Το σχέδιο για την «αναγέννηση» του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα με αφορμή και τα 50 χρόνια ζωής του κινήματος ανέλυσε ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος. Ο κ. Γερουλάνος ανέλυσε το σχέδιο για την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ από τα κάτω, την «επανασύνδεση του με την κοινωνία» μέσα από την επαφή με ανθρώπους που είναι αναγνωρίσιμοι και σεβαστοί στις τοπικές κοινωνίες μέσα από την δράση τους στην Τ.Α., στα επιμελητήρια, τα εργατικά κέντρα κτλ. Ανέλυσε δε, τις σκέψεις του για τη νέα αποκέντρωση, όχι απλώς «ως αποκέντρωση αρμοδιοτήτων» αλλά ως αποκέντρωση της εξουσίας με την αυτοοργάνωση και τον συντονισμό των τοπικών κοινωνιών.
«Το πρόγραμμα με έφερε πίσω στην Αθήνα για την γιορτή της 3ης Σεπτέμβρη μετά από μία διήμερη περιοδεία στην Ήπειρο, όπου μίλησα ακριβώς για όλες τις χαμένες ευκαιρίες που έχει η χώρα μας και πώς μπορούμε να τις αλλάξουμε. Περιοχές όπως η Αν. Μακεδονία Θράκη, η Ήπειρος ή η Θεσσαλία αποκλείεται να δουν ποτέ το φως της μέρας όσο οι αποφάσεις παίρνονται από το Μαξίμου. Και δεν εννοώ απλώς αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ότι θα κάνεις δηλαδή εσύ αυτά που εγώ έκανα, μιλάω για αποκέντρωση της εξουσίας, δηλαδή το συντονισμό των τοπικών αρχών, της Τ.Α., συνεταιρισμών, Επιμελητηρίων, συνδικαλιστικών φορέων, εργατικών κέντρων, πανεπιστημίων που θα εκπονούν ένα σχέδιο το οποίο η κεντρική κυβέρνηση θα προικίζει. Σήμερα ο καθένας από αυτούς πάει σε άλλο υπουργείο, άλλη ώρα για άλλα κονδύλια με άλλες προτεραιότητες. Αυτό πρέπει να σταματήσει, πρέπει να γίνουμε μία σύγχρονη χώρα όπου η τοπική κοινωνία θέτει τις προτεραιότητες της, έτσι έχει καταντήσει να ερημώσει η περιφέρεια, να ερημώσουνε ολόκληρες περιοχές από νέους ανθρώπους και από δυναμική και για αυτό ευθύνεται η υπερσυγκέντρωση της εξουσίας που έχει φτάσει στο απόγειο της πλέον με το Μαξίμου».
«Υπάρχει και ένα άλλο θέμα, το κατά πόσον η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, για να καταφέρουμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν με μία εξωτερική πολιτική περήφανη, μία άμυνα που την σεβόντουσαν όλοι γύρω, και μία οικονομία που μπορούσε να τα στηρίξει αυτά τα δύο, χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην Ελλάδα ως γέφυρα και όχι ως σύνορο. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα ανατρέψει μία πολιτική πολλών ετών και λέει ότι η Ελλάδα θα είναι υποστηρικτής χωρίς γνώμη της Αμερικής. Και γω είμαι φίλος της Αμερικής και πήγα σπούδασα εκεί αλλά οι Αμερικάνοι έχουν μία προτεραιότητα και αυτή είναι η χώρα τους και εμείς δεν πρέπει να έχουμε καμία άλλη προτεραιότητα από την δική μας χώρα. Άρα βεβαίως να καταδικάσουμε την εισβολή της Ρωσίας αλλά δε πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε με τους Ρώσους, βεβαίως να καταδικάσουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς αλλά να μη σταματήσουμε να μιλάμε με τους Παλαιστίνιους. Αυτή η εθνική πολιτική, πατριωτική πολιτική, που ήθελε την Ελλάδα γέφυρα, που την εμπιστεύεται και ο βορράς και ο νότος είναι που της δίνει υπόσταση, της δίνει κύρος, και ρόλο στο διεθνές στερέωμα και αυτό ο κ. Μητσοτάκης το έχει απολέσει».
«Έχω μιλήσει για μία δίκαιη κοινωνία, για μία ισχυρή Ελλάδα αλλά και μία πατριωτική οικονομία, διότι ένα από τα πράγματα που έχει χαθεί τον τελευταίο καιρό και εκεί ευθύνεται και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι η δυνατότητα των χωρών μελών της Ευρώπης να συμμετέχουν στην προώθηση των δικών τους οικονομιών. Η Γερμανία το κάνει ξεδιάντροπα, η Γερμανία προστατεύει το γερμανικό αυτοκίνητο, αλλά δεν επιτρέπει στις άλλες χώρες να προστατεύουν τα δικά τους αγροτικά προϊόντα, προστατεύουνε δική τους βιομηχανία αλλά δεν αφήνουνε μάλιστα προστατέψουμε ή να προωθήσουμε και να φτιάξουν να δημιουργήσουμε καινούργιες αγορές. Αυτή τη στιγμή ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα δεν πρέπει να σκέφτεται με όρους εταιρειών αλλά αγορών και για παράδειγμα αγορά μπορεί να είναι μία αγορά ξένη για τα ελληνικά προϊόντα, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που έχουν αρχίσει να γίνονται σεβαστά στον κόσμο. Αλλά να γίνει και μια αγορά εντός της ελληνικής επικράτειας, π.χ. ήθελα για καιρό στην Αν. Μακεδονία και στην Θράκη να προωθήσω τον τουρισμό περιπέτειας αλλά ο τουρισμός περιπέτειας επειδή αφορά πολλά είδη τουρισμού χρειάζεται τοπικός συντονισμός. Ενώ λοιπόν είχα όλη την εξουσία στα χέρια μου ως υπουργός , δεν μπορούσα να το κάνω γιατί δεν ήταν συντονισμένες οι τοπικές κοινωνίες και για αυτό δεν μιλάω ακριβώς για κυβερνήσεις τοπικές αλλά τοπικό συντονισμό των φορέων, με βάση κάποιες προτεραιότητες, έτσι ώστε να μπορεί το κεντρικό κράτος σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες να αναπτύξουν π.χ. τον τουρισμό περιπέτειας να συντονίζονται όλες οι δυνάμεις για τον σκοπό αυτό. Μπορούμε να γίνουμε πιο ευέλικτοι στο πως κινούμαστε και να αξιοποιούμε αυτές τις ευκαιρίες που δίνονται και να έρχονται άνθρωποι που είναι έτοιμοι να ξοδέψουν και να αφήσουν χρήματα, στην Ελλάδα όταν λέμε τουρισμό έχουμε μόνο ένα πράγμα στο μυαλό μας ενώ δεν είναι έτσι. Υπάρχει ο ιατρικός τουρισμός, ο τουρισμός ευεξίας κτλ, αυτές είναι μορφές τουρισμού που φέρνουνε πλούτο σε μία χώρα όλο το χρόνο και κανένα από αυτά δεν έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα».
«Έγιναν βήματα προς τα εμπρός, ώρα να κάνουμε άλματα, χρειαζόμαστε τα εξής πράγματα στα χέρια μας, ένα σχέδιο για τη χώρα και αυτό το σχέδιο το έχω καταθέσει και λέγεται αναγέννηση. Χρειάζεται μία ηγετική ομάδα η οποία θα πείσει ότι αυτό το σχέδιο μπορεί να το κάνει πράξη και αυτή η ομάδα δεν μπορεί να είναι μία παρέα, πρέπει να είναι οι καλύτεροι που έχουμε σε κάθε δουλειά, τρίτον χρειάζεται σωστή επικοινωνία και σωστή οργάνωση που επανασυνδέσει το ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία. Για αυτό έχω ένα σχέδιο, το πρώτο μου τηλέφωνο είναι προς όλους εκείνους τους αιρετούς, όλους εκείνους τους ανθρώπους που νιώθουν ΠΑΣΟΚ, που είναι προοδευτικοί πολίτες από την αριστερά και το κέντρο μέχρι τις παρυφές της δεξιάς, οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν, έχουν κατέβει για αιρετοί και έχουνε πάρει ποσοστά τα οποία είναι καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή είναι καλύτερα συνδεδεμένοι με την κοινωνία παρά το ίδιο το κίνημα. Αρα είναι το πρώτο μου τηλέφωνο για να βοηθήσουν αυτοί οι άνθρωποι να επανασυνδεθούμε με την κοινωνία, αυτοί οι άνθρωποι που είναι σε όλα τα μέρη της Ελλάδας φέρνουν μαζί τους πολύ διαφορετικά ταλέντα και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αναγνωρίσει κανείς τα ταλέντα που θα δημιουργήσουν την ηγετική ομάδα. Αυτή η οργάνωση, αυτή η αποδοχή ως κεντρικοί συνομιλητές των ήδη αιρετών στην Τ.Α., στα εργατικά κέντρα, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, είναι αυτό που πιστεύω ότι μπορεί να βάλει το αίμα στη φλέβες του ΠΑΣΟΚ να κυλήσει πιο γρήγορα και έτσι να πείσουμε ότι το σχέδιο της αναγέννησης μπορεί να γίνει πράξη».