26.1 C
New York
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Ξεκινάνε να μπαίνουν κάμερες στα σχολεία για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των βανδαλισμών»

Στην τοποθέτηση καμερών ώστε να προστατευτεί η δημόσια περιουσία προχωρά ο δήμος Καβάλας σταδιακά για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αφού τα φαινόμενα των βανδαλισμών πληθαίνουν συνεχώς. Αυτό επεσήμανε μιλώντας στον Alpha Radio ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καβάλας Χριστόδουλος Μιχαλάκης, εξηγώντας πως πρώτα θα ξεκινήσουνε από τα προσφάτως ανακαινισμένα την τοποθέτηση καμερών ώστε να τα διατηρήσουν σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.

«Είναι ελάχιστα τα χρήματα που έρχονται για την συντήρηση και αναβάθμιση των 84 σχολείων που έχει συνολικά ο δήμος Καβάλας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Για 84 σχολεία έρχονται μόλις 200.000 ευρώ για συντηρήσεις, αυτά είναι ψίχουλα, δε μπορείς να κάνεις σχεδόν τίποτα. Ευτυχώς μπαίνουνε κτήρια ολόκληρα και σε ενεργειακές αναβαθμίσεις και όπως έγινε το 12ο όπως έγινε με το Λύκειο Κρηνίδων, με το 21ο και γίνεται πλήρης ανακαίνιση σε ολόκληρα σχολεία και ουσιαστική και ενεργειακή αναβάθμιση τους, με τα σύγχρονα μέσα που είναι λιγότερο ενεργοβόρα από τα παλιά. Τώρα με αυτά τα 200 χιλιάδες ξεκινάμε από τα επικίνδυνα, να καλυφθούν πρώτα τα επικίνδυνα βασικά, αυτά αν καταφέρουμε να κάνουμε και στη συνέχεια να περάσουμε και στα όμορφα.

«Υπάρχει καταγραφή για τα επικίνδυνα και υπάρχει ενημέρωση και στο κομμάτι που προΐσταμαι εγώ και η τεχνική υπηρεσία άμεσα για να ανταποκριθεί και να καλυφθεί και να μην υπάρχει κίνδυνος σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς κτλ. Τέτοια ουσιαστική ενημέρωση ουσιαστική έγινε στις αρχές της χρονιάς και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ό,τι έρχεται περνάει στη τεχνική υπηρεσία η οποία τα αρχειοθετεί με πρώτα τα επικίνδυνα. Τα πολύ επικίνδυνα γίνονται άμεσα, τώρα καλοκαίρι ξεκίνησαν οι υπόλοιπες συντηρήσεις και εξελίσσονται ώστε να εξαλείψουμε τουλάχιστον τα επικίνδυνα και να μην υπάρχει πρόβλημα».

«Για την ανακαίνιση και συντήρηση των σχολικών κτιρίων στο δήμο Καβάλας θα πρεπε να έρχονται από τη ΣΑΤΑ για έργα δηλαδή, από την εφορία που πληρώνουν οι κάτοικοι της περιοχής μας 16 εκ. ευρώ! Αυτό είναι που αναλογεί για έργα τεχνικά έργα που μπορεί να κάνει απευθείας ο δήμος με διαγωνισμούς ή κάποια μικρά και άμεσα που μπορεί να γίνονται με αναθέσεις. Πριν ενωθούν οι δήμοι παίρναμε 10 εκατομμύρια σχεδόν, τώρα παίρνουμε 1.200.000, καταλαβαίνετε ότι αν δεν έχεις μελέτες να ζητήσεις να μπεις σε προγράμματα ΕΣΠΑ και να κάνεις ουσιαστικά έργα, τα έργα που γίνονται τα πιο πολλά είναι από χρήματα ΕΣΠΑ. Ακόμη και για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων τα χρήματα είναι ελάχιστα, έρχονται 800 χιλιάδες για 84 σχολεία, τα 300 είναι για θέρμανση, πετάνε αρμοδιότητες στους δήμους και ψάχνουμε εμεις πως θα τα φέρουμε βόλτα».

«Για το σχολείο των Κρηνίδων τέλη Αυγούστου θα μετακινηθεί και το Λύκειο και το Γυμνάσιο στο ανακαινισμένο κτίριο, περιμένουμε να μας έρθει καινούργιο υλικό από τον ΟΣΚ, θρανία πίνακες κτλ και έρχονται επίσης καινούργια εργαλεία, πίνακες διαδραστικοί που θα μπούνε σε όλα τα γυμνάσια τα λύκεια και στην Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού τα οποία θα τοποθετηθούν και αυτά πάλι με προετοιμασία που θα την κάνουν οι δήμοι».

«Για το έντονο πρόβλημα με τους βανδαλισμούς, με τα ελάχιστον τα χρήματα που έχουμε για λειτουργικές ανάγκες και για συντηρήσεις θα προχωρήσουμε σε τοποθετήσεις καμερών -όχι σε ώρες λειτουργίας σχολείου, το λέω- θα τηρήσουμε όλες τις προδιαγραφές που υπάρχουν, έχει γίνει μελέτη από το τμήμα πληροφορικής του δήμου καβάλας και σιγά-σιγά θα μπουν, γιατί τα χρήματα δεν είναι λίγα, και στη συνέχεια με τη μικρή χρηματοδότηση που έρχεται θα πορευτούμε. Οι διευθυντές των σχολείων πλέον θα έχουν δικαίωμα να μπουν στις πληροφορίες του σχολείου τους που θα χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση βανδαλισμών, δηλαδή θα μπορεί να ανοίξει και να δει η αστυνομία με τον διευθυντή, πως έγινε και τι έγινε. Αρχικά θα γίνει σε 4-5 σχολεία, ήδη μπήκαν κάποιες κάμερες αλλά δε λειτουργούν κανονικά, αλλά ειδικά στα ανακαινισμένα σχολεία θα ξεκινήσουμε από εκεί με κάμερες και θα συνεχίσουμε και στα άλλα σχολεία, γιατί πρέπει οπωσδήποτε να τα διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση».

«Εγώ θέλω να μπαίνουν μέσα τα παιδιά κι τα απογεύματα και να παίζουν, να βρίσκονται αλλά θέλουμε να αποφύγουμε τους βανδαλισμούς. Εδώ θέλουμε την γενικότερη συνευθύνη των συλλόγων γονέων που είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος τους και υποστηρικτικός. Μας είπαν ότι έχουν πολλές υποχρεώσεις και δεν μπορούν να αναλάβουν τέτοια ευθύνη πρέπει να μοιραστεί η ευθύνη, να κατεβαίνει κάποιος γονιός τις ώρες που έχει πολύ κόσμο να ανοίγει και να κλείνει για να έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο ότι δεν γίνονται ζημιές. Πέρα από αυτό θα πρέπει να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας, θα πρέπει να μπαίνουν παιδιά ώρες και μέρες που δεν δημιουργεί πρόβλημα και στους περιοίκους, δηλαδή τα μεσημέρια και τα βράδια μετά τις 10μιση».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles