Ως μια εθνική ήττα μεταφράζεται η μη δυνατότητα για τον Φρέντη Μπελέρη να ψηφίσει στο ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα αναφέρει ο διευθυντής της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ Μανώλης Κοττάκης. Ο κ. Κοττάκης στηλίτευσε την παθητική στάση της ΝΔ απέναντι στο ΕΛΚ για την υπόθεση του φυλακισμένου ευρωβουλευτή πλέον, ενώ έκανε τα δικά του σχόλια και για την κινητικότητα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας επιστροφή Αλέξη Τσίπρα ως ηγέτη ενός νέου σχήματος που στόχο θα έχει να… πιέσει τη ΝΔ.
«Είναι δύο διαφορετικά θέματα υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας στην κατάταξη μεταξύ των αδελφών κομμάτων στο ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα και η στάση του ιδίου του ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος έναντι του κ. Μπελέρη. Όποια θέση και να είχε η ΝΔ, από την στιγμή που ο Φρέντι Μπελέρης είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ είναι και μέλος του ΕΛΚ. Το να βρίσκονται δικαιολογίες, και να μην του δίνεται μέλη να ψηφίσει από την φυλακή ακόμα και για την εκλογή αντιπροέδρων του ΕΛΚ είναι μία στάση αντικομματική και κυρίως αντιευρωπαϊκή, δεν συνάδει με το κράτος δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες. Αυτή την στάση την αξιολόγησε ο Έντι Ράμα και το αλβανικό καθεστώς για αυτό και η απόφαση της Αλβανικής δικαιοσύνης έδειξε ότι δεν υπολογίζουν για ότι συμβαίνει στην Ευρώπη και είναι πλέον πολύ πιθανό ο Μπελέρης να ορκιστεί ευρωβουλευτής από το κελί του στην Αλβανία και να μη ντρέπονται οι Αλβανοί. Γιατί μια Ιταλίδα που είχε αντίστοιχο θέμα κράτησης, αφέθηκε ελεύθερη και θα ορκιστεί κανονικά».
«Είναι δυνατόν όταν κάποιος εκλέγεται ευρωβουλευτής σου να μη του δίνεται στο κόμμα στο οποίο είσαι μέλος δικαίωμα ψήφου και να μην αντιδράς; Και ιδιαίτερα όταν αυτός ο άνθρωπος είναι κλεισμένος στην φυλακή επειδή διέπραξε το έγκλημα να εκλεγεί νομιμότατα δήμαρχος Χιμάρας και επειδή είναι Βορειοηπειρώτης και δηλώνει Έλληνας; Αν αυτό δεν είναι υποχώρηση και ήττα τι είναι η νίκη σε αυτή την περίπτωση; Μαθαίνω ότι σε ένα κομμάτι του ΕΛΚ, στη γερμανική συνιστώσα, το θέμα του κ. Μπελέρη θεωρείται εσωτερικό αλβανικό θέμα, θέμα διαφθοράς επειδή η αλβανική δικαιοσύνη τον καταδικάζει δήθεν για δωροδοκία και γίνονται ενέργειες να μην επιτραπεί η εγγραφή του κ. Μπελέρη στο ΕΛΚ, να μη θεωρείται δηλαδή ευρωβουλευτής του ΕΛΚ. Αν αυτό το πράγμα ολοκληρωθεί και εμείς προειδοποιούμε με αφορμή το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που συζητάμε τώρα.
«Τα όσα βλέπουμε τελευταία και στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι σπασμοί μπροστά στο καινούργιο αν υποτεθεί ότι αυτό που θα έρθει θα είναι το καινούργιο. Στον χώρο της αριστεράς διαπιστώθηκε ότι η ΝΔ υποχώρησε κατά 13 μονάδες και άρα μπορούν να τη χτυπήσουν μελλοντικά θεωρητικά, αρκεί όμως ο χώρος αυτός να επανενωθεί. Αυτό βεβαίως έχει μία δυσκολία, περνάει από την αποχώρηση του κ. Ανδρουλάκη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την αποχώρηση του κ. Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που ούτε ο ένας ούτε ο άλλος είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Και αν στη περίπτωση Ανδρουλάκη θα γίνουν δημοκρατικές διαδικασίες, στην περίπτωση Κασσελάκη το θέμα θα λυθεί με μία νέα διάσπαση, με παραιτήσεις από τα κομματικά όργανα και την αποτσιπροποίηση με απολύσεις στελεχών από την κοινοβουλευτική ομάδα. Τώρα όταν θα τελειώσει όλο αυτό το έργο και εφόσον υπάρχει η ανασύνταξη της ενιαίας κεντροαριστεράς θα δούμε πόσο αξιόμαχη μπορεί να είναι για να νικήσει τη ΝΔ. Τα πράγματα είναι πολύ θολά, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο παρότι η ΝΔ έχασε 13 μονάδες, δεν έχει να αντιμετωπίσει την κεντροαριστερά τουλάχιστον στην παρούσα φάση αλλά τον εαυτό της. Δηλαδή αν στις επόμενες δεν πάρει γύρω στο 35% για αυτοδυναμία θα πρέπει να αναζητήσει στα δεξιά σύμμαχο για να κυβερνήσει ή να συγκυβερνήσει σε μία άλλου τύπου κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού που αυτή τη στιγμή όμως φαίνεται πάρα πολύ μακρινή σε σχέση με αυτά τα οποία συμβαίνουν στο παρελθόν στην Γερμανία για παράδειγμα που υπήρχε ο μεγάλος συνασπισμός χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών, η κατάσταση εδώ είναι πολύ ρευστή».
«Για τους 4 καθηγητές που υπογράφουν το κείμενο να πω ότι ο κ. Κοντιάδης έχει γράψει βιβλίο κατά του κ. Κασσελάκη, ο κ. Λιάκος ήταν υπουργός του Τσίπρα και ο κ. Μαραντζίδης ήταν επίσης συνεργάτης του Τσίπρα για τις εκλογές του 2023. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της ομάδας αυτής. Ως το πρόσωπο αυτό τον Τσίπρα εννοούν, μη γελιόμαστε. Όλη αυτή η ιστορία συνδέεται με την διάλυση εν μέρει μέρη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ με την παρούσα μορφή τους, και την δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς που θα είναι αξιόμαχος για να μπορέσει να πιέσει τη ΝΔ. Μπορεί για κάποιους η επαναφορά Τσίπρα να ήταν περσινά ξινά σταφύλια αλλά μπορώ να σου πω ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη από τελειωμένους που δεν τελείωσαν. Υπάρχουν πρωθυπουργοί στο παρελθόν που έριξαν κυβερνήσεις και μετά εξελέγησαν από τον λαό, άρα είμαι επιφυλακτικός».