Μπορεί η απόφαση του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη να ανέβαλε κατά μία ημέρα το πρώτο κουδούνι σε όλα τα σχολεία της περιφέρειας ωστόσο οι σχολικές υποδομές του δήμου Καβάλας ήταν απολύτως έτοιμες να υποδεχθούν τους μαθητές επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης. Ο ίδιος μίλησε για τις παρεμβάσεις που γίνονται στα σχολεία, τα χρήματα που δεν επαρκούν για μεγάλα έργα, τους μαθητές του ειδικού νηπιαγωγείου και την θέση του δήμου Καβάλας για το ενδεχόμενο συνδιδασκαλίας.
«Ο περιφερειάρχης πήρε αυτή την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη του τα καιρικά φαινόμενα και την πρόβλεψη που έδινε αυτές τις ώρες η ΕΜΥ και πραγματικά και ο δήμος Καβάλας ήταν σε επιφυλακή για να μην έχουμε καταστροφές ή να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που θα προκαλούνταν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Αποφασίστηκε καλώς λέω εγώ, η πρόληψη δεν είναι κακό πράγμα, άλλωστε η απόφαση αφορούσε όλη την ΑΜΘ, καλό θα ήταν να μη μετακινηθούν οι μαθητές για μια – δυο ώρες που ήταν ο αγιασμός. Ας μην είμαστε εύκολοι στις επικρίσεις μας γιατί μπορεί αυτή την ώρα αλλού να γίνονται πράγματι ζημιές».
«Εμείς και σήμερα ήμασταν έτοιμοι τα σχολεία μας για να κάνουν τον αγιασμό τους, αυτό πλέον θα γίνει το πρωί της Πέμπτης. Σε γενικές γραμμές τα σχολεία είναι έτοιμα να ξεκινήσουν, ακόμα και το λύκειο και το γυμνάσιο τον Κρηνίδων γίνονταν δουλειές και καθαριότητες, μέχρι και σήμερα θα γίνονται, έρχονται σήμερα τα καινούργια θρανία από τον οργανισμό σχολικών κτιρίων, θα είμαστε έτοιμοι και από εξοπλισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται τα σχολεία πράγματα και δουλειές και φροντίδα διαρκή, θα συνεχίσουν να γίνονται κάποιες δουλειές σε ώρες που δε λειτουργούν τα σχολεία. Γίνανε τα περισσότερα από τα επικίνδυνα και τα εξωραϊστικά, της εικόνας και οι λεπτομέρειες θα συνεχίσουν να γίνονται. Τα σχολεία είναι ζωντανοί οργανισμοί και ανά πάσα δημιουργούνται προβλήματα και αντιμετωπίζονται άμεσα από τους διευθυντές και από τα συνεργεία του δήμου».
«Επιμένω πως τα 200.000 ευρώ δε φτάνουν για να γίνουν πράγματα στα σχολεία, και για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και για συντηρήσεις και μάλιστα από ότι άκουσα τον πρωθυπουργό είπε πως από του χρόνου θα δώσει το κράτος 250.000 για να αντιμετωπιστεί ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις ανάγκες των σχολείων, ελπίζω να γινει πράξη γιατί τα έχει ανάγκη η χώρα. Η τοπική αυτοδιοίκηση δε μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την κατάσταση χωρίς ανάλογους πόρους. Για την κατάργηση των σχολικών επιτροπών ίσχυσε πως αν είναι κάτω από 100 σχολικές μονάδες σε ένα δήμο καταργούνται οι σχολικές επιτροπές και όλες οι διαδικασίες γίνονται από τις υπηρεσίες του δήμου, δηλαδή θα υπάρχει μια πάγια προκαταβολή που θα έχουν οι διευθυντές στα χέρια τους για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των σχολείων τους που δε μπορεί να τις καλύψει ο δήμος. Για παράδειγμα χαρτικά – καθαριστικά κάνει διαγωνισμό ο δήμος και από αυτόν προμηθεύονται καθαριστικά και υλικά τα σχολεία, αν δεν μπορεί ο δήμος ή δεν έχει προβλεφθεί κάτι θα αντιμετωπίζονται από τις πάγιες προκαταβολές που θα έχουν στα χέρια τους».
«Στο ειδικό νηπιαγωγείο που ανοίγει στη Λυδία θα είναι 17 τα παιδιά από όλο το νομό Καβάλας και περιμένουμε άλλα 5 που θα μετακομίσουν οι γονείς τους στο νομό Καβάλας και θα εγγραφούν τα παιδάκια στο σχολείο, έτσι θα ξεπεράσουμε τα 20 παιδιά. Μέσα στη πόλη της Καβάλας δε θα γίνουν συνδιδασκαλίες, εμείς είμαστε ξεκάθαρα κατά της συνδιδασκαλίας, θέλουμε το κάθε παιδί να φοιτά στην τάξη του, δε μπορεί το 2024 να μιλάμε για συνδιδασκαλία. Βέβαια η ραγδαία μείωση των μαθητών δημιουργεί μία κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί και να λειτουργήσουν όπως πρέπει τα σχολεία, γιατί όταν υπάρχουν λίγοι μαθητές το υπουργείο δεν στέλνει εκπαιδευτικούς».