Δεν είναι τόσο απλό να φέρεις έναν εξωνοσοκομειακό παθολόγο και να λειτουργήσει όπως λειτουργεί ένας έμπειρος γιατρός του νοσοκομείου με τα τόσα περιστατικά που έχει να αντιμετωπίσει σε ένα 24ωρο υπογραμμίζει ο διευθυντής της Β Παθολογικής και πρώην πρόεδρος του ΙΣΚ Ξενοφων Κροκίδης, μιλώντας για τις ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία. Ο ίδιος επίσης ενημέρωσε πως κρούσματα και νοσηλείες με κορονοιό υπάρχουν και στην Καβάλα και μάλιστα η αύξηση τους έφερε αυστηροποίηση στους κανόνες λειτουργίας του ΓΝΚ.
«Εδώ και μία εβδομάδα σχεδόν είμαι συνέχεια στο νοσοκομείο, εφημερεύω συνεχώς και γιατί είναι περίοδος αδειών για κάποιους συναδέλφους και γιατί υπάρχει αυτή η μάστιγα με την έλλειψη παθολόγων στο Νοσοκομείο Δράμας. Ο κορονοιός είναι εδώ, δε το ακούμε μόνο στα κανάλια από όλους τους καθηγητάδες που βγαίνουνε και μας ενημερώνουνε, και στο νοσοκομείο της Καβάλας έχουμε τέτοια θέματα, να πω ότι αυτή την στιγμή νοσηλεύονται στο ΓΝΚ, ένα στη Β Παθολογική κλινική, ένα στη ΜΕΘ και ένα περιστατικό στη νευρολογική κλινική. Την Κυριακή 21 του μηνός 2 περιστατικά που νοσηλεύονται στην πνευμονολογική κλινική δε τα κατάφεραν, δύο άνδρες 84 και 92 ετών».
«Ο κάθε θάνατος σαν αυτούς δε σημαίνει ότι ήταν από κορονοιό, μπορεί ο ασθενής να είχε και άλλα πολλά νοσήματα και είχε και θετικό τεστ στο κορονοιό. Τον Ιούνιο σκεφτόμασταν χαλάρωση των μέτρων όπως για μάσκες, τεστ, επισκεπτήριο αλλά λίγες μέρες μετά είδαμε να ανεβαίνουν πάλι τα κρούσματα και μείναμε τελικά σε μία σκληρή γραμμή όσον αφορά τη διαχείριση που μόλις ανέφερα. Το επισκεπτήριο πρέπει να ναι αυστηρό, δε μπορούμε να έχουμε την ίδια ώρα σε όλες τις κλινικές επισκεπτήριο αλλά όταν επιτρέπεται να είναι ολιγόλεπτο, να μην είναι το μισό χωριό πάνω από έναν ασθενή, ένα δύο άτομα το πολύ, με τους κανόνες που πρέπει να μπουν, δεν επιτρέπεται να μένουνε εκτός επισκεπτηρίου στους θαλάμους και ιδίως τη νύχτα, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, για μένα σαν διευθυντής όταν κάποιος είναι πολύ βαριά ας μείνει το παιδί ή η σύντροφός του, να του κρατάει το χέρι. Πήραμε μια απόφαση για σκληρή γραμμή απέναντι στον κορονοιό, αυτά τα κρούσματα που νοσηλεύονται είναι η κορυφή του παγόβουνου, κάθε μέρα βρίσκονται τεστ θετικά».
«Πράγματι μας δημιουργεί προβλήματα η υποστελέχωση σε κλινικές γειτονικών νοσοκομείων, όπως π.χ. η έλλειψη παθολόγων στα νοσοκομεία, και είδαμε να το αναφέρει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πέρα από τον υπουργό κ. Γεωργιάδη με τον γνωστό του τρόπο. Είδαμε όμως τον πρωθυπουργό να αναφέρει το θέμα αυτό και ότι θα παρθούν μέσα, αναγνωρίζει ότι ένα από τα προβλήματα στα νοσοκομεία είναι η έλλειψη παθολόγων και τα μέτρα που προτείνονται είναι να έρθουν παθολόγοι να βοηθήσουν στη λειτουργία του νοσοκομείου. Ακούγεται από τον ίδιο τον υπουργό η χαρακτηριστική φράση έλα βρε αδερφέ τι είναι, δύο εφημεριούλες είναι, αυτό εμένα με εξοργίζει σαν έμπειρος και παλιός γιατρός. Κάθε φορά που τελειώνει η εφημερία και περνάω τον Άγιο Λουκά κάνω τον σταυρό μου, με τον τρόπο αυτό μειώνουμε την σημασία που έχει αυτό το ιερό πράγμα που λέγεται εφημερία, να 24 ώρες στο νοσοκομείο μόνο για τους ασθενείς σου, ούτε για την οικογένεια σου και τους δικούς σου ανθρώπους».
«Υπάρχουν συνάδελφοι που συμβάλλουν τα μάλλα ως εξωνοσοκομειακοί στο λειτούργημα τους, χάνει την σημασία που έχει αυτό το ιερό πράγμα που λέγεται εφημερία. Για έναν εξωνοσοκομειακό γιατρό δεν είναι τόσο εύκολα να έρθει εδώ, να ενσωματωθεί και να λειτουργήσει όπως λειτουργούν οι γιατροί εδώ. Δεν είναι μια απλή διαχείριση περιστατικών, υπάρχει μία συνέχεια και μια ενημέρωση, δεν είναι απλά έρχομαι 24 ώρες εδώ και περπατάω πάνω κάτω. Ένας παθολόγος καλύπτει την κλινική του, καλύπτει τα επείγοντα που προκύπτουν, καλύπτει οτιδήποτε συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη κλινική του νοσοκομείου όπως ένας πυρετός, άρα καταλαβαίνετε τι μεγάλο όγκο δουλειάς έχει ένας παθολόγος».