«Πρωθυπουργούς που απέτυχαν και δεν τους θέλει η ελληνική κοινωνία, εμείς δεν μπορούμε να τους διορίσουμε πρωθυπουργούς»

0
211

Τους όρους με τους οποίους θα συζητούσε με τη ΝΔ η τον ΣΥΡΙΖΑ για μετεκλογική συνεργασία εξέθεσε μιλώντας στον Alpha Radio ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Καβάλας Λεωνίδας Παππάς. Στο ερώτημα γιατί ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει στο ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας υποστήριξε πως δύο πρωθυπουργοί που έχουν αποδοκιμαστεί από τον λαό δεν θα τους φέρει το ΠΑΣΟΚ ξανά από την πίσω πόρτα, και πως αν επιθυμούν να είναι οπωσδήποτε ένας εκ των δύο ας συνεργαστούν μεταξύ τους συμφωνώντας το πρώτο κόμμα να βάλει και τον πρωθυπουργό.

«Η θέση του κ. Ανδρουλάκη δεν με αιφνιδίασε ούτε κανέναν που ασχολείται με τα κοινά, γιατί αυτή την άποψη την έχει διατυπώσει δημόσια και η Φώφη Γεννηματά, λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, την έχει διατυπώσει και ο πρόεδρος μας και πριν 2-3 μήνες, πριν το δυστύχημα των Τεμπών και πριν αλλάξουν τα δεδομένα, τότε που ο κ. Μητσοτάκης θεωρούσε δεδομένη την επίτευξη αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Αλλά τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά και ξέρετε γιατί δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάζεται απολύτως κανένας; Μιλάνε για θεσμική ασέβεια αυτοί που υπέκλεπταν τηλεφωνικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και όλη η κουστωδία του που είχε πάθει αφωνία γιατί παρακολουθούνταν και αυτοί. Το άρθρο 37 του Συντάγματος μιλάει για διορισμό πρωθυπουργού και σχηματισμό κυβέρνησης, η μόνη περίπτωση που αυτοδίκαια είναι πρωθυπουργός της χώρας ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος είναι όταν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση με γεια τους και χαρά τους δεν μπαίνει τέτοια συζήτηση. Γιατί και ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης είναι ικανοί για να κρατήσουν την καρέκλα τους να μας πάνε και σε δεύτερες και τρίτες και τέταρτες εκλογές, αυτούς να ρωτήσετε περί αστάθειας και κυβερνησιμότητας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που δεν υπάρχει αυτοδυναμία πρωθυπουργός δεν εκλέγεται αυτοδίκαια ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος αλλά διορίζεται και όταν ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας για να σωθεί η χώρα είναι προϊόν συνεργασίας και συμφωνίας εκ των πραγμάτων μπαίνει και αυτός ο όρος».

«Από την πρώτη διερευνητική εντολή ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος καλείται να διερευνήσει τις προθέσεις των άλλων κομμάτων και να συμφωνήσει. Στους όρους της συμφωνίας εκτός από τις προγραμματικές θέσεις θα είναι και η επιλογή του πρωθυπουργού γιατί δεν είναι αυτοδίκαια πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Αν ένας από τους εταίρους που για το καλό της πατρίδας προτίθεται στο να συνεργαστούν πει όχι σε αυτό τον πρωθυπουργό, πως θα επέλθει συνεργασία; Το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει με τη λογική της συνεργασίας, το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει εντολή πολιτικής αυτονομίας και από το συνέδριο του και από τις εσωκομματικές εκλογές και επειδή η συζήτηση αυτή ξεκινά από άλλη διαδρομή πρέπει να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει αυτόνομα, έχει το πρόγραμμά του και ζητά αυτό να υπερψηφιστεί. Αν όμως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτοδύναμης κυβέρνησης και τίθεται ζήτημα αστάθειας και χρειαστεί για την πατρίδα να βάλουμε πλάτη και έχουμε και ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, τότε μπαίνουμε σε συζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ότι έχει μειωθεί το ποσοστό της ΝΔ, ότι ο σημερινός πρωθυπουργός τα ποσοστά του καταρρέουν ενώ έχει μοιράσει πακτωλό χρημάτων. Θα τον διορίσουμε εμείς ξανά πρωθυπουργό από την πίσω πόρτα; Δεν υπάρχει περίπτωση. Δεν επέρχεται συμφωνία και σύγκλιση; Δεν έχουμε συνεργασία απλά και ξεκάθαρα».

«Δεύτερον, μαλώνει η ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ και λένε ο Ανδρουλάκης αυτό που προτείνει είναι θεσμική ασέβεια, είναι παράταιρο, είναι περίεργο. Αφού συμφωνούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι περίεργο και δημιουργεί πρόβλημα, βρείτε τα και κάντε συνεργασία οι δυο σας και εμείς εκεί στην αντιπολίτευση, στιβαρή αντιπολίτευση, σοβαρή, ρεαλιστική, με προτάσεις. Αυτό είναι το καλύτερο και το ιδανικό σενάριο που εγώ θα επιθυμούσα. Εάν απαιτείται για να μείνει η χώρα όρθια θα βάλουμε όρους και κόκκινες γραμμές μας στην κοινωνική πολιτική, στη δημόσια υγεία, στην παιδεία και πρωθυπουργός που απέτυχε και ο ένας και ο άλλος και δεν τους θέλει η ελληνική κοινωνία εμείς δεν μπορούμε να τους διορίσουμε πρωθυπουργούς. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το βρώμικο 89’ έβαλαν πρωθυπουργό τον πρόεδρο του πρώτου σε ποσοστά κόμματος; Όχι, έβαλαν τον Τζανετάκη. Η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς το 2012 όταν υπήρχε πρωθυπουργός με 44% ο Γιώργος Παπανδρέου είπαν ότι είναι θεσμική ασέβεια ή συμφώνησαν και έβαλαν τον κ. Παπαδήμο; Τα ξέχασαν αυτά».

«Ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε ως ικανή και απαραίτητη συνθήκη να έχει συγκεντρώσει το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον διψήφιο ποσοστό, στο 9-10-11% αν είμαστε δε πρέπει να μπούμε σε καμία τέτοια συζήτηση. Αυτό το ποσοστό θα σημαίνει κάτσε εκεί που είσαι, στην αντιπολίτευση να σε δούμε την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο κτλ. Άρα απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση είναι να πέσουν τα ποσοστά του Μητσοτάκη – Τσίπρα, να μην υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, να είναι ισχυρό διψήφιο το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, να βάλουμε όρους προγραμματικούς και να τους δεχτούν οι άλλοι εταίροι και μετά θα βάλουμε και το θέμα του προσώπου το οποίο αν έχουν πληρωθεί όλοι οι άλλοι όροι, δεν μπορεί να είναι ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας. Αν θέλουν ντε και καλά να είναι ο ένας από τους δύο ας κάνουνε μία προγραμματική συμφωνία από τώρα, όποιος βγει πρώτος κάνουν συγκυβέρνηση και μπαίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, θα μας βόλευε ιδιαιτέρως και θα το θέλαμε! Θα πρέπει αυτός που θα προταθεί να είναι πολιτικό πρόσωπο, γιατί συζητάγανε για τεχνοκράτες, προφανώς λέω εγώ θα πρέπει να είναι κάποιος μέσα από το κοινοβούλιο, να έχει ένα μίνιμουμ αποδοχής από όλους τους εταίρους και από την ελληνική κοινωνία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ