18.6 C
New York
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

Θα έπρεπε η συμμετοχή της περιοχής μας στα κέντρα των αποφάσεων να είναι ισχυρότερη

Για να αλλάξει η σημερινή εικόνα του… γκρίζου στην Θράκη θα έπρεπε η συμμετοχή της περιοχής μας στα κέντρα των αποφάσεων να είναι ισχυρότερη και οι πολιτικές που υιοθετούνται να παρακολουθούνται από άτομα τα οποία νοιάζονται, ξέρουν και μπορούν να δώσουν αυτό που χρειάζεται η ΑΜΘ τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο ίδιος μιλώντας στον Alpha Radio ανέλυσε το ζήτημα του μειονοτικού κόμματος που πλέον μιλά ανοικτά για τουρκική μειονότητα, την δράση του και την διείσδυση του στα ευρωπαϊκά όργανα και την ενορχηστρωμένη προσπάθεια της Τουρκίας να βάλει στην ατζέντα τα δικά της θέλω για την περιοχή. Αναγνωρίζει δε ξεκάθαρες ευθύνες στην πολιτεία, την δικαιοσύνη και την κυβέρνηση για την αδράνεια απέναντι στην ρητορική του DEB.

«Εμάς μας θυμούνται μόνο όταν γίνονται εκλογικές αναμετρήσεις και βλέπουν το γκρίζο στο χάρτη της Ελλάδος εκεί στα βόρεια και προβληματίζονται τι γίνεται και κάθε φορά εμφανίζεται κάποιος αιφνιδιασμένος, για να μας ξεχάσουν την επόμενη μέρα και να μη κάνουν τις παρεμβάσεις που έπρεπε να κάνει ένα συντεταγμένο κράτος. Πρέπει να δουν ότι 10 χιλιάδες λιγότεροι μουσουλμάνοι συμπολίτες μου στη Ροδόπη και άλλοι 10 χιλιάδες λιγότεροι στην Ξάνθη επέλεξαν αυτή τη φορά να πάνε να ψηφίσουν το κόμμα του DEB. Πλην αυτών υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που δεν πήγανε καθόλου να ψηφίσουν, άρα το 60% της μειονότητας αν δεχθούμε την θεωρία της προέδρου, δηλώνουν ότι είναι Έλληνες και ευρωπαίοι πολίτες και δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που εκπροσωπεί η κυρία Ασάφογλου».

«Η ανάλυση γίνεται ως εξής, υπάρχει ένα κόμμα και υπάρχουν και κάποιες οργανώσεις με έδρα στο εξωτερικό οι οποίες δεν εκπροσωπούν την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα αλλά εκπροσωπούν τους σκοπούς της γείτονος, η οποία θέλει να εργαλειοποιεί κάθε φορά την μειονότητα για να εξυπηρετεί τη δική τους εξωτερική πολιτική. Το ζητούμενο είναι σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε μία ανοιχτή κοινωνία όπως της Θράκης που δέχεται και στηρίζει κάθε μεμονωμένο δικαίωμα των πολιτών που ζουν εκεί ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας ή θρησκείας, είναι δυνατόν να γίνεται επιτρεπτό κάτι τέτοιο; Και το καινούργιο στοιχείο που βάζουμε στο χάρτη είναι το εξής, εμφανίστηκε μία κυρία η οποία ισχυρίστηκε ότι εκπροσωπεί την μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα και η οποία κατέβηκε υποψήφια μαζί με το με το κόμμα του DEB για να στηρίξει λέει την ενοποίηση της μακεδονικής και της τουρκικής μειονότητας και έθεσα ένα ζήτημα σε συνέντευξη που έθεσα”.

«Όταν αυτές οι δηλώσεις αποτελούν προγραμματικό λόγο ενός κόμματος που θέλει να είναι συνταγματικό κόμμα ο Άρειος Πάγος δεν τις είδε; Δεν διαπίστωσε μέσα από αυτές τις δηλώσεις μία όχι ρητορική πλέον αλλά πρακτική παραβίαση των δύο συμφωνιών που υπάρχουν, τη συνθήκης της Λωζάνης και της συμφωνίας των Πρεσπών, διεθνούς δικαίου και της ελληνικής συνταγματικής τάξης; Θα πρέπει η δημοκρατία να εκτρέφει κόμματα τα οποία υπονομεύουν την εθνική ακεραιότητα ή ενδεχομένως την αξιοπιστία της Ελλάδος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό; Δε θα έπρεπε να λειτουργήσει η συντεταγμένη πολιτεία; Εμείς οι ίδιοι αγωνιζόμαστε για να προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα του κάθε μουσουλμάνου συμπολίτη μας, ανεξαρτήτως αν είναι τουρκογενής, Πομάκος ή Ρομά αλλά αυτή η ρητορική δεν εκπέμπει μήνυμα ανησυχίας για τα δικαιώματα, εκπέμπει μήνυμα ανησυχίας για το πώς θα περάσει καλύτερα η τουρκική παρεμβατική πολιτική στη Θράκη προκειμένου να οδηγήσει στη διοίκηση της περιοχής».

«Υπάρχει μία ένωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εμφανίζεται ως πολιτική ομάδα αντίστοιχη του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος κτλ, η οποία έχει σαν κύριο στόχο την υποστήριξη των μειονοτήτων, κατανοητό. Σε αυτή την ένωση λοιπόν συμμετέχουν αυτά τα κόμματα προσπαθώντας θα δώσουν ένα πιο διεθνή χαρακτήρα, πιο πανευρωπαϊκό χαρακτήρα στην ρητορική τους. Σε ευρωπαϊκό όμως επίπεδο έχει αποσαφηνιστεί ότι όταν λέμε ότι προστατεύουμε τις μειονότητες δεν σημαίνει ότι τις αντιμετωπίζουμε ως λαούς ή ως έθνος. Αλλά τις αντιμετωπίζουμε ως κοινωνικές ομάδες που είναι διαφοροποιημένες εντός της δικής μας δημοκρατίας και προστατεύουμε κάθε μέλος τους μειονοτήτων ώστε να απολαμβάνει όλα τα ατομικά δικαιώματα που απολαμβάνει και κάθε Έλληνας πολίτης. Αυτό γίνεται με πληρότητα, τώρα το αν κάποιοι θέλουνε να μετατρέψουν τις μειονότητες σε λαούς για να μπορούν να διακηρύττουν λογικές αυτονομίας και ανεξαρτησίας και προσάρτησης σε άλλα κράτη τότε επί της ουσίας υπονομεύουν το διεθνές δίκιο, της συνταγματική τάξη και αντί να λύνουν προβλήματα, δημιουργούν προβλήματα σε μία περιοχή που θέλει σταθερότητα, ειρήνη και δημοκρατία».

«Αναμφισβήτητα έχει ευθύνη το σύνολο του πολιτικού συστήματος, η κυβέρνηση και η ελληνική πολιτεία να αφήσει τις αποσπασματικότητες και τις προχειρότητες και να υπηρετήσει μία σταθερή στρατηγική. Με το να αρκούμαστε να λέμε ότι φέτος ψηφίσαν λιγότερη μειονοτικοί το DEB δεν λύνουμε το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή η περιοχή μας έχει ζητήματα σοβαρά πρέπει να αντιμετωπίσει τα οποία συνδέονται κυρίως με τη δημογραφική της απογύμνωση και η δημογραφική της απογύμνωση δε συνδέεται τόσο με την υπογεννητικότητα όπως παλιά, όσο με την αναπτυξιακή προοπτική. Εάν υπάρχουν θέσεις εργασίας, εάν υπάρχουν πανεπιστήμια, αν υπάρχουνε προοπτικές για ένα νέο άνθρωπο να μείνει εκεί και να ζήσει καλά, αλλιώς θα φύγει και θα οξυνθεί το πρόβλημα. Για να γίνει λοιπόν αυτό θα έπρεπε η συμμετοχή της περιοχής μας στα κέντρα των αποφάσεων να είναι ισχυρότερη και θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση οι πολιτικές που υιοθετούνται να ακολουθηθούν να παρακολουθούνται από άτομα τα οποία νοιάζονται, ξέρουν και μπορούν να δώσουν αυτό που χρειάζεται στην περιοχή της ΑΜΘ».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles