22.3 C
New York
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Τσίπρας και Παπανδρέου επιχειρούν να παρακάμψουν Κασσελάκη και Ανδρουλάκη για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς»

Από την μία ο Μητσοτάκης άκουσε πολλές κριτικές και παρατηρήσεις στην Κ.Ο. που δεν τις περίμενε και από την άλλη βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία ανασύνθεσης του χώρου της κεντροαριστεράς αφού κανένα από τα δύο υπάρχοντα κόμματα δε μπόρεσε να εγγράψει υποθήκες για να ανέλθει στην εξουσία στο μέλλον υποστήριξε ο διευθυντής του SLPRESS, δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός. Ο ίδιος ανέλυσε την κατάσταση στη ΝΔ, τις κινήσεις Καραμανλή – Σαμαρά, την κινητικότητα του Δούκα στο ΠΑΣΟΚ, τους δύο αρχηγούς της κεντροαριστεράς που οι Τσίπρας και Παπανδρέου επιχειρούν να παρακάμψουν στο νέο σχήμα.

«Πράγματι υπάρχει μία αναταραχή σε όλο το πολιτικό σύστημα, σε ότι αφορά τη ΝΔ το μεγάλο πρόβλημα δεν ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. όπου ακούστηκαν πολλές κριτικές παρατηρήσεις, αιφνιδιάζοντας τον Μητσοτάκη που περίμενε ότι θα μιλούσαν πολύ πιο συγκρατημένα. Το μεγάλο ζήτημα για την παράταξη είναι την Δευτέρα όπου έχει στηθεί εκδήλωση για ένα πολυπαρουσιασμένο βιβλίο συναδέλφου, του Μανώλη Κοττάκη, που έγινε ουσιαστικά για να δημιουργηθεί το πλαίσιο όπου θα μιλούσαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κ. Καραμανλής και ο Α. Σαμαράς. Όπως καταλαβαίνετε αυτές οι δύο ομιλίες ταυτόχρονα στο ίδιο μέρος, στο πολεμικό μουσείο στην Αθήνα δεν γίνονται τυχαία. Είναι απόρροια των διεργασιών που είχαν συντελεστεί πριν τις εκλογές, είχαν ουσιαστικά στρέψει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς εναντίον του κ. Μητσοτάκη και αυτή η αντίθεση θα εκφραστεί εκεί, έπρεπε να βρεθεί μία αφορμή για να μιλήσουν από κοινού. Αυτό είναι και το αποτέλεσμα της ήττας της ΝΔ στις εκλογές, διότι μπορεί να βγήκε πρώτη αλλά έχασε πάνω από 1.3 εκ. ψηφοφόρους, και σε επίπεδο ποσοστών είναι μία σημαντική υποχώρηση πάνω από 5 μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019».

«Να σημειώσετε μία φράση, ανασύνθεση της πολιτικής σκηνής, κρατήστε αυτή την φράση. Η ανασύνθεση της αριστεράς είναι ένα παράλληλο ζήτημα που τρέχει γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ένα χαστούκι και για τα τρία κόμματα και συνολικά για το πολιτικό σύστημα αν δει κανείς την αποχή. Το θέμα στο χώρο της κεντροαριστέρας, είναι ότι έχουμε 2 κόμματα τα οποία απέτυχαν να αναδειχτούν σε εναλλακτική στη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή απέτυχαν να αναδειχθούν στον μελλοντικό διεκδικητή της εξουσίας. Ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στον χώρο αυτό, απέτυχε το ΠΑΣΟΚ να τον υπερκεράσει αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα μίζερο ποσοστό, ένα 15%, αν ήταν ένα 18% θα μπορούσε να πει πως γράφω υποθήκες στις εθνικές εκλογές να κάνω ένα νέο άλμα. Σήμερα αυτό δε μπορεί να γίνει.

«Το ΠΑΣΟΚ παρά τη μικρή αύξηση των ποσοστών, είναι ένα κόμμα που έδειξε ότι την ώρα  που ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ανταγωνιστής στο χώρο ουσιαστικά κατέρρευσε, δε μπορεί εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να αναδειχθεί στον άλλο πόλο απέναντι στη ΝΔ, άρα έχει ηττηθεί και θα οδηγηθεί και σε εκλογές για να την ανάδειξη προέδρου το φθινόπωρο. Για να μιλήσουμε επί της ουσίας, ο Δούκας ήταν άνθρωπος που δεν τον γνώριζε κανένας μέχρι να εμφανιστεί για να διεκδικήσει την δημαρχία, βλέπετε το ποσοστό του στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών πόσο μικρό ποσοστό ήταν και εξελέγη διότι οι Αθηναίοι έκαναν μία μεγάλη στροφή και εξέλεξαν αυτόν προκειμένου να απαλλαγούν από τον Κ. Μπακογιάννη. Έτσι επήλθε αυτό το αποτέλεσμα, είναι ένας τυχερός άνθρωπος ο Δούκας και λόγω της συγκυρίας αυτής φαίνεται να συμβολίζει την δυνατότητα των δύο κομμάτων να συνεργαστούν με την έννοια ότι κατάφερε και είχε την υποστήριξη και των δύο στις δημοτικές εκλογές. Άλλο όμως δημοτικές εκλογές στον πρωτο δήμο της χώρας και άλλο βουλευτικές εκλογές. Όμως αυτό ήταν μία συμβολική προίκα για τον Χάρη Δούκα και την εκμεταλλεύεται τώρα».

«Θα πει κανείς οι Αθηναίοι τον εξέλεξαν δήμαρχο και θα τους παρατήσει στη μέση της θητείας του, στους 6 μήνες; Αυτός λέει ότι δε θα αφήσει το δήμο, έχουν πολύ δρόμο τα πράγματα ακόμη όμως. Προφανώς θα επιλέξει την ηγεσία του κόμματος που θα τον στείλει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτές οι ευαισθησίες δεν λαμβάνονται υπόψη από πολιτικούς, δεν είναι πράγματι κομψό αλλά οι ψηφοφόροι της παράταξης του θα κρίνουν, εγώ λέω ότι μέχρι στιγμής όμως δεν έχω ακούσει κάτι πολιτικά ενδιαφέρον από τον Χάρη Δούκα. Δε θέλω να τον υποτιμήσω τον άνθρωπο, τον θεωρώ τυχερό, πάτησε στην συγκυρία, αλλά δεν έχω ακούσει κάτι πολιτικό από αυτόν. Εμείς στο slpress δεν αρκεσκόμεθα να πυροβολούμε και να κάνουμε κριτική σε προθέσεις, μιλάμε και ασκούμε κριτική σε πράξεις. Σε ότι αφορά το Δούκα δεν είναι ένας πολιτικός ο οποίος έχει διακριθεί για αυτά τα οποία έχει πει, δηλαδή να έχει καταθέσει μία ενδιαφέρουσα πρόταση, έστω και για το δήμο Αθήνας».

«Ο Κασσελάκης προφανώς ήταν από τους τυχερούς γιατί εξελέγη από το πουθενά, είναι σημάδια των καιρών αυτά γιατί και τον Δούκα ποιος τον ήξερε πριν εκλεγεί; Αυτό που διάλεξε ο Ανδρουλάκης για το δήμο ήταν ένα νέο πρόσωπο που να μην έχει τίποτα το αρνητικό πίσω του, δεν είχε μπλέξει με τη πολιτική, ήταν πανεπιστημιακός. Ο Κασσελάκης εξελέγη γιατί η βάση του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να απαλλαγεί από το ιερατείο της Κουμμουνδούρου, που μύριζε παλιάς κοπής ας πούμε ιδεολογικό πολιτικό λόγο και καθόλου ελκυστικό, εν τω μεταξύ ο Κασσελάκης φαίνεται να θέλει να κρατήσει το μαγαζί του και θα έχουμε άλλου είδους σύγκρουση εσωτερική, στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι ότι Τσίπρας και Γ. Παπανδρέου δρομολογούν στο όνομα της ενωμένης κεντροαριστεράς, αφού και τα δύο κόμματα απέτυχαν να ξεχωρίσουν και να εγγράψει υποθήκη για την εξουσία, αυτό που λένε οι πρώην δύο αρχηγοί ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί μια διαδικασία ενότητας, ίσως με ένα λαϊκό μέτωπο και να αναλαβει πρωτοβουλίες. Είναι μία διαδικασία για να παρακαμφθούν οι σημερινοί αρχηγοί Κασσελάκης και Παπανδρέου και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles