Τις απαραίτητες συμβουλές που πρέπει να γνωρίζουν όλες οι κατηγορίες πληθυσμού για να προστατευτούν από τις δυσάρεστες συνέπειες ενός καύσωνα δίνει μιλώντας στον Alpha Radio ο Χρήστος Παπαδόπουλος, νομίατρος ΠΕ Καβάλας. Πολλά υγρά, αποφυγή εργασιών κάτω από τον ήλιο μεσημεριανές ώρες και λελογισμένη χρήση του κλιματιστικού είναι μερικές από τις απαραίτητες συμβουλές με εστίαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
«Πριν την θερμοπληξία που είναι μια βαριά κατάσταση, υπάρχει η θερμική εξάντληση, που είναι το προστάδιο της θερμοπληξίας. Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή κατάσταση που θέλει άμεση νοσοκομειακή αντιμετώπιση, η θερμική εξάντληση όμως είναι η κατάσταση οπου αισθάνεσαι κομμένος, κουράζεσαι, να υπάρχει μία ζάλη μπορεί να ανέβει και λίγο η θερμοκρασία του σώματος, αυτά είναι τα πρώτα στάδια. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές αντοχές και το αντιλαμβανόμαστε όλοι αυτό, οι πιο ευαίσθητοι είναι οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά στις μεταβολές της θερμοκρασίας γιατί το θερμικό τους σύστημα δεν λειτουργεί τόσο καλά. Τώρα αν κάποιος έχει προβλήματα υγείας ένα παραπάνω, γιατί επιβαρύνεται περισσότερο η καρδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί η θερμοκρασία του σώματος μας είναι σταθερή γύρω στα 36 χειμώνα καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη δε μπορούμε να αποβάλλουμε θερμότητα, παίρνουμε αντί να αποβάλλουμε».
«Αν κάποιος ιδρώνει πολύ σημαίνει ότι διαστέλλονται τα αγγεία, αν παίρνει φάρμακα αγγειοδιασταλτικά θα πέσει πολύ η πίεση, θα απορρυθμιστεί. Πρέπει να λαμβάνεις υγρά αλλιώς πως θα αποβάλλεις ιδρώτα; Πρέπει να υπάρχει μια διατροφή με το αλάτι γιατί αλλιώς μετά υπάρχει άλλο πρόβλημα, για αυτό λέω ότι είναι δύσκολη η κατάσταση και επιμένω ότι πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες και να πίνουμε πολλά υγρά. Να μη κάνουμε κάνουμε δουλειές κάτω από τον καυτό ήλιο και όπως είπαμε οι αντοχές κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικές, άλλος μπορεί εύκολα να πάει στα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης και άλλος να’ ναι πιο ανθεκτικός ως οργανισμός».
«Χρειαζεται να καταναλώνουμε πολλά υγρά, ελαφρύ φαγητό, όχι έκθεση στον ήλιο, αν είναι μεσημέρι καλύτερα να κλείσουμε τα παράθυρα γιατί μπαίνει η εξωτερική ζέστη μέσα στο σπίτι, το κλιματιστικό θα πρέπει να το βάλουμε γιατί βοηθάει. Τα κρυώματα που φοβούνται είναι μικρόβια, δεν έχει σχέση με το κλιματιστικό. Τα κλιματιστικά μπορεί να ξεραίνουν την ατμόσφαιρα όντως, ανακυκλώνουν τον αέρα που βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο, όχι απέξω. Άρα καλό είναι να ανοίγουμε το κλιματιστικό και να κλείνουμε τα παράθυρα το μεσημέρι για να μη μπαίνει η ζέστη μέσα. Για αυτούς που δουλεύουν, οπωσδήποτε να αποφεύγουν τις ώρες αιχμής, από το μεσημέρι μέχρι το απογευμα, και να κάνουν συχνά διαλλείματα ανά μία ώρα και πολλά υγρά. Ο οργανισμός προσαρμόζεται στην ζέστη, λένε πως χρειάζονται 10-15 μέρες για να προσαρμοστεί ο οργανισμός στις συνθήκες αυτές όπως προσαρμοζόμαστε και στο κρύο αλλά θέλει μέρες αυτό. Ο καύσωνας για εμάς είναι τα 38-40 αλλά στα Εμιράτα είναι μια φυσιολογική θερμοκρασία αυτό. Και οι 30 βαθμοί είναι καύσωνας για τη Σουηδία – Φινλανδία. Χρειάζεται η χώρα μας όπως έχουμε την επικινδυνότητα των πυρκαγιών που έχει χάρτη και λέει για κάθε περιοχή, αυτό να γίνει και για τις αυξημένες θερμοκρασίες, δεν είναι το ίδιο πράγμα την ίδια μέρα η Καβάλα με τη Λάρισα και την Καλαμάτα».