Η στροφή της ΝΔ “σε μια νεοφιλελέ αντίληψη, σε ένα είδος Σιμητικού Ποταμιού” σε συνδυασμό με το 28% των πρόσφατων ευρωεκλογών ανοίγουν πλέον τα στόματα μέσα στη ΝΔ και ο Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κριτική μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος και διευθυντής του SLPRESS ο Σταύρος Λυγερός, στο περιθώριο των ομιλιών Σαμαρά και Καραμανλή στο πολεμικό μουσείο, που έφεραν ήδη ταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
«Οι χθεσινές ομιλίες Σαμαρά και Καραμανλή στο πολεμικό μουσείο ήταν ουσιαστικά μία αποδόμηση, μία κατεδάφιση της πολιτικής Μητσοτάκη και είναι η κατεδάφιση μόνο από τον Σαμαρά που είχε πιο οξύ ύφος, αλλά εξίσου κατεδαφιστική –με πιο ήπιο ύφος αλλά εξίσου σκληρή- ήταν του Κ. Καραμανλή. Στην πραγματικότητα λοιπόν δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι του κόμματος είπαν ότι το κόμμα και η χώρα βρίσκονται σε λάθος δρόμο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι και οι δύο έκαναν μία δριμύτατη κριτική στην νεοφιλελεύθερη και δικαιωματιστική στροφή της Ευρώπης, δύο πολιτικοί που είναι ευρωπαϊστές και δε τίθεται ζήτημα επ’ αυτού. Οι δύο ομιλίες ήταν ένα είδος διακήρυξης της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, μίας δεξιάς που έχει αναφορές σε πιο παραδοσιακές αξίες, έχει αναφορά στο έθνος κράτος, σε μία επιφύλαξη αν όχι άρνηση στην παράνομη μετανάστευση και σε έναν καπιταλισμό που αφορά την πραγματική οικονομία και όχι τον χρηματοπιστωτικό τομέα».
«Αυτό ήταν ένα είδος διακήρυξης, που δείχνει ότι η ΝΔ είναι και συμπολίτευση και αντιπολίτευση, δύο κόμματα σε συσκευασία ενός. Αυτή η κριτική θα επαναληφθεί όχι μόνο από αυτούς τους δύο αλλά και από βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτούς τους 2. Από βουλευτές που θα θεωρήσουν –μπορεί να μη χρησιμοποιήσουν τους ίδιους τόνους- ότι από την στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου λέει ουδέν σχόλιο, ότι μπορεί και αυτοί να μιλήσουν. Άλλωστε η μετατόπιση της ΝΔ από τον Μητσοτάκη σε μια νεοφιλελέ αντίληψη, σε ένα είδος Σιμητικού Ποταμιού να το πω έτσι, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, αυτό είναι κάτι το οποίο είχε επισκιαστεί από το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης ήταν νικηφόρος, κέρδισε τις εκλογές το 2019 και το 2023 και όπως ξέρετε στα μεγάλα κόμματα μακάριοι είναι οι νικηφόροι, αλλά όπως πάντα φτάνει η στιγμή και αυτή η στιγμή ήταν οι ευρωεκλογές και το 28% που ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και η δυσαρέσκεια που μέχρι τότε ήταν συμπιεσμένη και καταπιεζόταν και μάλιστα όσο περισσότερο καταπιεσμένη ήταν τόσο πιο μεγάλη ένταση έχει».
«Είπα ότι παίζει τον ρόλο και της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης η ΝΔ, γιατί η απουσία εξωτερικού αντιπάλου, αξιωματική αντιπολίτευση θεωρητικά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα αλλά με πολιτικούς όρους δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση, δεν υπάρχει δηλαδή ένα κόμμα που να είναι πίσω της με 3-4 μονάδες και να την απειλεί, ξέρουμε ότι το άθροισμα των δύο κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φτάνουν αυτό της ΝΔ αλλά δεν απειλείται και επειδή δεν απειλείται, αυτό διευκολύνει πολύ το γεγονός ότι ανοίγουν τα στόματα στο εσωτερικό της και εκδηλώνονται οι αντιθέσεις που σε συνθήκες μιας σύγκρουσης με την αντιπολίτευση θα δυσκολεύονταν να το κάνουν. Ανοίγουν λοιπόν τα στόματα και διευκολύνει πάρα πολύ το γεγονός ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί, δύο πρώην αρχηγοί ουσιαστικά μίλησαν, αυτό που έγινε δεν ήταν η παρουσίαση του βιβλίου αλλά στήθηκε το πλαίσιο για να γίνουν αυτές οι δύο ομιλίες. Είναι πολύ σημαντικό ότι και οι δύο άσκησαν δριμεία κριτική στην στροφή της Ευρώπης, και οι δύο ευρωπαϊστές θεωρούνται, αλλά με πιο παραδοσιακό τρόπο, αυτά έχουν σημασία για μία σειρά από ζητήματα και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρότι δεν αναφέρθηκε αυτός ευθέως».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός τυχερός, θα έλεγα δεν υπάρχει πιο τυχερός σε όλη την 50χρονη μεταπολίτευση γιατί δεν έχει αντιπολίτευση, να έχει ένα κόμμα να νιώθει την ανάσα του στον σβέρκο του και αναγορεύτηκε ως απόλυτος ηγεμόνας και πέρασαν πράγματα που σε άλλες συνθήκες θα είχαν προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης και αναφέρομαι στις υποκλοπές, στα Τέμπη και στο ύψος της ακρίβειας και σε μια σειρά άλλα θέματα. Ο Μητσοτάκης όμως τώρα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κριτική των προκατόχων του και βρίσκεται σε δίλλημα γιατί αν έλεγαν άλλοι αυτά που είπαν Σαμαράς και Καραμανλής θα είχαν διαγραφεί. Δε μπορεί να διαγράψει δύο πρώην πρωθυπουργούς για αυτό ειπε ουδέν σχόλιο. Όποιος παρακολούθησε την εκδήλωση και έβλεπε το πρόσωπο της κ. Μπακογιάννη και του κυβερνητικού εκπροσώπου καταλάβαινε ότι είχαν υποστεί ένα σοκ, περίμεναν βέβαια μία κριτική αλλά όχι τέτοιου επιπέδου».