7.5 C
New York
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Buy now

«Ο δημόσιος τομέας υγείας θα γίνει συμπληρωματικός του ιδιωτικού, είμαστε πρωταθλητές σε δαπάνες ιδιωτικής υγείας»

Το δημόσιο σύστημα υγείας με αυτό το μοντέλο μελλοντικά θα γίνει ένα συμπλήρωμα του ιδιωτικού τομέα υγείας δήλωσε σε συνέντευξη του στον Alpha Radio ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΥΝ. Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση στο ΕΣΥ, βάση και των αποδείξεων που δημοσιοποίηθηκαν από την έρευνα της ΠΟΕΔΥΝ για τα νοσοκομεία της χώρας και τόνισε πως απαιτούνται δύο κυρίως πράγματα, προσλήψεις με καλύτερους μισθούς για το υγειονομικό προσωπικό και μεγαλύτερη, στα όρια του 7.5% της Ε.Ε, χρηματοδότηση του ΕΣΥ από το 5.5% που είναι σήμερα.

«Η έρευνα αυτή έγινε σε απόλυτη συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία, χωρίς υπερβολές και νομίζω ότι δεν αμφισβητήθηκε μέχρι τώρα και δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί γιατί είναι η πραγματικότητα που την γνωρίζει και το υπουργείο Υγείας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι εμείς -όπως το πράξαμε και την περίοδο της πανδημίας- δίνουμε και τη ζωή μας σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης να προσφέρουμε ασφαλείς υπηρεσίες υγείας. Όμως δεν μπορούμε να μην αναδεικνύουμε τα κενά τα οποία έχουν φέρει σε λειτουργικό αδιέξοδο το εθνικό σύστημα υγείας. Το νοσοκομείο της Καβάλας είναι ένα νοσοκομείο στολίδι, το οποίο ουσιαστικά επιτελεί τριτοβάθμιο χαρακτήρα, και μάλιστα επειδή υπάρχουν τρομερές ελλείψεις στα γύρω νοσοκομεία, πάρα πολλά περιστατικά διακομίζονται στην Καβάλα. Αυτές οι ελλείψεις που αναφέρονται στην έρευνα δεν είναι εύκολο να καλυφθούν εκ των ενόντων, αν θέλουμε να λειτουργεί το νοσοκομείο με απόλυτη ασφάλεια χρειάζονται προσλήψεις και όχι μόνο αυτό, εάν επιμείνουμε σε τέτοια στελέχωση οδηγούμε σε κύμα μαζικών αποχωρήσεων εξαιτίας της εξάντλησης, των χαμηλών αμοιβών, την έλλειψη κινήτρων και το προσωπικό που εργάζεται».

«Η εργασιακή εξουθένωση δεν αντέχεται, εάν θέλουμε να ενισχύσουμε το σύστημα πρέπει να το χρηματοδοτήσουμε. Πρέπει να μονιμοποιήσουμε τους συμβασιούχους, να αυξήσουμε τους μισθούς και να αυξήσουμε τη δημόσια δαπάνη υγείας. Με 5,5% δε φτιάχνεται δημόσια υγεία, χρειάζεται να αυξηθεί στο μέσο όρο της Ευρώπης που είναι δύο μονάδες πάνω, στο 7,5% και βέβαια με τέτοιες δαπάνες υποβαθμίζεις την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, δείτε τα νοσοκομεία στην Δράμα, στην Ξάνθη, έκλεισε στην Ξάνθη η ΜΕΘ, η Δράμα είναι στο όριο με έναν παθολόγο, οι παθολογικές κλινικές λειτουργούν με μετακινήσεις παθολόγων, η κατάσταση είναι τραγική. Πρέπει να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό, να κάνουμε ελκυστικό το ΕΣΥ και να αυξήσουμε τους μισθούς. Έχουμε ένα κύμα μαζικών αποχωρήσεων, το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τα τελευταία χρόνια είναι μείον 6.000! Αυτό δείχνει ότι γίνονται λίγες προσλήψεις και πολλές αποχωρήσεις, αν δεν δούμε όλες αυτές τις παθογένειες δυστυχώς ακόμη και αν τώρα είναι ασφαλής η λειτουργία στο νοσοκομείο της Καβάλας, σύντομα δεν θα είναι».

«Οι νεοδιόριστοι νοσηλευτές παίρνουν 800 ευρώ το μήνα, ο τραυματιοφορέας παίρνει 690 ευρώ το μήνα, μπορείς να ζήσεις με αυτούς τους μισθούς την οικογένεια σου με αξιοπρέπεια σπουδάζοντας όλα αυτά τα χρόνια για να αποκτήσεις προσόντα, πτυχία, μεταπτυχιακά και τα λοιπά; Προτιμούν όλοι να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό που γίνονται ανάρπαστοι, με πενταπλάσιους μισθούς. Όλη αυτή η μαζική φυγή υγειονομικών δεν είναι γέροι που πάνε σπίτι τους, οι περισσότεροι αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό».

«Όταν δεν έχεις ή δε θέλεις χρήματα να δώσεις, νομοτελειακά τα χρήματα αυτά θα τα δώσουν οι ασθενείς, έτσι τι γίνεται τώρα, επειδή το κρατος αρνείται να κάνει δαπάνες, παίρνει μέτρα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης. Τα απογευματινά χειρουργεία, η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, η είσοδος των ιδιωτών γιατρών είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Θα δείτε ότι αν πάμε έτσι ο δημόσιος τομέας υγείας θα γίνει συμπληρωματικός του ιδιωτικού τομέα, το αντίστροφο από αυτό που ισχύει στις χώρες της Ευρώπης. Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην χώρα μας είναι 40%, είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης σε αυτό! Εμείς ευχόμαστε και πολεμάμε να αλλάξει αυτό».

«Πότε έβαλαν πλάτη στην πανδημία οι ιδιώτες γιατροί, μιλάμε να βάλουν πλάτη στο ΕΣΥ. Και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός υγείας ζήτησε τότε να έρθουν ιδιώτες γιατροί στα νοσοκομεία, να βάλουνε πλάτη ειδικά για τη βόρειο Ελλάδα, ανταποκρίθηκαν μόνο 13! Στα ιδιωτικά ιατρεία γινόταν η διαχείριση της πανδημίας; Στα ιδιωτικά ιατρεία γινόταν ο πόλεμος;».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles