26.1 C
New York
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Sea track έχουμε παντού, αλλά λείπει η παιδεία από τους λουόμενους και το προσωπικό από τους δήμους»

Τα ζητήματα προσβασιμότητας με τρόπο ισότιμο στις παροχές για όλους όπως η θάλασσα ή όπως οι τουριστικές ζώνες μέσα στην πόλη αποτέλεσε το αντικείμενο της συζήτησης του προέδρου του Ν.Σ. ΑμεΑ Καβάλας Μάκη Κρεμμύδα στον Alpha Radio. O ίδιος σημείωσε πως η περιοχή μας διαθέτει αρκετά μηχανήματα πρόσβασης ΑΜΕΑ στην θάλασσα αλλά πως λείπει η παιδία από τους λουόμενους και το προσωπικό από τους δήμους για να γίνεται ανεμπόδιστα και σωστά η χρήση τους. Μίλησε όμως και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέσα στην πόλη και ιδίως στις τουριστικές ζώνες όπου η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ουσιαστικά φράζει το δρόμο τους.

«Σε όλη την περιοχή έχουν τοποθετηθεί αυτοί οι μηχανισμοί αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, ο κόσμος τους χρησιμοποιεί. Από κει και μετά αν με ρωτάτε το κατά πόσο όλα αυτά είναι αγγελικά πλασμένα και σε απόλυτη χρηστικότητα για τα άτομα με κινητική και όχι μόνο αναπηρία για να τα χρησιμοποιούμε, θα σας έλεγα ότι είναι ένας καθημερινός αγώνας προκειμένου να υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης πλησίον αυτών των μηχανισμών, να μη γίνεται η καταπάτηση τους από ασυνείδητους που επειδή δεν βρίσκουν κάπου να σταθμίσουν καταπατούν. Άλλο ζήτημα είναι η ομαλή λειτουργία των μηχανημάτων αυτών που είναι μηχανήματα τα οποία είναι στο φυσικό περιβάλλον, οπότε επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες, από τους έντονους κυματισμούς, από τα φύκια που μπορεί να μαζεύονται ενδεχομένως από τη μη λειτουργία ή από τον κυμματισμό και την άμμο. Όλα αυτά χρειάζονται μία επίβλεψη, χρειάζονται μία συντήρηση, πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι από τους δήμους που να είναι πλησίον σε αυτά και να καθοδηγούν και να εξυπηρετούν, να υποστηρίζουν τα άτομα τα οποία το χρησιμοποιούν αλλά και να το προστατεύουν γιατί πολλές φορές κάποιοι δεν γνωρίζουν τι είναι και το χρησιμοποιούν για ξαπλώστρα, το χρησιμοποιούν για τραπεζάκι κτλ».

«Μας έχει τύχει οικογένεια Βαλκάνιων να το έχει κάνει τραπεζάκι και να έχει βγάλει επάνω ουζάκια σαρμαδάκια και λοιπά, παιδάκια να χοροπηδάνε πάνω σε αυτά και να παίζουνε με κίνδυνο να τραυματιστούν και όχι μόνο να κάνουν ζημιά αλλά και να τραυματιστούν γιατί είναι σιδερένιες κατασκευές και όλα αυτά μας προβληματίζουν γιατί έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που στην περιοχή μας τοποθετούνται αυτοί οι αυτόνομοι μηχανισμοί αλλά προφανώς ο κόσμος δεν έχει αποκτήσει την παιδεία την οποία πρέπει να έχει για να τα προστατεύει και να επιτρέπει στους χρήστες αυτών των μηχανημάτων να τα κάνουν χρήση με όσο το δυνατόν της καλύτερες δυνατές συνθήκες και προδιαγραφές. Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι η περιοχή μας είναι από αυτές που έχει αρκετούς τέτοιους μηχανισμούς στις παραλίες, απλώς λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι γενικότερα με την έλλειψη προσωπικού, υπάρχουν και τα προβλήματα που αναφέρουμε».

«Είναι χρηστικά τα μηχανήματα, επικοινωνούν πάρα πολλοί άνθρωποι μαζί μας από την ευρύτερη περιοχή, ακόμα και από τις γειτονικές πόλεις, υπάρχουν μόνιμα άνθρωποι οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο να κάνουν διακοπές πλησίον αυτών των παραλιών επειδή έχουμε και λίστα των ανθρώπων που χορηγούμε τα χειριστήρια να κάνουνε χρήση, είναι μία τεράστια λίστα που κάθε χρόνο ανανεώνεται και προστίθενται νέοι χρήστες. Υπάρχουνε και πλησίον των μηχανισμών αυτών σε κάποια καταστήματα τέτοια χειριστήρια για να το κάνει χρήση κάποιος που θα πάει μία φορά παράδειγματος χάρη, παρόλα αυτά είναι ένα μηχάνημα το οποίο δίνει αρκετά καλή δυνατότητα σε άτομα με κινητική αναπηρία να το χρησιμοποιήσουν. Βέβαια έχουμε αιτηθεί να υπάρξουν και τέτοιοι παρόμοιοι μηχανισμοί για άτομα με αναπηρία όρασης, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής μόνο η Θάσος έχει προμηθευτεί, ο δήμος Θάσου παρόλο που και εκεί πέρα η χρήση του δεν είναι η καταλληλότερη και η καλύτερη δυνατή γιατί και εκεί καταπατάται η δυνατότητα της χρήσης αυτού του συστήματος από καταστηματάρχες και από beach bar που για κάποιο λόγο σύμφωνα με την δική τους αντίληψη -πολλές φορές η αντίληψη των επιχειρηματιών δεν είναι η καλύτερη- ότι θα δυσφημιστεί η παραλία όταν υπάρχει ένα τέτοιος μηχανισμός και μπορεί να τον προσεγγίσουν ομάδες ατόμων με οπτική αναπηρία και τελικά αυτές τις σημαδούρες που πρέπει να είναι τοποθετημένες και να εκπέμπουν τα ηχητικά συστήματα τις βγάζουνε έξω στην παραλία και με αποτέλεσμα να χάνεται η δυνατότητα αυτή».

«Να θίξουμε λίγο και το θέμα της προσβασιμότητας τους τουριστικούς προορισμούς της πόλης μας όπου εκεί πέρα δίνουμε μεγάλο αγώνα και με μεγάλη προσπάθεια έχουν τοποθετηθεί οδηγοί όδευσης τυφλών, έχουνε γίνει κάποιες υποδομές για την εξυπηρέτηση των πεζών και εμποδιζόμενων ατόμων, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας από τουρίστες, τα καταστήματα επεκτείνουν αδικαιολόγητα για εμάς τα τραπεζοκαθίσματα πολλές φορές επάνω στους οδηγούς όδευσης τυφλών ή αν δεν έχουνε τράπεζοκαθίσματα επάνω τους, μπορεί να είναι τόσο κοντά που δεν μπορεί να γίνει η χρήση του οδηγού κτλ».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles