20.3 C
New York
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

Τα «ναι» και τα «όχι» της διατροφής του καλοκαιριού

Μια διαφοροποίηση της διατροφής μας θα μπορούσε να προσφέρει στον οργανισμό μας και την ενυδάτωση και τα θρεπτικά στοιχεία και την ενέργεια που χρειαζόμαστε το καλοκαίρι και ιδιαίτερα στις συνεχόμενες ημέρες καύσωνα. Για το θέμα αυτό μίλησε στον Alpha Radio ο Χαρίλαος Δημοσθενόπουλος, κλινικός διαιτολόγος βιολόγος, για το ποιες τροφές να αποφεύγουμε το καλοκαίρι και ποιες να προτιμάμε για το.. ευ ζην μας.

«Ο καθένας από μας πρέπει να έχει στο μυαλό του ειδικά τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες, δεδομένου ότι η υψηλή θερμοκρασία είναι κάτι πολύ δύσκολο για τον οργανισμό μας, τον βάζει σε μία απίστευτη δοκιμασία, αρχίζουμε να νιώθουμε και σίγουρα το κομμάτι της διατροφής που είναι ο φορέας των χρήσιμων θρεπτικών συστατικών και όχι μόνο των θερμίδων, και των υγρών που χρειάζεται ο οργανισμός είναι πολύ σημαντικό. Όταν λέμε καλή διατροφή δεν είναι ανάγκη κάποιος να σκεφτεί κάτι πολύ ακραίο, αλλά μία διατροφή η οποία από τη μία να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες μας δεδομένου ότι το καλοκαίρι αυτή η ζέστη πολλές φορές ειδικά σε ομάδες όπως είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας καταστέλλει το αίσθημα της πείνας οπότε πολλές φορές μπορεί να έχουμε μία υποθρεψία ή να μην έχουμε διάθεση για φαγητό τη στιγμή που ο οργανισμός μας χρειάζεται την ενέργεια που απαιτείται για τις βασικές του ανάγκες».

«Άρα λοιπόν η διατροφή μας πρέπει από τη μία να είναι όσο γίνεται πιο πλήρης θερμιδικά δεδομένων των συνθηκών αλλά ειδικά κάποιες ομάδες τροφίμων όπως φρούτα και λαχανικά τα οποία αυτούς τους μήνες τα χρειαζόμαστε και μας αρέσουν και πιο πολύ, τα φρούτα τα καλοκαιρινά είναι πολύ πιο δροσερά, τα καλοκαιρινά λαχανικά αποτελούν πολλές φορές και βασικό μας γεύμα μέσα σε μία σαλάτα, είναι φορείς χρήσιμων βιταμινών αλλά κυρίως ηλεκτρολυτών, είναι πολύ πλούσια σε κάλιο, νάτριο και άλλα στοιχεία έτσι λοιπόν βοηθούν τον οργανισμό να αναπληρώνει τα στοιχεία τα οποία χάνει μέσα από την εφίδρωση και ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσια σε νερό, πάνω από 90% το καρπούζι και το πεπόνι όπως και η ντομάτα με το αγγουράκι, άρα λοιπόν και μας ενυδατώνουν αλλά και μας θρέφουν».

«Το μπριάμ είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό, ένα φαγητό που βασίζεται στα λαχανικά εποχής άρα πρώτον σεβόμαστε την εποχικότητα που είναι πάρα πολύ σημαντικό, δεύτερον είναι όλο αυτός ο συνδυασμός βιταμινών και στοιχείων έτσι ώστε και να μη μας βαρύνει γιατί τα λαχανικά δεν έχουν όλη αυτή την επιβάρυνση που έχουνε οι τροφές που είναι πλούσιες σε κρέας, που απαιτούνε περισσότερη διαδικασία πέψης, άρα κουράζουν το γαστρεντερικό μας σύστημα. Άρα και πιο εύπεπτο είναι και πιο εύγεστο βέβαια γιατί στηρίζεται σε πολύ ωραία λαχανικά αλλά ταυτόχρονα μας δίνει και τα στοιχεία τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός. Επίσης από πρωτεΐνες που το λεύκωμα είναι ένα συστατικό της τροφής που πρέπει να παίρνουμε ειδικά ανήκουμε σε ειδικές ομάδες όπως είναι παιδιά ή ηλικιωμένοι, καλό είναι να προέρχεται όσο το δυνατόν από το ψάρι που στην πόλη μας είναι μάλλον πιο εύκολο σε σχέση με άλλες περιοχές, ενώ πιο δύσπεπτα κρέατα όπως είναι το αρνί, το κατσίκι, το μοσχάρι που είναι τροφές που δυσκολεύουν την πέψη είναι καλό να είναι αρκετά πιο περιορισμένα στο διαιτολόγιο μας».

«Επιλογές είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, ή το αυγό μία πολύτιμη τροφή που μέσα σε μία στραπατσάδα πολύ εύκολα με τη ντομάτα και το τυρί μπορούμε να την επιλέξουμε και να γίνει μία γρήγορη επιλογή αλλά ταυτόχρονα είναι τροφή που δίνει και καλό λεύκωμα αλλά δίνει και το λυκοπένιο δίνει και το κάλιο και τα στοιχεία της ντομάτας, χωρίς να κουράζει το σώμα μας, σε μία περίοδο που η θερμοκρασία το κουράζει αρκετά. Το παγωτό είναι ένα έδεσμα που χωρίς πολλά στοιχεία πάνω του, το κλασσικό παγωτό του ζαχαροπλαστείου που είναι από φτιαγμένο από γάλα, με μία απλή γεύση δεν είναι μία κακή επιλογή σε σχέση με πιο λιπαρά γλυκά που έχουν τη σοκολάτα που είναι μούς ή οτιδήποτε άλλο. Βέβαια επειδή τα παγωτά των παιδιών είναι πιο φορτωμένα, καλό θα είναι να μην είναι μια καθημερινή συνήθεια αλλά όλα έχουν να κάνουν με το ίδιο το παιδί. Αν τα παιδιά είναι ενεργητικά και έχουν ένα καλό σωματικό βάρος μπορούμε λίγο να βγούμε από την καθημερινότητα. Αν ένα παιδί έχει μία προδιάθεση, έχει μία ύπαρξη παχυσαρκίας ή έχει παραπάνω κιλά από αυτά που πρέπει χωρίς φυσικά ούτε να το καταδικάζουμε ούτε να το υποβάλουμε σε δίαιτα, εκεί μπορούμε να βρούμε να υποκαταστήσουμε το δροσερό του παγωτού χωρίς τόσες θερμίδες».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles