20.3 C
New York
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Μπλοκάρουν το δάνειο για την ενεργειακή κοινότητα, θέλουν να τα δώσουν όλα σε ιδιώτες!»

Η πολιτεία μπλοκάρει κάθε χρηματοδότηση στο μεγάλο έργο της ενεργειακής κοινότητας του δήμου Καβάλας γιατί προτεραιότητα της είναι να δίνει τέτοια έργα σε ιδιώτες και εργολάβους! Αυτό αποκάλυψε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης εκφράζοντας την οργή του και την απογοήτευση του για το γεγονός πως το κράτος κάνει ότι μπορεί για να μην δανειοδοτηθεί το μεγάλο αυτό έργο. Ο δήμαρχος επίσης μίλησε για την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από πολιτεία, Τ.Α. και πολίτες για την πυροπροστασία.

«Έχω επικοινωνήσει με τους συναδέλφους στην Αττική, τώρα πόσοι ακριβώς είναι οι πυρόπληκτοι δε το γνωρίζω, αλλά από αυτά που ακούω από την τηλεόραση είναι τουλάχιστον 70 εκ των οποίων κάποια σπίτια θέλουνε εντελώς γκρέμισμα αλλά και τα υπόλοιπα όμως δεν μπορούν να μείνουνε πλέον στα σπίτια μέσα γιατί από την καπνιά και αυτά όλα έχουνε καταστραφεί. Συγκεντρώνουμε στο δημαρχείο λοιπόν είδη χρηστικής ανάγκης και καθημερινότητας, επικοινωνήσαμε με τους συναδέλφους για να μας πουν τι χρειάζονται, για να μη στέλνουμε πράγματα που δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουνε. Θέλουν εμφιαλωμένα νερά, τρόφιμα μακράς διάρκειας, σεντόνια και πετσέτες γιατί τα περισσότερα σπίτια όλη η οικοσυσκευή τους καταστράφηκε, μάσκες, αντικουνουπικά και μωρομάντηλα και επίσης επειδή είδαμε ότι υποφέρουν και οι τετράποδοι φίλοι μας μαζεύουμε συσκευασμένες τροφές, τροφές για κουτάβια και λουράκια για σκύλους».

«Υποδομές με την έννοια να υπάρχουν εγκαταστάσεις που να φιλοξενήσουν τυχόν πυρόπληκτους δεν υπάρχουν, μπορεί να υπάρχουν κάποια δωμάτια στην Καρβάλη που έχουμε στο Καπλανίδειο που είναι σαν χώρος φιλοξενίας το οποίο όμως έχει λίγα δωμάτια. Από κει και πέρα ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί, υπάρχουν και τα ξενοδοχεία και έτσι θα καλύψουμε αυτές τις περιπτώσεις. Για το αν όλα είναι καθαρά στα δάση και αλσύλλια μας, δε νομίζω και με συγχωρείτε που το λέω έτσι. Για το περιαστικό ο δήμος κάνει μια προσπάθεια στις αρχές του περιαστικού να καθαρίσει τις πευκοβελόνες, εδώ όμως χρειάζεται μία πιο λεπτομερής δουλειά η οποία όμως εξαρτάται από τον κόσμο που μπορεί να προσλάβει ένα δασαρχείο και δε νομίζω ότι είχαν τη δυνατότητα φέτος να προσλάβουν κόσμο. Δεν αναφέρομαι στο δασαρχείο που νομίζω ότι κάνει μία πάρα πολύ καλή δουλειά, αναφέρομαι όμως στο ίδιο το κράτος, μετά από κάθε φωτιά υπάρχει ένα εξιλαστήριο θύμα ή ένας εξιλαστήριος ένοχος. Και πάντα ο πιο εύκολος στόχος είναι η τοπική αυτοδιοίκηση.  Επειδή κάθε χρόνο έχουμε πυρκαγιές πρέπει να επενδύσουμε και στην πρόληψη, όχι μόνο στο να τρέχουμε και να μη προλαβαίνουμε. Να καθαρίζονται τα δάση, να κόβονται τα ξερά δέντρα, αυτά όμως δε γίνονται με λόγια, χρειάζονται χρήματα. Φυσικά ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε όλοι δυστυχώς είναι ο καθαρισμός στα σπίτια μας, όταν ξεκίνησε αυτό το ότι πρέπει να καθαριστούν τα σπίτια όλοι αντιδράσαμε, βλέπετε όμως πόσο χρήσιμο είναι τελικά. Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτές τις ακραίες καταστάσεις».

«Πράγματι μας προβληματίζει η κατάσταση με τη μακροχρόνια μίσθωση και το πρόβλημα που υπάρχει πλέον με τα airbnb, έχει ανέβει πάρα πολύ το κόστος ζωής εξαιτίας της κατάστασης αλλά και η ποιότητα ζωής των υπολοίπων κατοίκων και αυτή αρχίζει και έχει πρόβλημα διότι το βλέπετε στην Καβάλα που έχιε οδικό τουρισμό. Βλέπετε τι γίνεται με τα πάρα πολλά αυτοκίνητα που υπάρχουν, είμαστε εμείς ένας δήμος ευτυχώς που δεν έχουμε ακόμα πρόβλημα με το νερό, άλλοι όμως έχουν σοβαρό πρόβλημα. Την ίδια στιγμή που υπάρχουν περιοχές που έχει ξεραθεί η σοδειά τους γιατί δεν μπορούν να ποτίσουνε, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή έρχονται να ενώσουν τις ΔΕΥΑ. Είπαν πως έτσι θα κάνουμε οικονομία αλλά καμία οικονομία δε θα κάνουμε διότι το ίδιο προσωπικό που υπήρχε θα εξακολουθεί να υπάρχει. Αντε εδώ οι ΔΕΥΑ είναι σε καλή κατάσταση, υπάρχουν αλλού δήμοι που όταν ενωθούν αυτές οι ΔΕΥΑ θα αρχίσει να πηγαίνει πίσω και ο δήμος που είναι σε καλή κατάσταση. Αν θέλουν να γίνει εθελοντικά ή όποιοι δήμοι δεν έχουνε ΔΕΥΑ να μπορέσουν να γίνει αλλά όχι με το ζόρι. Μερικοί υπουργοί κατέχουν τη μια και μοναδική αλήθεια σαν τον συγκεκριμένο υπουργό που θεωρεί ότι έτσι θα λύσει προβλήματα ενώ θα δημιουργηθούν χειρότερα. Όταν θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα χρέη στις ΔΕΥΑ που είναι επιχειρήσεις, θα πρέπει να ανεβάζει την τιμή του νερού».

«Τα υπέρογκα χρέη στις περισσότερες ΔΕΥΑ οφείλεται στην αύξηση του ρεύματος που είχε γίνει τότε, οι δήμοι είχαν πάρει κάποια χρήματα αλλά οι ΔΕΥΑ δε πήρανε. Και όχι μόνο αυτό αλλά και το ρεύμα το οποίο πληρώνει η ΔΕΥΑ δεν είναι το ρεύμα που πληρώνει μία βιομηχανία που είναι πάντα πιο φτηνό, είναι με την τιμή του οικιακού ρεύματος! Από την άλλη δε σε αφήνουν να κάνεις ενεργειακές κοινότητες, σε μπλοκάρουν για να μπορέσουνε να κάνουν αυτές τις μεγάλες ανά περιφέρεια. Έχουμε μπλοκάρισμα για την ενεργειακή κοινότητα τη δική μας διότι ενώ ετοιμαστήκαμε και πήγαμε στο παρακαταθηκών και δανείων, πήραμε όρους σύνδεσης για τα πρώτα 9 mw, και ενώ είχε κανονιστεί να πάρουμε δάνειο μετά μας είπαν δε μπορείτε να πάρετε δάνειο γιατί είναι η ενεργειακή κοινότητα. Υπάρχει νόμος που λέει ότι ενεργειακές κοινότητες δε θα χρηματοδοτούμε! Τους λέμε να το πάρει ο δήμος; Αλλάζουμε όλες τις συνδέσεις, βάζουμε ότι το φωτοβολταικό που θα έχουμε θα εξυπηρετεί μόνον παροχές του δήμου και όχι της ΔΕΥΑ, πάμε να παρουμε το δάνειο και μας λένε ναι αλλά οι όροι σύνδεσης είναι στην ενεργειακή κοινότητα, αυτό σημαίνει ότι δε μας δίνουν το δάνειο! Ετσι τώρα ψάχνουμε να βρούμε τράπεζα, υπάρχει η παγκόσμια τράπεζα επενδύσεων η οποία θέλει να το χρηματοδοτήσει, υπάρχουν και κάποιες άλλες τράπεζες που έχουμε βρει αλλά έχουν λήξει οι όροι σύνδεσης και προσπαθούμε τόσο καιρό να πάρουμε παράταση για τους όρους σύνδεσης.

«Θα βρούμε λύση για να γίνει, αλλά κάτι που θα ήτανε πολύ εύκολο και θα εξυπηρετούσε πάρα πολύ τους δήμους. Φανταστείτε να είχε η ΔΕΥΑ μία ενεργειακή κοινότητα, να έχει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, πόσο θα μειωνόταν η το κόστος λειτουργίας της ΔΕΥΑ, αντί λοιπόν να βοηθήσουνε να γίνουν τέτοιες επενδύσεις κοιτούν πως θα τα δώσουν όλα στους ιδιώτες. Θέλουνε αυτά τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα να τα δώσουνε σε ιδιώτες. Όσο δεν ξεσηκώνονται οι δήμαρχοι και απλώς υπάρχει μία ελαφριά αντίδραση θα γίνονται αυτά που γίνονται, όσο οι δήμαρχοι είμαστε έρμαια πολιτικών κομμάτων θα γίνονται αυτά. Έχω απογοητευτεί τόσο πολύ από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Τ.Α. που γίναμε οι νεροκουβαλητές. Οι 8-9 συνάδελφοι που ήμασταν στην ίδια κατάσταση αντιδρούν αλλά έπρεπε να αντιδράσει όλη η ΚΕΔΕ!».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles