Ετοιμαζόμαστε για τα σενάρια να συνεχιστεί η ανομβρία και τα επόμενα έτη, εξετάζοντας τις εφεδρικές πηγές μας ώστε να τις έχουμε σε ετοιμότητα τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης για τις διαμαρτυρίες σε σχέση με την υδροδότηση σε διάφορους οικισμούς της Καβάλας. Τονίζει πως το πρόβλημα ξεκινά κυρίως από τα ποτίσματα που λανθασμένα γίνονται απόγευμα, ενώ εκείνες τις ώρες υπάρχει εμγαλύτερη ανάγκη νερού από τα νοικοκυριά ανακοινώνοντας πως καθημερινά 5-9 το βράδυ θα κλείνουν αυτές οι παροχές!
«Αυτή την στιγμή επειδή υπάρχει παρατεταμένη ανομβρία και παρατεταμένος καύσωνας υπάρχει μεγάλη κατανάλωση νερού παντού, σε όλα τα δίκτυα και στην άρδευση και στην ύδρευση. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου και βλέπω ότι σε κάποιους οικισμούς όπως είναι ο Ζυγός όπως οι Κορυφές όπως είναι οι Κρηνίδες η το Χαλκερό, κυρίως επειδή στο δίκτυο της ύδρευσης υπάρχουν παλιά δίκτυα που γίνανε πριν 20-30 χρόνια και επειδή σε πολλές κοινότητες το νερό είναι κοινό, από κει που παίρνεις δηλαδή για ύδρευση παίρνεις και για άρδευση και επειδή έχουν τις ελιές τους εκεί και θέλουν να πάρουν μεγαλύτερη παραγωγή από τις ελιές τους, ποτίζουν χωρίς τελειωμό, χωρίς αύριο!»
«Εμείς συνεχώς επισημαίνουμε πως πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση του νερού, και τα ποτίσματα να γίνονται πρωινές ώρες, γιατί το απόγευμα ο κόσμος γυρίζει από τις δουλειές του, γυρίζει από την παραλία του, οι νοικοκυρές θέλουν να βάλουν πλυντήρια οπότε υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Οπότε λέμε ότι πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση ώστε και αυτοί να έχουν να ποτίσουν και ο κόσμος να έχει στα σπίτια του νερό. Για αυτό ξεκινήσαμε από χθες και κλείνουμε 5 με 9 το βράδυ τις παροχές που είναι εκτός σχεδίου πόλης που σημαίνει ότι πάνε προς τα χωράφια και τους κήπους μόνο ούτως ώστε να μείνει νερό για τους ανθρώπους. Δεν απαγορεύουμε την άρδευση, τους προτρέπουμε να ποτίζουν πρωινές ώρες».
«Υπήρχε διπλανός δήμος που έπαιρνε νερό από πηγές, οι πηγές στερέψανε και τους κουβαλάνε σήμερα νερό με βυτία, με ιδιώτες και τους λένε δε θα ρίξετε νερό ούτε στον βασιλικό, είναι αυστηρά και μόνο για ανθρώπινη κατανάλωση. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, οι πηγές μας έχουν νερό, η δεξαμενή στο Ζυγό είναι γεμάτη, παρόλα αυτά επειδή το δίκτυο είναι διανεμημένο λάθος λόγω των επεκτάσεων των οικισμών στο παρελθόν και μένουν πολλά σπίτια από νερό, ιδιαίτερα στα ψηλά του οικισμού. Τώρα ξεκινά ένα έργο εκεί στο Ζυγό αντικατάστασης του δικτύου, αυτό θα τελειώσει τέλος του 2024, μέχρι τότε επειδή υπάρχει μεγάλη κατανάλωση θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα».
«Στην Καβάλα έχουμε 30% μεγαλύτερες καταναλώσεις από πέρσι, σκεφτείτε ότι στο Παληό είμαστε μόνιμα με 160 κυβικά την ώρα, δε σταματάει να ζητάει νερό το Παληό όλη τη μέρα, μόνο τη νύχτα πέφτει λίγο η κατανάλωση, τόσο όσο μπορεί να δώσει ο αγωγός, είμαστε οριακά. Στην πόλη δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την υδροδότηση, αυτό υπάρχει μόνο στο Χαλκερό με τα ποτίσματα, στον Ζυγό θα λυθεί το πρόβλημα και στις Κρηνίδες θα κλείνουμε απογευματινές ώρες τις παροχές που είναι για την άρδευση. Ευτυχώς οι πηγές Βοϊράνης έχουν επάρκεια σε νερό και εμείς τις εφεδρικές πηγές ετοιμάζουμε μελέτη για να τις έχουμε σε ετοιμότητα. Ζήτησε ο δήμαρχος να ετοιμαστούν διότι αν συνεχιστεί η ανομβρία σύντομα θα έχουμε και λειψυδρία και εμείς θα πρέπει να ετοιμαστούμε ώστε και οι εφεδρικές πηγές να μπουν σε πλήρη λειτουργία».
«Η διακοπή των δύο ωρών σήμερα Τρίτη έγινε για την σύνδεση του νέου δικτύου νερού στην Νεάπολη και έχουμε και μία αντίστοιχη διακοπή νερού στις Κρηνίδες που έχουμε 6 βλάβες οι οποιες δε μπορούν να αποκατασταθούν αν υπάρχει νερό στο δίκτυο και θα γίνει και η σύνδεση της κομποστοποίησης που θα κάνει ο δήμος Καβάλας εκείνη την ώρα».