Δεν γίνεται να έρχεται το κράτος δίχως να έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία τεχνική υποδομή και να μοιράζει πρόστιμα επι δικαίων και αδίκων τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας αναφερόμενος στην επιστολή όπου ζητά την παράταση του χρονικού διαστήματος για την αντικατάσταση των φορολογικών εξοπλισμών (ταμειακών μηχανών), προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις, από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.
«Βλέπουμε το τελευταίο 6μηνο μία σειρά πραγμάτων που προσπαθεί να αλλάξει κυρίως το υπουργείο οικονομικών σε θέματα pos, σε θέματα διασύνδεσης ταμιακών μηχανών, σε θέματα ψηφιακής κάρτας για τους εργαζόμενους, αλλαγή – αντικατάσταση φορολογικών μηχανισμών. Μέσα σε ένα 6μηνο έχει πέσει ένα τεράστιο βάρος πάνω στις επιχειρήσεις με πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα, με πολλά τεχνικά προβλήματα και όταν γινόμαστε δέκτες αυτών των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε επιχειρήσεις πρέπει από πλευράς μας και να πιέσουμε το υπουργείο οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία, για να βρεθούν λύσεις σε αυτά τα τεχνικά προβλήματα χωρίς οι επιχειρήσεις να δέχονται τα πρόστιμα τα οποία δεν είναι και μικρά».
«Για την συγκεκριμένη υπόθεση είχε δοθεί μία παράταση παλαιότερα, απλώς στην περίπτωση αυτή πρέπει να αποσυρθούν ή να αντικατασταθούν κάποιοι φορολογικοί μηχανισμοί όπως λέγονται, κυρίως ταμειακές μηχανές και άλλα λογισμικά τα οποία διασυνδέουν την επιχείρηση κυρίως εστίασης, αυτή παρουσιάζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπου πρέπει να κάνουν χρήση διαφόρων λογισμικών, σύνδεσης με τα λογιστικά τους γραφεία, σύνδεσης με τους φορολογικούς μηχανισμούς της ΑΑΔΕ για παράδειγμα ή με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ζητάμε επειδή δεν είναι συμβατές οι παλιές ταμειακές με τους καινούργιους προκειμένου συνδεθούνε και με τα pos κ.ο.κ. και αυτό εάν δε προλάβει να το η επιχείρηση που λήγει μέχρι τις 1 Ιουλίου που εκπνέει η προθεσμία τότε φυσικά θα δούμε να επιβάλλονται και κάποια πρόστιμα που συχνά είναι αρκετά υψηλά»{.
«Το πρώτο που μας λένε οι επιχειρηματίες είναι ότι δεν μπορούν να βρούνε αυτούς τους φορολογικούς μηχανισμούς από την αγορά, υπάρχει κάποια έλλειψη, στην συνέχεια υπάρχει θέμα άντε το βρήκαμε το μηχανισμό, τον έχουμε φέρει, να περιμένουμε να έρθει ο τεχνικός που δεν είναι και πολλοί οι τεχνικοί, είναι συγκεκριμένα γραφεία που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο και μπορούν να σου κάνουν την διασύνδεση. Άρα το δεύτερο είναι η τεχνική υποστήριξη. Αλλά ακόμα και όταν διασυνδεθεί συνεχίζουν τα προβλήματα όπως με το ίντερνετ π.χ. ή με άλλα τεχνικά προβλήματα, το οποίο για να λυθεί πιθανών περνάνε ώρες ή και ημέρες και η επιχείρηση είναι υπόλογος αυτής της κατάστασης».
«Εμείς αυτό το οποίο λέγαμε από την αρχή ήταν μην δίνετε παράταση αλλά μην βάζετε και πρόστιμα, αφήστε την κάθε επιχείρηση να έχει ένα εύλογο χρόνο από τη στιγμή που αναζητεί να βρει μηχανισμό ή τον έχει βρει και την τεχνική υποστήριξη προκειμένου να διασυνδεθεί, μην πάτε και αρχίζετε να βάζετε πρόστιμα κατά δικαίων και αδίκων. Ήμουν στην Θάσο για παράδειγμα, στο ανατολικό κομμάτι του νησιού όπου το ίντερνετ -γιατί ακόμα εκεί δε νομίζω ότι έχει πάει η ψηφιακή ίνα- δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη μεταβίβαση δεδομένων. Γιατί αυτή η επιχείρηση να έχει αυτό το δυσβάσταχτο πρόστιμο ενώ δε φέρει ευθύνη; Χώρια ότι και οι φοροτεχνικοί δέχονται απίστευτη πίεση με όλες αυτές τις αλλαγές και τα νέα δεδομένα, όπου η κάθε επιχείρηση πρέπει να προσαρμοστεί».
«Στην Καβάλα ένα μεγάλο ποσοστό, τουλάχιστον αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι πάνω από το 80% έχει προσαρμοστεί σε αυτό το κομμάτι αλλά για εμάς έστω και 10 επιχειρήσεις να μην έχουν προλάβει να κάνουνε χρήση αυτής της διαδικασίας είναι πρόβλημα και είναι κρίμα. Εμείς έχουμε πολλές εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει τον Σεπτέμβριο και ξαναέρχονται να ξανανοίξουνε τον Απρίλιο, το Μάιο. Πολλές εξ αυτών καλώς ή κακώς είτε δεν έχουν την άμεση ενημέρωση είτε γιατί είναι σε άλλο μέρος της χώρας τότε πληροφορούνται αυτά τα δεδομένα και δε μπορούμε να τα αποκλείσουμε αυτά από τη στιγμή που στη Θάσο π.χ. οι περισσότερες είναι εποχικές επιχειρήσεις 5 μηνών λειτουργίας».