18.6 C
New York
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Την Τετάρτη το πρωί μας έλεγε πως τα σχολεία μας δεν έχουν πρόβλημα και την Πέμπτη το μεσημέρι έστειλε τα εμαίλ της υποβάθμισης!»

Την Τετάρτη το πρωί η προϊσταμένη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μας διαβεβαίωνε ότι τα σχολεία μας δεν κινδυνεύουν με συγχωνεύσεις και λίγες ώρες μετά έστειλε το email των συγχωνεύσεων για τα σχολεία μας καταγγέλλει η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Στέλλα Φουρναράκη. Η ίδια μίλησε για τις κινητοποιήσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των τεσσάρων αρχικά σχολείων που πλήττονται από την απόφαση συγχωνεύσεων της Α και της Β τάξης δημοτικού και το ντόμινο που μπορεί να φέρει μια τέτοια απόφαση.

«Δε νομίζω ότι τίθεται ερώτημα γιατί αντιδράμε, γιατί οποιαδήποτε συγχώνευση τάξεων υποβαθμίζει την εκπαίδευση των παιδιών μας. Αυτά γινόταν πριν 50 χρόνια. Εμείς έχουμε στείλει το δελτίο τύπου το οποίο είναι πάρα πολύ αναλυτικό, αλλά θα τα πω για να τα καταλάβει κάποιος. Το υπουργείο σαν τρίτη επιλογή βάζει τη συγχώνευση των τάξεων και συγκεκριμένα για τις τάξεις Α και Β που ξέρουμε πόσο σημαντικές είναι για τα πρώτα μαθησιακά χρόνια. Είναι απόφαση του υπουργείου Παιδείας λοιπόν οι συγχωνεύσεις ως τρίτη επιλογή, πρώτα πρέπει να εξαντληθούν άλλοι τρόποι, δηλαδή να έρθουν σε επικοινωνία η πρωτοβάθμια εκπαίδευση με τους φορείς, με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, με τους γονείς και αφού εξαντληθούν όλα τα μέσα και δεν μπορεί να βρεθεί κάποια λύση τότε ναι προχωράς».

«Επίσης όταν κάποιο σχολείο έχει πρόβλημα με λίγα παιδιά και το ξέρει η πρωτοβάθμια διεύθυνση τότε πρέπει να φροντίσει από νωρίς πως θα δοθεί λύση σε αυτά τα προβλήματα όλα πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Συγκεκριμένα για το δικό μας το σχολείο θα μιλήσω το 7ο δημοτικό επάνω στην Παναγία, στις 11 Μαρτίου δύο παιδάκια τα οποία από το νηπιαγωγείο θα περνούσαν στην πρώτη δημοτικού τον ερχόμενο Σεπτέμβρη με απόφαση της διεύθυνσης τα παιδάκια αυτά πήρανε μεταγραφή σε άλλα σχολεία επειδή οι γονείς θα μετακόμισαν από την Παναγία. Οι γονείς έχουν κάθε δικαίωμα εννοείται να κοιτάξουνε την ευκολία τους, τα παιδιά αυτά όμως ακόμα δεν έχουν μετακομίσει από την Παναγία. Για ποιο λόγο λοιπόν έδωσε από τότε η πρωτοβάθμια εντολή, από τις 11 Μαρτίου τα παιδιά αυτά να μεταγραφούν σε άλλα σχολεία και δεν περίμεναν να έρθει ο Σεπτέμβρης να δει τι θα γίνει τότε, όλα αλλάζουν στη ζωή μας, τα παιδιά αυτά μπορεί να συνεχίσουνε για κάποιο λόγο να μένουν στη γειτονιά, για ποιο λόγο έδωσε άδεια αφού υπήρχε αυτό το θέμα;».

«Η μεγάλη μας δυσαρέσκεια ξεκινάνε όλα ότι ενώ ορίζεται με σαφήνεια από το νόμο ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθούνε, η πρωτοβάθμια της Καβάλας δεν ήρθε ποτέ σε συνεννόηση μαζί μας, ούτε ειδοποίηση, τίποτα. Ήταν μία απόφαση άκρως αιφνιδιαστική, επίσης την προηγούμενη μέρα όταν ενημερωθήκαμε -όχι όμως επίσημα- ότι κάποια σχολεία θα υποβαθμιστούν, πήγαμε επιτροπές συλλόγων γονέων στο γραφείο της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας στην Καβάλα και η ίδια η διευθύντριας έπιανε τον καθένα ξεχωριστά και του έλεγε τι ήρθατε να κάνετε εδώ, κάνετε την τρίχα τριχιά, δεν τίθεται θέμα με το δικό σας σχολείο, πάτε στα σπίτια σας, ανησυχείτε άδικα. Αυτό έγινε την Τετάρτη το πρωί γύρω στις 11:00 η ώρα και την Πέμπτη το μεσημέρι έστειλε τα εμαιλ της υποβάθμισης. Μας διαβεβαίωσε την Τετάρτη το πρωί ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία μεταβολή για το σχολικό έτος 2024-25 και λίγο μετά ανακοίνωσε τις υποβαθμίσεις!».

«Το υπουργείο παιδείας δίνεις σαφή οδηγία ότι οι διευθύνσεις πρέπει να συζητάνε με όλους τους φορείς και με τους γονείς πριν πάρουν τέτοιες αποφάσεις! Εμείς αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπούμε μόνο τα τέσσερα σχολεία, σήμερα είμαστε τα 4 σχολεία αυτά που έχει ξεκινήσει η διαδικασία, αλλά αν δεν συζητηθεί εκ νέου, δεν παρθεί πίσω αυτή η απόφαση και να βάλουμε κάτω τα ζητήματα, δε λέμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα αλλά σίγουρα όμως δεν είναι αυτή η λύση, τουλάχιστον η πρώτη λύση. Ας προτείνουμε λύσεις και εμείς τα σχολεία, κάποια σχολεία ας πούμε όπως της Αγίας Παρασκευής εδώ και 5 χρόνια στέλνει έγγραφα στην πρωτοβάθμια και προτείνει λύσεις για να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν έχουν εισακουστεί ποτέ. Δεν είναι αργά, μπορούμε να συζητήσουμε, αρκεί να παρθεί πίσω αυτή η απόφαση, να βάλουμε κάτω τα θέματα όλοι, δεν είμαστε παράλογοι και εμείς βλέπουμε τι γίνεται, η μείωση των παιδιών σε όλο το νόμο Καβάλας είναι πολύ μεγάλη και τι θα γίνει θα κλείσουν τα σχολεία σε κάθε γειτονιά; Θα ερημώνει τότε η κάθε γειτονιά».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles