8.4 C
New York
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Buy now

Μετά από 12 χρόνια μια θετική εξέλιξη για την καπναποθήκη ΣΕΚΕ

Μια θετική είδηση για την καπναποθήκη ΣΕΚΕ όπου έχουν καταρρεύσει η σκεπή και μέρος των τοιχίων της ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας, τονίζοντας παράλληλα με ανακοίνωσή του ότι θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα του πιο εντατικά για να μην αλλάξει η φυσιογνωμία της πόλης.

Η ανακοίνωση του Ινστιτούτου

Είμαστε στην ευχάριστη να ανακοινώσουμε στους συμπολίτες μας ότι μετά από προσπάθειες 12 χρόνων περίπου (πρώτη έγγραφη αναφορά μας προς τον δήμο Καβάλας ήταν το 2013) επιτέλους η μελέτη της έγκρισης η μη μέτρων άρσης της επικινδυνότητας των περιμετρικών τοιχοποιιών και των σκεπών που έχουν καταρρεύσει της καπναποθήκης ΣΕΚΕ (Α και Β κτίρια) συζητήθηκε στις 27/9/2024 στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που υποβλήθηκε από τα ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ (εταιρείας διαχείρισης της υπό εκκαθάριση Θεμελιοδομής). Μας ζητήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείο Πολιτισμού να στείλουμε τις απόψεις μας και τις στείλαμε. Μόλις ενημερωθούμε θα γνωστοποιήσουμε σε όλους την σχετική απόφαση. Το ΙΚΚΙΚ ως ο μοναδικός φορέας διάσωσης και ανάδειξης της βιομηχανικής μας κληρονομιάς θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα του πιο εντατικά για να μην αλλάξει η φυσιογνωμία της πόλης μας και δε θα επιτρέψουμε να στερηθούν οι νέες γενεές από την πολιτιστική και αρχιτεκτονική τους κληρονομιά.

Γιάννης Βύζικας: Yπενθυμίσαμε πολύ σημαντικά στοιχεία για το κτίριο

Για την εξέλιξη αυτή μίλησε στον Alpha Radio 88,6 o πρόεδρος του Ι.Κ.Κ.Ι.Κ. Γιάννης Βύζικας, αφήνοντας αιχμές σε ιδιοκτήτες καπναποθηκών που θα μπορούσαν να προλάβουν την ολοσχερή καταστροφή και κατάρρευσή τους αν μεριμνούσαν να αποκαταστήσουν έγκαιρα τις σκεπές τους ώστε να μη κινδυνέψουν. «O στόχος τους είναι να κριθούν επικίνδυνες για να γκρεμιστούν και να βγάλουν λεφτά από το χτίσιμο τεράστιων κτισμάτων που θα τους αποφέρουν τεράστια κέρδη», είπε χαρακτηριστικά , προσθέτοντας «πόσο πιο απλά και ωμά να το πω».

Είπε συγκεκριμένα στον Alpha:  «Η ιστορία έφτασε στο τέλος, πέρασε από το συμβούλιο νεωτέρων μνημείων μία μελέτη που υποβάλαμε, δε ξέρουμε αν έγινε όλη δεκτή. Μας ζητήθηκε στις 25 Σεπτέμβρη να στείλουμε τις απόψεις μας. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει για το κτίριο της πρώην ΣΕΚΕ που χτίστηκε το πρώτο της μέρος το 1890 από εταιρία εβραϊκών συμφερόντων. Εμείς επισημάναμε και με προηγούμενα έγγραφά μας ότι προέχει να σκεπάσουν τις σκεπές, να μην έχουν τρύπες γιατί όπως όλοι ξέρουν όταν πέφτουν οι σκεπές καταρρέουν τα κτίρια, πάμε στις επιτροπές το βγάζουμε επικίνδυνο και μετά το γκρεμίζουμε. Αυτή η διαδρομή ακολουθείται στην Ελλάδα χωρίς οι υπηρεσίες να εξετάσουν, ή κάποιος άλλος φορέας αν πιο μπροστά οι υπηρεσίες λάβανε τα μέτρα εκείνα που έπρεπε να λάβουν. Είχαμε εκφράσει και προηγούμενα πρόχειρες και τεχνικά εφικτές λύσεις. Όλα τα διατηρητέα αφήνονται στη τύχη τους για να γκρεμιστούν στο τέλος, έτσι ήταν η Καβάλα παλιά; Δείτε πόσα έχουν γκρεμιστεί».

 

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles