11.9 C
New York
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Buy now

«Ας βάλουνε ψηφιακά κριτήρια με έναν αλγόριθμο που θα πιάνει αυτούς που δηλώνουν κάτω από το πραγματικό εισόδημα»

Λέμε όχι στο φορολογικό νομοσχέδιο των αντικειμενικών κριτηρίων καθώς δεν μπορείς να παίρνεις συλλήβδην μέτρα και να παρασύρεις δικαίως και αδίκως όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες υποστηρίζει στον Alpha Radio ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά. Ο ίδιος αντιπρότεινε τον ψηφιακό έλεγχο των κριτηρίων και των εισοδημάτων κάθε ελεύθερου επαγγελματία με την αξιοποίηση δυνατοτήτων όπως η διασύνδεση των pos με τις ταμειακές μηχανές και η διασύνδεση με το iris και οι ψηφιακές διασταυρώσεις μετά την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

«Ήμουν από αυτούς που αντέδρασα μαζί με άλλους φορείς στο φορολογικό νομοσχέδιο και τα τεκμήρια, αλλά και άλλα Επιμελητήρια, για το θέμα των αντικειμενικών κριτηρίων, δεν μπορείς να παίρνεις συλλήβδην μέτρα και να παρασύρεις δικαίως και αδίκως όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είδαμε την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων, δεν συμφωνούμε με τη φοροδιαφυγή, δεν τη θέλουμε την φοροδιαφυγή γιατί είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και για μας και πρέπει να σταματήσει πλέον αυτό που πάρα πολλοί πράττουν όταν κάνουν φορολογικές δηλώσεις να πίνουν στην υγεία του κορόιδου. Κορόιδα δεν είμαστε αλλά από την άλλη δε πρέπει να είμαστε και θύματα ενός φορολογικού το οποίο με τα ετεροχρονισμένα, τα αραχνιασμένα αντικειμενικά κριτήρια τα οποία δε μπορεί να πατάξει ή να μειώσει την φοροδιαφυγή, προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να πιάσει τα μικρά ψάρια».

«Θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο σε μια περίοδο που το 88% των λογιστηρίων των επιχειρήσεων -σύμφωνα με την ΑΑΔΕ και το υπουργείο οικονομικών- έχει ψηφιοποιηθεί αλλά και όλων των ελευθέρων επαγγελματιών που συνεργάζονται με ανεξάρτητους λογιστές που έχουν ψηφιοποιημένα λογιστήρια και μηχανισμούς και προγράμματα για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους, δεν μπορεί να φέρνεις τα αντικειμενικά κριτήρια. Μας βάλανε να ψηφιοποιηθούμε, ας βγάλουνε ψηφιακά κριτήρια με έναν αλγόριθμο που θα πιάνει αυτούς οι οποίοι δηλώνουν κάτω από το πραγματικό εισόδημα. Από την άλλη είδα και κάτι δημοσιεύσεις ότι από τις 106.000 που επιβλήθηκαν αντικειμενικά κριτήρια, μόνο 66 έκαναν ένσταση και δέχονται να ελεγχθούν για να βεβαιώσουν ότι πράγματι αυτό το οποίο δήλωσαν κάτω από τα από το όριο είναι πραγματικό, που δείχνει ότι φοβούνται τι θα δείξει ο έλεγχος. Άρα ουσιαστικά αυτό το δικαίωμα του να προσφύγεις βλέπετε ότι δεν εφαρμόζεται, πάρα πολλοί θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ότι έχουν χαμηλότερο εισόδημα όμως δε το κάνουν γιατί δε θέλουν τον έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να γίνεται λοιπόν ψηφιακά πριν τη φορολογική δήλωση ή αφού γίνει η φορολογική δήλωση να γίνονται ψηφιακές διασταυρώσεις».

«Νομίζω ότι θα ήταν δικαιότερο το σύστημα αυτό και άλλωστε γιατί ψηφιοποιούμαστε, για τα μάτια του κόσμου; Για να για να ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία; Για να ψηφιοποιήσουμε δήθεν τις επιχειρήσεις για να φαινόμαστε και να ανεβαίνουμε καμιά θέση παραπάνω στην κατάταξη της Ε.Ε.; Όχι, για να την χρησιμοποιήσουμε την ψηφιοποίηση. Στην πρόσφατη επίσκεψη που κάναμε στον υφυπουργό οικονομικών Χρήστο Δήμα είναι το δεύτερο θέμα το οποίο θέσαμε, δηλαδή αφενός η διασύνδεση των pos με τις ταμειακές μηχανές και η διασύνδεση με το iris για το θέμα των χρεώσεων ώστε να μην είμαστε φοροεισπράκτορες και καταλήγουμε φοροφυγάδες. Δεύτερον η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών από τα αντικειμενικά κριτήρια να πάμε στα ψηφιακά κριτήρια, τρίτον οι φοροελαφρύνσεις για τις υγιείς επιχειρήσεις, για τους συνεπείς φορολογούμενους, πολύ σημαντικό για μένα να αναγνωριστεί η συνέπεια με φορολογικά κίνητρα και ήδη είναι στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου πέντε εφαρμογές που αναγνωρίζουν την συνέπεια με -5% στην εφάπαξ καταβολή φόρου. Σκοπός μας είναι να κάνουμε τη συνέπεια παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή. Άρα το να έχεις μία μείωση για την καταβολή του φόρου εγκαίρως και για τις φορολογικές σου και για τις ασφαλιστικές σου εισφορές, εάν έχεις μία μείωση του επιτοκίου για οποιαδήποτε οφειλή προκύψει, αν είσαι εξαγωγική επιχείρηση, αν θέλεις να εισπράξεις χρήματα από το δημόσιο και να αρθεί και οποιαδήποτε κατάσχεση εφόσον είσαι συνεπής στις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σου, νομίζω ότι είναι σοβαρά κίνητρα να μας οδηγήσουν στη συνέπεια και όχι στη φοροαποφυγή».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles