22.3 C
New York
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Έχουμε τα μεγαλύτερα γενικά όρια συνταξιοδότησης στην Ευρώπη των 47 και τώρα οδηγούμε 70αρηδες ξανά στην εργασία»

Αύξηση των αιτήσεων για κύρια σύνταξη άρα και της συνταξιοδοτικής δαπάνης για το 2024 (κατά 400 εκατ. ευρώ + 470 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν ήδη από τον προϋπολογισμό), μαρτυρούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας. Οι τάσεις φυγής των ασφαλισμένων που έχουν την δυνατότητα αποχώρησης ενισχύονται από τις δραματικές προβλέψεις για το δημογραφικό και τα σενάρια περί αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2027 κι έπειτα. Μάλιστα υπολογίζεται ότι μέσα στο 2024 θα υποβληθούν περί της 200.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση!

Για το ζήτημα αυτό αλλά και την έμμεση αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβρη κιόλας μίλησε στον Alpha Radio ο γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.

«Είχαμε πει ότι το 2024 θα είναι έτος με ρεκόρ αρνητικό αιτήσεων συνταξιοδοτήσης επειδή η κυβέρνηση έχει σηκώσει την είδηση για αύξηση των ορίων από το 2027 αλλά όπως γράφουμε στην ανακοίνωση μας στην ΕΝΥΠΕΚ η κυβέρνηση θα φέρει την αύξηση των ορίων ηλικίας από φέτος. Με την κατάργηση ή την μείωση των πλασματικών χρόνων που μπορούν να εξαγοράσουν γυναίκες και άντρες, κυρίως γυναίκες ή για να βγουν νωρίτερα στην σύνταξη ή για να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη. Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες η κυβέρνηση μεθοδεύει να φέρει νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο να μειώσει τα πλασματικά χρόνια στρατού, παιδιών, σπουδών, επιδοτούμενης ανεργίας, ή λοχείας που μπορούσαν να εξαγοράσουν άντρες και γυναίκες για να φτάσουν νωρίτερα στη σύνταξη, να γλιτώσουν κάποια χρόνια εργασίας ή να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη».

«Αυτό η κυβέρνηση το κάνει έμμεσα, όχι με ευθεία ρύθμιση καθώς έχουμε νόμο που λέει αυτό το πράγμα, έχουμε νόμο του 2015 που να λέει ότι από 01/01/27 και ανά τριετία αυξάνονται τα όρια ηλικίας μέχρι το 2060 ανάλογα με το προσδόκιμο του γενικού πληθυσμού. Ο νόμος είναι ο 4336 του 15, η κυβέρνηση και οι δανειστές μας επειδή επείγονται να φέρουν νωρίτερα την αύξηση ορίων ηλικίας και δεν μπορεί να περιμένουν την 1/1/27, το φέρνουν εμμέσως τη μείωση των πλασματικών χρόνων μπορεί να εξαγοράσουν άντρες και γυναίκες, έτσι έρχεται η αύξηση των ορίων ηλικίας μαζί με τη μείωση των συντάξεων λόγω αυτών που προανέφερα».

«Να πούμε ότι έχουμε τα μεγαλύτερα γενικά όρια συνταξιοδότησης στην Ευρώπη των 47, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καμία άλλη χώρα δεν έχει γενικό όριο εξόδου το 67ο και ειδικότερο όριο εξόδου του 62ο αλλά με 40 χρόνια δουλειάς. Αυτός ο κανόνας ισχύει σήμερα στην πατρίδα μας, ή με 12.000 ένσημα και 40 χρόνια δουλειάς στο 62ο ή στο 67ο και βάλε με 15 χρόνια τουλάχιστον. Τώρα οι κυβερνήσεις επειδή έχουνε δημογραφικό και η χώρα μας είναι η τρίτη στον κόσμο στα 220 κράτη με εντονότερο δημογραφικό ζήτημα, επειδή έχουμε μεγάλη κατάρρευση γεννήσεων σε όλη την Ευρώπη είμαστε πρώτοι, προσπαθούν να στείλουν τον λογαριασμό του δημογραφικού και των επιπτώσεών του στο ασφαλιστικό στις γυναίκες και τους άνδρες ασφαλισμένους. Δηλαδή να στείλουν το κόστος της δημογραφικής γήρανσης στην ίδια την κοινωνία. Αυτό το κάνουν είτε αυξάνοντας τα όρια κρατώντας περισσότερο στην δουλειά τους εργαζόμενους είτε μειώνοντας τις συντάξεις και τις συνταξιοδοτικές δαπάνες».

«Ενώ κατά μέσο όρο οι συνταξιούχοι παίρνουν σύνταξη 20 χρόνια, από τα 67 στα 87 ή από τα 62 στα 82, οι κυβερνήσεις θέλουν να δίνουν συντάξεις για 10 χρόνια. Πως θα δίνουν συντάξεις για 10 αντί για 20 χρόνια, κρατώντας τους περισσότερο στην δουλειά. Για αυτό σήμερα μια κυβερνητική εφημερίδα έχει ως είδηση, ότι 175.000 70άριδες συνταξιούχοι βγήκαν πάλι για δουλειά στα γεράματα! Αφού τους λεηλατήσανε την σύνταξη τώρα τους λένε για να πιάσετε δουλειά δεν σας κάνουμε περικοπή της σύνταξης αλλά αυτές οι 175.000 συνταξιούχων που δουλεύουν στα 70 τους θα πληρώνουν εισφορές στον ΕΦΚΑ και ο ΕΦΚΑ φέτος από αυτούς θα πάρει μισό δις ευρώ σε εισφορές! Ζούμε αυτή την ντροπή της κοινωνίας, τους λεηλατήσαμε τις συντάξεις και τους επιτρέπουμε να δουλεύουν από τα 70 μέχρι και τα 80 τους παίρνοντας ολόκληρη την σύνταξη αλλά πληρώνοντας ξανά τον ΕΦΚΑ».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles