλος είναι Μιχάλης Σκορδάς, ένας πολύ έμπειρος στα προγράμματα μάνατζερ ο οποίος έδωσε και τη λύση στα προβλήματα της πολεοδομίας της Θάσου διότι έκαναν προγραμματική σύμβαση με τον αναπτυξιακό οργανισμό του Νέστου και είναι σαν να έχει η Θάσος πολεοδομία στην Χρυσούπολη, και όλα πάνε μια χαρά. Ο αναπτυξιακός οργανισμός λύνει πολύπλευρα προβλήματα των δήμων, ακόμη και στον πολιτισμό μπορεί να κάνει εκδηλώσεις πάντοτε με προγραμματικές συμβάσεις με το δήμο».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles