14.1 C
New York
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Buy now

«Από τον τρίτο και τον τέταρτο της μάχης του ΠΑΣΟΚ, θα σχηματιστεί ένα αντισύριζα, αντιδούκα μέτωπο στο δεύτερο γύρο»

Είναι πολύ πιθανό οι βάσεις του τρίτου και του τέταρτου της εκλογής, Γερουλάνου και Διαμαντοπούλου να μην προτιμήσουν τον πιο συριζαίο Χάρη Δούκα γιατί εκφράζουν τα πιο αστικά χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε για το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών στο κόμμα ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ Μανώλης Κοττάκης. Ο ίδιος ανέλυσε τα προφίλ των 4 υποψηφίων που ξεχώρισαν στην εκλογική μάχη, καθώς και τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο, εντοπίζοντας τις δύο τάσεις που θα συγκρουστούν στις 13 Οκτώβρη. Τέλος μίλησε για την ηχηρή απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών, Καραμανλή και Σαμαρά από τα 50χρονα της ΝΔ και τι σημαίνει για το μέλλον της.

«Είναι προφανές απ τα αποτελέσματα αυτά καταρχάς ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που πλειοψηφικά, αφού συγκεντρώνουν 57% ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Δούκας και ο κ. Κατρίνης, είναι λαϊκό κόμμα, ενώ στο υπόλοιπο 43% είναι ένα αστικό κόμμα, από τα αστικά στρώματα της κοινωνίας. Αυτό έχει μια σημασία, γιατί έχουν αυξήσει την εκπροσώπηση τους οι αστικές δυνάμεις αλλά παραμένει λαϊκό κόμμα στις ρίζες του, όπως το ίδρυσε ο Α. Παπανδρέου. Όσο για την φυσιογνωμία του κόμματος είχαμε υποψηφιότητες που έχουν διαφορετικό προφίλ ως προς τι, ο μεν Ανδρουλάκης πιστεύει στην αυτονομία του ΠΑΣΟΚ και στην επιστροφή δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο, αλλά χωρίς να γίνουν συμφωνίες κορυφής. Ο δε κ. Δούκας πιστεύει εξαρχής στην συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, το εφαρμόζει ήδη στο δήμο Αθηναίων όπου υπήρχε η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και στο δεύτερο γύρο των εκλογών και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο που συνεργάζεται άψογα με τον αρχηγό της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Ζαχαριάδη».

«Αυτές οι δύο αντιλήψεις θα συγκρουστούν, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα και έχω την εντύπωση και την υποψία, ότι από κάτω στον τρίτο και στον τέταρτο, θα σχηματιστεί ένα αντισύριζα, αντιδούκα μέτωπο στο δεύτερο γύρο. Ένα κομμάτι της βάσης του κ. Γερουλάνου και της κ. Διαμαντοπούλου θα ψηφίσουν με τη λογική να μη γίνει το ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει τίποτα προδιαγεγραμμένο στην ζωή, τα δεδομένα πριν τις κάλπες ήταν υπέρ του κ. Ανδρουλάκη για το δεύτερο γύρο και έδειχναν ότι μπορεί να κερδίσει το τον κ. Δούκα. Όμως ο κ. Ανδρουλάκης είχε φθορά, δεν έγραψε 3 το ποσοστό του μπροστά. Για τον Δούκα η εμφάνιση του στο ντιμπέιτ του κόστισε πάρα πολύ, αλλά όταν έχουμε εκλογές με δίδυμα εγώ έχω μάθει μου γενικώς να μην υποτιμώ κανέναν έστω και αν πιστεύω ότι το διαμέτρημα του κ. Δούκα δεν είναι υψηλό».

«Ο Ανδρουλάκης και ο Δούκας έχουν ένα προφίλ του παλιού ΠΑΣΟΚ του ορθόδοξου, ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου έχουν πιο αστικά για να μην πω δεξιά χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ όσο και αν είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ χωρίς αμφισβήτηση. Ειδικά η κ. Διαμαντοπούλου έχει περισσότερο Σημιτικά και εκσυγχρονιστικά χαρακτηριστικά. Αυτά όμως τα εκσυγχρονιστικά στοιχεία μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι μια ισχνή μειοψηφία και ο κ. Σημίτης εξελέγη πρόεδρος τότε επειδή οι δυνάμεις της διαπλοκής συνέπραξαν. Όσες φορές έχει δώσει μάχη εσωκομματικά έχει χάσει πανηγυρικά, και τον Α. Λοβέρδο που υποστήριξαν το 2021 έχασαν».

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι τυχερός επειδή είναι αριστερόστροφοι και ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Δούκας και όχι κεντρώοι που θα του έπαιρναν ψήφους όπως οι κ.κ. Διαμαντοπούλου και Γερουλάνος. Στην πολιτική ποτέ να μη βασίζεσαι από την τύχη των άλλων και να βασίζεσαι πάντοτε στις δικές σου δυνάμεις και όχι στις αδυναμίες των άλλων. Αυτό είναι μία γενική αρχή, τώρα στην καινούργια αριθμητική εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει αντίπαλό του κάποιον από τα αριστερά με χαρακτηριστικά του κ. Δούκα που είναι πιο ας το πούμε συριζέικα ή του κ. Ανδρουλάκη πιο πασοκικά, είναι προφανές ότι δε θα έχει κυβερνητικό εταίρο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και θα πρέπει να κοιτάξει για εταίρο αν δεν έχει αυτοδυναμία στην επόμενες εκλογές στα δεξιά του. Δε ξέρω αν τον ενθουσιάζει να διαλέξει από την κ. Λατινοπούλου, τη ΝΙΚΗ ή τον κ. Βελόπουλο. Άρα είναι τυχερός, υπό την έννοια ότι δεν θα απειληθεί η πρωτιά του, αλλά από την άλλη μέσα στην ευρύτερη αρχιτεκτονική του συστήματος θα πρέπει να κοιτάξει πιο πολύ στα δεξιά του κάτι το οποίο το σιχαίνεται».

«Το πρώτο ζήτημα είναι πως εχει πάει η ΝΔ από τις εκλογές του 2023 έως σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία αντιπολίτευση, έκανε ότι ήθελε και ότι είχε σχεδιάσει αλλά τα αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσε ήταν οικτρά, και τον έφεραν 13 μονάδες κάτω. Ο κ. Σαμαράς τον προειδοποίησε κάτι για τον γάμο, κανείς δεν του είπε για τους ελεύθερους επαγγελματίες που το απέκρυψε από το πρόγραμμα του, εφάρμοσε ότι ήθελε χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση ή αντιπολίτευση εσωκομματική, με τα ΜΜΕ δικά του, με τους δημάρχους δικούς του, με τους περιφερειάρχες δικούς του, όλα δικά του αλλά το κοντέρ έγραψε μείον 13. Αυτό το μείον 13 δε νομιμοποιείται μόνο με παρουσίες για να χειροκροτάς. Δε μπορείς να χάνεις 13 μονάδες και να απαιτείς να σε χειροκροτούν, όταν κανείς δε σου δημιούργησε πρόβλημα για να φτάσεις σε αυτό το αποτέλεσμα. Την Παρασκευή ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι εγώ δεν έχω πρόβλημα αν με πουν μειοδότη για τη συμφωνία που ετοιμάζει με την Τουρκία, δε δινιε λόγο στον ελληνικό λαό, διορισμένος είναι. Αλλά όταν κάποιοι έχουν διατελέσει το παρελθόν αρχηγοί και πρωθυπουργοί προφανώς δεν θέλουν η παράταξη τους να κατηγορηθεί για μειοδοσία και προειδοποίησαν σαφώς για τα επικείμενα στα ελληνοτουρκικά».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles