20.3 C
New York
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Οι τιμές αποζημιώσεων όχι απλά δεν είναι οι εμπορικές, αλλά είναι χαμηλότερες από το 2013!»

Βασικός παράγοντας καταστροφής πολλών κτηνοτρόφων μπορεί να αποδειχθεί ο λαθεμένος τρόπος αποζημίωσης τους για την ευλογιά που χτυπά τα ζώα στην χώρα, επισημαίνει ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Καβάλας Νίκος Δημόπουλος. Όπως επισημαίνει ο ίδιος για κάθε κρούσμα ευλογιάς, ακόμη και σε ένα ζώο, σφάζεται όλο το κοπάδι και ο κτηνοτρόφος μένει… άνεργος. Την ίδια ώρα όμως οι αποζημιώσεις ανά ζώο όχι απλά δε πλησιάζουν τις σημερινές εμπορικές τιμές των ζώων αλλά είναι χαμηλότερες από το 2013!

«Το βασικό είναι η αποζημίωση της καταστροφής που θα υποστούμε, εδώ έρχεται η πολιτεία επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες κοινοτικές οδηγίες για τις αρρώστιες αυτές, αν είναι ένα άρρωστο ζώο όπως στην ευλογία και στην πανώλη, σου σφάζουν ολόκληρο το κοπάδι και τα θάβουν. Αυτή η διαδικασία προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά στον κτηνοτρόφο, τον αφήνει άνεργο. Εκεί χρειάζεται η ενίσχυση, το ζωικό κεφάλαιο για να αντικατασταθεί σε όσους έχουν και την οικονομική και την ψυχική δύναμη να το αντικαταστήσουν, είναι το πως θα αγοράσουν τα ζώα, εκεί είναι το βασικό πρόβλημα. Δηλαδή η εμπορική αξία των ζώων να είναι αντίστοιχη με τα χρήματα που θα πάρεις, γιατί αμα πάρεις 100 ευρώ που προβλέπει η ΚΥΑ η οποία βγαίνει κάθε χρόνο επετειακά και κρατάει σταθερά τα ποσά εδώ και πολλά χρόνια των αποζημιώσεων για αυτές τις αρρώστιες είσαι κατεστραμμένος! Δεν είναι κουνέλια, είναι πρόβατα!».

«Η πανώλη επειδή πήγε και σε μονάδες που προσπάθησαν να βελτιώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο και μάλιστα με ζώα από ότι ξέρω γαλλικά, στην ουσία η αξία είναι πολύ μεγάλη. Δηλαδή έχουμε ζώα τα οποία έρχονται απέξω με 350-400 ευρώ και ταυτόχρονα αν θες να πάρεις μικρότερο ζώο σε ηλικία που πρέπει να τα μεγαλώσεις και να τα φτάσεις σε μια ηλικία για να είναι παραγωγικά, επειδή το κόστος είναι τεράστιο σε σχέση με το 2013 που είχαμε την ευλογιά και οι τιμές είναι χαμηλότερες από τότε! Το 2013 προβλεπότανε αποζημίωση 80-90 ευρώ στην ιδανική ηλικία, δηλαδή 6 μηνών και μια μέρα μέχρι 3 χρονών, από κει και πάνω και από εκεί και κάτω από αυτές τις ηλικίες πέφτει το ποσοστό αποζημίωσης. Τότε κάναμε κινητοποιήσεις κτλ. και καταφέραμε να το κάνουμε 140€ συν 10% τα έγκυα τότε και αυτό ίσχυε αναδρομικά για όλους τους κτηνοτρόφους που εσφάγισαν τότε τα ζώα τους. Σήμερα είναι 100 ευρώ το ζώο, άρα πολύ λιγότερα από τότε. Υπήρχε η λογική που μας έλεγαν στις περιφέρειες πως αν οι αποζημιώσεις ήταν με τις πραγματικές εμπορικές αξίες, τότε είναι κίνητρο για να κολλάει ο κτηνοτρόφος τα ζώα του και να αποζημιώνεται. Να πω ότι υπάρχουν 3 τρελοί κτηνοτρόφοι που θέλουν να καταστραφούν για να πάρουν κάποια χρήματα και να φύγουν από το επάγγελμα, θα πρέπει να το πληρώσει όλη η ελληνική κτηνοτροφία αυτό;».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles