23.4 C
New York
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Ο Κασσελάκης ήταν το σύμπτωμα της κρίσης ενός χώρου με ετερόκλητες δυνάμεις που έκλεισε τον κύκλο του»

Δεν υπάρχουν πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη, οι ηγεσίες καθοδηγούνται και αποφασίζουν ό,τι τις υποδεικνύουν κάθε φορά 6 κυκλώματα από 6 εταιρίες που δεν έχουν σχέση με την παραγωγή. Από την άλλη, σε έναν κόσμο που οι ισορροπίες του αλλάζουν, η  Δύση  νιώθει πλέον την ανάσα και την απειλή των αναπτυσσόμενων χωρών, οι δεξιές και ακροδεξιές εξουσίες τυγχάνουν της υποστήριξης και της εμπιστοσύνης του διεθνούς συστήματος, ενώ οι κεντροαριστερές, προοδευτικές δυνάμεις, κατακερματίζονται και έχουν έλλειψη ηγετών και ηγετικών ομάδων, ικανών να κυβερνήσουν.

Ο Στέφανος Τσουμάκας σε μια μεγάλη συνέντευξη στον Αlpha Radio μιλά για την περίοδο της πολιτικής παρακμής στην Δύση και την Ευρώπη ειδικότερα, σε μια νέα περίοδο για την ανθρωπότητα.      

 

 H νέα περίοδος στην ανθρωπότητα

«Βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο στην ανθρωπότητα, σε αυτό τον κόσμο έχουμε κοινωνικοοικονομικό σύστημα τον καπιταλισμό. Το δεύτερο είναι ότι πάμε σε μία αναμέτρηση ανάμεσα στην Δύση, που είμαστε εμείς, η οποία κατά την γνώμη μου είναι σε παρακμή, που είμαστε 950 εκατομμύρια και τις αναπτυσσόμενες χώρες, τις  χώρες του νότου, τις BRICS, με επικεφαλής την Κίνα, που είναι 7.5 δισεκατομμύρια πληθυσμού, σκεφτείτε το μέλλον. Τρίτον, αυτοί παράγουν το 75% του παγκόσμιου πλούτου και η Δύση, εμείς δηλαδή, το 25%. Αυτοί παράγουν το 90% των τροφίμων και μας ταΐζουν και εμείς μόνο το 10%, έπειτα έχουν ένα πιο άγριο οικονομικό σύστημα που παράγουν από το δικό μας σύστημα, που είναι ο νεοφιλελευθερισμός και τα μονοπώλια, το οποίο λέγεται νταμπινγκ, δηλαδή δύο 8ωρα με δύο δολάρια αμοιβής στα κλουβιά και έτσι παράγουν φτηνά, ανταγωνιστικά προϊόντα και προσπαθούν να μπουν στις δυτικές αγορές. Όμως εμφανίστηκε ο Τραμπ και έσπασε τις αρχές του ΟΗΕ για πολυμερές εμπόριο και τον Οργανισμό Παγκόσμιου Εμπορίου του ΟΗΕ και έβαλε δασμούς, έκανε διμερές εμπόριο με την Κίνα, έβαλε δασμούς,  καθιστώντας πανάκριβα τα κινέζικα προϊόντα, για να προωθήσει τα αμερικανικά προϊόντα».

 Οι αναπτυσσόμενες χώρες

«Οι αναπτυσσόμενες χώρες λοιπόν προσπαθούν να μπουν στις δυτικές αγορές, ξεκίνησε πριν λίγους μήνες ένα κίνημα με τρακτέρ στην Ελλάδα και  σε όλη την Ευρώπη, που κατέληξαν έξω από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Τι ζητούσαν;  Ενισχυμένες τιμές. Οι αγρότες στην Ε.Ε σήμερα δεν παίρνουν τιμές πραγματικές, παίρνουν ενισχυμένες τιμές, όταν υπηρετούσα στις Βρυξέλλες ήμουν στην ομάδα διαπραγμάτευσης για να μπουν οι 10 ανατολικές χώρες στην Ε.Ε., το πρώτο που τους ενδιέφερε ήταν να μπουν για να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων τους επί 3, γιατί οι χώρες εκτός Ε.Ε. έχουν υποτριπλάσιες τιμές στα προϊόντα τους, όπως τα Σκόπια, η Αλβανία κτλ. Υπάρχει μια πεποίθηση ότι δε μπορεί να συνεχίζεται αυτό, γιατί πρέπει να πάρουν φθηνά προϊόντα από τρίτες χώρες και ο αρχηγός αυτού του κινήματος είναι ο Τραμπ. Ο Τραμπ θέλει εμπορικό και οικονομικό πόλεμο με τις αναπτυσσόμενες χώρες που επικεφαλής είναι η Κίνα, η Βραζιλία, η Ρωσία κτλ. Έχουμε και την άλλη πλευρά που θέλει να κάνει πόλεμο με όπλα».

 Οι πολιτικές ηγεσίες ελέγχονται από 6 κυκλώματα

«Είπα ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη, τις πολιτικές ηγεσίες τις ελέγχουν 6 κυκλώματα από 6 εταιρίες που δεν προέρχονται από την παραγωγή. Πρώτον, τα χρηματιστήρια, όπως της Νέας Υόρκης και της Φρανκφούρτης, που είναι η έδρα της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, τα χρηματιστήρια καθορίζουν την πολιτική, πολλούς τους εξαφανίζουν, άλλους τους χρηματοδοτούν και άλλους τους προωθούν, δηλαδή για παράδειγμα, αν ακούσετε για τα εβραϊκά χρηματιστηριακά λόμπι, δείτε σήμερα τι θέση έχει η Ουάσινγκτον για το πόλεμο στη Γάζα και ποιος πραγματικά κυβερνάει την Ουάσινγκτον. Είναι οι εταιρίες εμπορίου όπλων. Όταν ήρθε εδώ ο κ. Κασσελάκης με το βιογραφικό του, δήλωσε ότι εργαζόταν στην εταιρεία προώθησης εξοπλιστικών προγραμμάτων CSIS (Center for Strategic and International Studies) που είναι ο μεγαλύτερος φιλοπόλεμος οργανισμός που συστάθηκε στη Δύση μετά την συνθήκη της Γιάλτας. Εκεί φτιάχνουν εξοπλιστικά προγράμματα, την εποπτεύει η CIA και την χρηματοδοτούν εμπορικές πολεμικές εταιρίες, εμπόριο όπλων δε κάνουν τα κράτη. Αυτό είναι μεγάλο δίκτυο επιρροής και ελέγχου πολιτικών».

«Τρίτο, το λαθρεμπόριο καυσίμων, είχαμε τον εμπόριο καυσίμων, αλλά λόγω της κρίσης και της  επέμβασης της Ρωσίας στο Κίεβο, έχουν μεγάλη αύξηση του κόστους των καυσίμων, πριν ένα μήνα συνέλαβαν έναν Ιταλό στην Βάρκιζα, γιατί έκανε λαθρεμπόριο καυσίμων σε ύψος συναλλαγών 21 δισεκατομμύρια δολλάρια από τη Βενεζουέλα στην Αθήνα, 21 δις ύψος συναλλαγών! Το έγραψαν μια μέρα και μετά εξαφανίστηκε η είδηση! Οι καναλάρχες συνδέονται με αυτές τις ειδήσεις, διότι έχουν τα διυλιστήρια, έχουν τις εταιρίες καυσίμων. Την ενέργεια την ελέγχουν 5 που έχουν το καρτέλ της ενέργειας στην Ελλάδα, που είναι πασίγνωστοι. Το επόμενο είναι τα ναρκωτικά και το μαύρο χρήμα, ο πέμπτος κύκλος είναι τα ΜΜΕ, όπου πάρα πολύ μεγάλες εταιρίες, όπως είναι το Reuters που πολλοί πιστεύουν ότι είναι ένας οργανισμός ενημέρωσης. Οι ιδιοκτήτες του πίσω έχουν δεκάδες εταιρίες με ένα σωρό άλλες δραστηριότητες και κύκλο εργασιών δισεκατομμύρια. Το ίδιο ισχύει και για την εγχώρια ολιγαρχία. Μιλάμε για τη διεθνή ολιγαρχία που διευθύνει το σύστημα. Ο Μπλούμπεργκ ήταν δήμαρχος στη Νέα Υόρκη που έχει το πρακτορείο που διαβάζουμε και θεωρείται αξιόπιστο, πίσω έχει τεράστιες εταιρίες που κάνουν άλλα πράγματα. Σε ένα ψαροχώρι της Κίνας εγκαταστάθηκαν οι μισοί κολοσσοί τεχνολογίας του πλανήτη, μεταφέρθηκε η μισή Σίλικον Βάλεϊ από την Καλιφόρνια και το κυριότερο, σε αυτό το σημείο είναι οι υψηλές τεχνολογίες που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα».

Το πρόγραμμα της Blackrock

«Τι λέει στο πρόγραμμα της η Blackrock; Πολεμική οικονομία, ο Λένιν το είπε πρώτος μετά την επανάσταση, να κάνουμε εργοστάσια όπλων για να συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά του Τσάρου με τους μουζίκους και δεύτερον να έχουμε παραγωγή για τη διατροφή μας. Ποιος τα επανέλαβε πριν 10 μήνες; Ο Μπάιντεν το ξαναέκανε,  γιατί πήρε καθοδήγηση από το δίκτυο, που λέει ότι πρέπει η Δύση να ετοιμαστεί για να πουλάει όπλα, γιατί δεν είναι ανταγωνιστική σε άλλα προϊόντα. Δεύτερον, το είπε ο Μακρόν, που είπε και το χειρότερο, είπε να αποκτήσει η Ε.Ε. και ατομική βόμβα, το επανέλαβε η κ. Ούρσουλα που επανεξελέγη. Τι σημαίνει αυτό, ότι έχουμε μια Ε.Ε., που την θέλαμε ενδιάμεση δύναμη ειρήνης ανάμεσα σε αυτή την αναμέτρηση που έρχεται Ουάσινγκτον – Πεκίνο, και η μόνη ελπίδα είναι η Ε.Ε. να αποκτήσει πολιτική ηγεσία, γιατί τώρα δεν έχει σε καμία χώρα από τις 27 και αυτό φαίνεται από το χρηματιστήριο ενέργειας. Που αποφασίζονται οι τιμές και έρχονται και λένε το καθεστώς Μητσοτάκη, σιγά τα ωά, ο Μητσοτάκης είναι παρατηρητής, βάρδια κάνει! Το χρηματιστήριο ενέργειας είναι στο Άμστερνταμ και κάθε πρωί ένας χρηματιστής αποφασίζει ποια από τα ενεργειακά προϊόντα, ανάλογα με την αξία που έχουν και τα κόστη τους, φέρνουν ίσα σε αξία τα φτηνότερα με τα πιο ακριβά και πουλάνε ακριβά την ενέργεια. Υπάρχει καμία ηγεσία; Που είναι η πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής;  Πουθενά. Το δεύτερο που λέει είναι ψηφιακή οικονομία, σωστό, χρειάζεται η ανθρωπότητα να αποκτήσει μεγαλύτερες επάρκειες, μεγαλύτερες δυνατότητες, βεβαίως σε βάρος των εργαζόμενων που θα χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά θα ανοιχθούν αλλού θέσεις εργασίας, έτσι γίνεται με την ανάπτυξη. Και το τρίτο, είναι η πράσινη μετάβαση, ο Ντράγκι που είναι ο τελευταίος που ηγείται στην Ε.Ε. παρέδωσε στην Ούρσουλα ένα πρόγραμμα που λέει 800 δις το χρόνο για επενδύσεις, γιατί το σχέδιο Μάρσαλ μετά τον Β’ ΠΠ έδινε μόνο το 2% του ΑΕΠ της Δύσης και τώρα προτείνει ο Ντράγκι και μπράβο του να δίνει η Ε.Ε. το 5% του ΑΕΠ της Ε.Ε για ανάπτυξη, αυτό δε το θέλουν, όπως δε θέλουν το ευρωομόλογο για να αναλάβουν όλες οι χώρες τα χρέη φτιάχτηκαν από χρηματιστηριακές εταιρίες και από τράπεζες».

 

Χρειάζεται να φτιάξουμε μια κεντροαριστερά η οποία να είναι αξιόπιστη

«Χρειάζεται να φτιάξουμε μια κεντροαριστερά η οποία να είναι αξιόπιστη, σοβαρή, όμως έχουμε ένα έλλειμμα μεγάλο, δυστυχώς, σε στελέχη και ηγετική ομάδα, η αντιπολίτευση λειτουργεί, όπως είναι τα συνδικάτα, βγάζει ανακοινώσεις, κάνει καταγγελίες, αλλά απαιτείται μια ηγετική ομάδα που να αλλάξει συνολικά στην Ε.Ε., να την οδηγήσει σε άλλον δρόμο, γιατί υπάρχει η δυνατότητα. Υπάρχει λύση, όχι κατ΄ανάγκη να πάμε απέναντι στους άλλους. Δείτε αυτή την τυχοδιωκτική ομάδα στη Γαλλία, του Μελανσόν.  Έστησε ένα κίνημα απέναντι στη Λεπέν, όχι όμως με πρόγραμμα να κυβερνήσει τη Γαλλία, αλλά να χτυπήσει τους απέναντι και επειδή δεν μπορεί η Λεπέν να σχηματίσει κυβέρνηση λόγω του εκλογικού νόμου, λέει ο τυχοδιώκτης Μελανσόν ότι «μας έκλεψε την κυβέρνηση ο Μακρόν».

 

 Το ΠΑΣΟΚ έβλαψε τη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ προήλθε από συγκόλληση

«Το ΠΑΣΟΚ άσκησε πολιτική που έβλαψε τον τόπο, η χώρα έχασε το 27% του πλούτου της, έκλεισαν 400.000 επιχειρήσεις, έφυγαν 500.000 νέοι επιστήμονες που θα έφτιαχναν τη χώρα, αυτοί οι μορφωμένοι άνθρωποι συνεχίζουν να  φεύγουν  και σήμερα για να φτιάξουν  τη ζωή τους και την καριέρα τους.  Έχει έναν κόσμο  συναισθηματικά δεμένο μαζί του και έναν κόσμο ο οποίος ωφελήθηκε και κρατά ένα ποσοστό που το διαχειρίζεται στελέχη που κάνουν καριέρα.  Ο ΣΥΡΙΖΑ προήλθε από τη συνένωση και συνάντηση ανθρώπων από άλλα κόμματα, πρώην στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, πρώην στελέχη του ΚΚΕ Εσωτερικού που παριστάνουν και τους ιδιοκτήτες του χώρου,  του ΠΑΣΟΚ.  Αυτό είναι μια συγκόλληση διάφορων δυνάμεων και αποτέλεσμα της έκφρασης δυσαρέσκειας του λαού απέναντι στην πολιτική των μνημονίων. Θα μπορούσε να λέγεται Ένωση Συγκέντρωσης Δυσαρεστημένων!  Ο Τσίπρας έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά μέχρι εκεί, γιατί ήταν ετερόκλητη η ομάδα του. Η μια ομάδα έλεγε να πάμε απέναντι στο σύστημα, στρατηγική δευτέρου κόμματος, δεν ήθελε να είναι κυβερνητικό κόμμα.  Να ρίξουν τη κυβέρνηση ζητούσαν, λες και είναι η κυβέρνηση τοίχος ή δέντρο για να πέσει, όχι να εφαρμόσουν πολιτικές που θα τη ρίξουν τη κυβέρνηση. Από τη μια λοιπόν είχε τη στρατηγική του δευτέρου κόμματος και από την άλλη ήταν ένα χύμα πράμα προσώπων. Ο Κασσελάκης ήταν το σύμπτωμα της κρίσης ενός χώρου από ετερόκλητες δυνάμεις που έκλεισε τον κύκλο του.  Γι αυτό είπα πριν λίγο καιρό, να κλείσουν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και να κάνουν μια προσπάθεια όλες οι  προοδευτικές δυνάμεις για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής παράταξης, με νέα ηγεσία και στελέχη που θα θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα  και να αποτελεί την εναλλακτική λύση, δεν τους άρεσε η εναλλακτική λύση, ήθελαν να είναι απέναντι, υπάρχει ένα ρεύμα στην ευρύτερη Αριστερά να αναζητούν αντίπαλο.  Χτυπάνε πρόσωπα, δεν τολμάνε να τα βάλουν με το σύστημα που σας περιέγραψα και συσπειρώνουν κόσμο, κερδίζουν ή χάνουν δυνάμεις, το σύστημα όμως  μένει αλώβητο».

 

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles