23.4 C
New York
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Η ενοποιημένη ΔΕΥΑ Καβάλας – Παγγαίου – Νέστου θα διοικείται από έναν τεχνοκράτη, θα μείνει μόνο το ¼ των σημερινών ΔΕΥΑ»

Το μοντέλο στο οποίο οδηγούν τις ΔΕΥΑ είναι μία ΔΕΥΑ για Καβάλα – Παγγαίο – Νέστο και μία αυτόνομη για την Θάσο είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης για την συνάντηση με τον πρόεδρος της ΡΑΕΥ κ. Ψυχογιό και τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Σκυλακάκη για την διαχείριση των υδάτων. Ο κ. Χρόνης μίλησε επίσης για το μεγάλο έργο της υδροδότηση της Δ.Ε. Φιλίππων, χαρακτηρίζοντας το ως το πιο σημαντικό έργο που έχει γίνει στην Δ.Ε. Φιλίππων τα τελευταία 50 χρόνια.

«Η συμφωνία είναι από το 2018 που είχε κάνει η προηγούμενη διοίκηση με τον ΤΑΡ, όταν ήταν να περάσει ο αγωγός, στο δημοτικό συμβούλιο συμφωνήσαμε τους όρους με τον ΤΑΡ και στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο θα συμφωνήσει πιστεύω και το Δ.Σ. και θα προχωρήσουμε. Μέχρι 4.5 εκ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή του ΤΑΡ για δύο έργα, για την σύνδεση του πρώην δήμου Φιλίππων με τις πηγές Βοϊράνης και για μία τάφρο λιμνοδεξαμενή που θα μαζεύει το χειμώνα τα νερά για να ποτίζουν οι αγρότες στα Τενάγη. Αυτή είναι στην διαδικασία της μελέτης, δεν έχει τελειώσει ακόμη, είναι πολύ σημαντικό για την υδροδότηση της περιοχής, σκεφτείτε ότι πολλοί παραγωγοί δεν θα μπουν καν στα χωράφια να μαζέψουν γιατί δεν είχαν καθόλου παραγωγή. Μιλάμε για το πιο σημαντικό έργο που έχει γίνει στην Δ.Ε. Φιλίππων τα τελευταία 50 χρόνια, μαζί με τον βιολογικό που ανακατασκευάζεται, είναι τα πιο σημαντικά έργα υποδομών στη Δ.Ε. Φιλίππων».

«Έχει συμφωνήσει ο ΤΑΡ, προχωράει η διαδικασία για τον ανάδοχο, έχουμε τελειώσει το διαγωνισμό αυτή τη στιγμή, έχουνε δώσει την προσφορά τους έξι εταιρείες, έπρεπε να ζητηθούν διευκρινήσεις γιατί δόθηκε από τον πρώτο τόσο μεγάλη έκπτωση, περιμένουμε την έκθεση της στο επόμενο Δ.Σ. και μόλις την έχουμε θα προχωρήσουμε στην ανακοίνωση αναδόχου, να υπογράψουμε και να ξεκινήσει μέσα στο 2024 το έργο να κατασκευάζεται και στον πρώτο οικισμό, της Λυδίας που είναι σχετικά εύκολο το έργο να δώσουμε νερό σύντομα. Το έργο προχωράει και θα γίνει παρότι το αμφισβητούσαν, το νερό από τις πηγές Βοϊράνης στην Δ.Ε. Φιλίππων έρχεται με τον Μουριάδη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Θα είναι αγωγοί που θα κινούνται μες στον κάμπο, δεν θα ενοχλήσουν τους οικισμούς δηλαδή εκτός από τον Αμυγδαλεώνα που θα περάσει μέσα από τον οικισμό για να δώσει η καινούργια δεξαμενή που θα κατασκευαστεί να δώσει νερό οπότε μόνο εκεί θα υπάρχει όχληση. Σε δύο χρόνια είναι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου, νομίζω πως θα προλάβει να παραδώσει η παρούσα διοίκηση το έργο».

«Την προηγούμενη βδομάδα μας κάλεσε ο πρόεδρος της ΡΑΕΥ, της νέας ρυθμιστικής αρχής αποβλήτων ενέργειας και υδάτων, κάλεσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ τις μητροπολιτικές ΔΕΥΑ ανά νομό της βόρειας Ελλάδας και επέμενε πως η άρδευση πρέπει να πάει στις ΔΕΥΑ πλέον. Εμείς τους είπαμε ότι θα βουλιάξουμε όλοι μαζί, γιατί με την άρδευση έχουμε προβλήματα σε όλη την χώρα, η άρδευση καταναλώνει αυτή την στιγμή το 80% των υδάτινων πόρων, ένα 18% πάει στις ΔΕΥΑ και ένα 1-2% πάει για βιομηχανική χρήση. Οι ΔΕΥΑ έχουν προβλήματα σε όλους τους δήμους είναι υποστελεχωμένες υπηρεσίες γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, επίσης δεν υπάρχουν οργανωμένες υπηρεσίες άρδευσης στους δήμους, οπότε αν μας ενώσουν όλους θα καταρρεύσουμε. Στην άρδευση όποιον και να ρωτήσετε θα σας πει πως μπαίνουν κάθε χρόνο μέσα, διότι δε μπορεί να υπάρξει η ανταποδοτικότητα που υπάρχει σε εμάς που παρέχουμε υπηρεσίες ύδρευσης. Αντιλαμβανόμαστε ότι θέλουν να βάλουν τάξη στην άρδευση γιατί τραβάει το μεγάλο όγκο του νερού στην χώρα, και επειδή θεωρούν ότι η τεχνογνωσία υπάρχει στις οργανωμένες ΔΕΥΑ, θα μπορέσει να γίνει μέσα από αυτό».

«Βέβαια χωρίς προσωπικό και χωρίς μέσα δεν μπορεί να γίνει αυτό, έχουν κατά νου, ήδη ο κ. Σκυλακάκης έκανε ανακοινώσεις στη ΔΕΘ λέγοντας ότι θα μείνει το ¼ των σημερινών ΔΕΥΑ, θα συγχωνευτούν ανά νομό. Στην δική μας περίπτωση μάλλον θα ενωθούν οι 3 ΔΕΥΑ σε μια και η Θάσος θα μείνει ξεχωριστή, αυτό είναι το σενάριο. Επίσης λέει ότι την ρύθμιση των τιμών θα την κάνει η ΡΑΕΥ, θα υπάρχει δυνατότητα να το κάνουν οι κατά τόπους ενωμένες ΔΕΥΑ υπό την επίβλεψη της ΡΑΕΥ που θα επιβάλλει τα τιμολόγια που θέλει και που δε θα πρέπει να ξεπερνά απλά τον πληθωρισμό. Οι ΔΕΥΑ δεν θα είναι στην δικαιοδοσία των δήμων, θα πάει σε κάτι καινούργιο που απλά θα συμμετέχουν οι δήμοι με κάποιους εκπροσώπους τους στα Δ.Σ. Καταλάβαμε ότι στο τέλος θα φύγουν οι δήμοι από τις ΔΕΥΑ, δηλαδή η ενοποιημένη ΔΕΥΑ Καβάλας – Παγγαίου – Νέστου θα διοικείται από έναν τεχνοκράτη και το Δ.Σ. θα είναι από ανθρώπους που θα βάζει το υπουργείο και η ΡΑΕΥ. Τους είπαμε ότι θα υπάρχουν νομικά κωλύματα γιατί δε μπορείς να τις κάνεις όπως ακούγεται υπό την μορφή Α.Ε.  Εμείς για παράδειγμα πληρώνουμε ακόμη για τον βιολογικό στο παρακαταθηκών και δανείων, αυτά τα χρήματα είναι των καβαλιωτών όπως και ο βιολογικός είναι των καβαλιωτών, πως θα τα δώσει σε μία ανώνυμη εταιρία;».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles