18.1 C
New York
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Buy now

«Αν βρισκόταν ένας ιδιώτης για κάθε μας διεκδίκηση θα τα έδιναν πολύ ευκολότερα»

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην παραχώρηση κτιρίων ή άλλων «φιλέτων» από το κράτος στους δήμους επεσήμανε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, σχολιάζοντας σκωπτικά την παραχώρηση χρήσης, χωρίς αντάλλαγμα για 20 χρόνια, του παλιού ΙΚΑ Χανίων. Ο ίδιος μίλησε για όλες τις ανοικτές υποθέσεις του δήμου από το πρωτοδικείο και τη παλιά Μεραρχία μέχρι την Καλαμίτσα και την ενεργειακή κοινότητα, τονίζοντας πως όσες προσπάθειες κάνει ο δήμος –όπως στην ενεργειακή κοινότητα- προτιμούν να τα δίνουν σε ιδιώτες, κρατώντας δέσμιους οικονομικά τους δήμους της χώρας.

«Σε όλη την Ελλάδα η περιουσία του δημοσίου είναι κατακερματισμένη, άλλα είναι στην ΕΤΑΔ, στο υπερταμείο, στο ΤΑΙΠΕΔ, στον ΟΛΚ, στον ΕΦΚΑ κτλ. με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολλά ακίνητα τα οποία είναι ανεκμετάλλευτα, κυρίως μέσα στην πόλη. Αυτό που παρατηρείται είναι ότι όπου θέλουν είναι πιο γαλαντόμοι, στα Χανιά δε ξέρω τι έγινε, αν το δώσανε δωρεάν ή έναντι μισθώματος αλλά από άλλες περιπτώσεις που ξέρω είναι πολύ large σε αυτό που δίνουν. Προτείνουν συνήθως όταν έχουν υπουργούς από κει, ή πρωθυπουργοί, τα δικά μας παιδιά έχουν καλύτερη μεταχείριση».

«Εμείς έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις, πέρα από τη Καλαμίτσα που γίνεται μια τελευταία προσπάθεια, από αυτά που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχουμε και μεις ένα μέσο για να έχουμε ευνοϊκότερη αντιμετώπιση, έχουμε τα παλιά δικαστήρια, έχουμε την παλιά μεραρχία, έχουμε κτίρια τα οποία είναι διάσπαρτα μέσα στην πόλη, ανήκουν στην ΕΤΑΔ και μένουν αναξιοποίητα, την στιγμή που θα μπορούσαν όλα αυτά να αξιοποιηθούν και από το ίδιο το κράτος, γιατί ακούμε συνεχώς και από την κυβέρνηση για σπίτια σε νέα ζευγάρια κτλ. Διότι το θέμα δεν είναι να πάρει όλα τα κτίρια ο δήμος και να τα κάνει τι; Πως θα τα συντηρήσει; Ενα παράδειγμα είναι η παλιά Μεραρχία που μας την δίνουν με 2.500 το χρόνο, δεν είναι μεγάλο το ποσό, είναι μικρό. Όμως αυτό θέλει μια παρέμβαση πάνω από 3-4 εκ. ευρώ, αν δεν ανοίξουν προγράμματα ο δήμος δε μπορεί να το φτιάξει από μόνος του.

«Εδώ βλέπετε το δημαρχείο, το κίτρινο κτίριο κτλ. εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε έτοιμες μελέτες και ψάχνουμε χρηματοδοτήσεις. Μας υποσχεθήκανε τώρα ότι θα το εντάξουν σε κάποια χρηματοδότηση. Θέλουν χρόνο και μελέτες όλα αυτά. Αγοράσαμε το παλιό ωδείο που θέλει φτιάξιμο, το παλιό πρωτοδικείο που πρέπει να συζητήσουμε πόσο μας το δίνουν. Υπάρχουν δήμοι που τους τα δίνουν έτσι και δήμους που τους ζητάνε χρήματα. Επάνω στις Καμάρες μεταξύ του 1ου Γυμνασίου και την Κολωκοτρώνη, εκείνα τα παραπήγματα, για να παραχωρήσουν στο δήμο αυτές τις εκτάσεις που σε τελική ανάλυση δε μπορείς να τις κάνεις τίποτα γιατί είναι δίπλα στις Καμάρες και θέλουν 100 ευρώ το χρόνο, αστειότητες.

«Αν οι δήμοι ήταν αυτόνομοι και είχαν την δυνατότητα να έχουν μια οικονομική αυτοτέλεια, θα σας έλεγα ότι ο δήμος να κάνει πολλά πράγματα. Αλλά εδώ παλεύουμε να κάνουμε μια ενεργειακή κοινότητα και βρίσκουμε 1.000 εμπόδια που θα μπορούσαμε να εξοικονομούμε κάθε χρόνο τουλάχιστον 700.000 τις οποίες θα μπορούσαμε να τις βάλουμε σε τέτοιες διαδικασίες. Για τους όρους σύνδεσης δεν μας απαντάνε ούτε θετικά ούτε αρνητικά, περιμένουμε, γιατί δάνειο έχουμε βρει τράπεζα, τους όρους σύνδεσης περιμένουμε. Δεν είμαστε μόνοι εμείς, είμαστε 17 τέτοιες περιπτώσεις που έχουν υποβάλλει για όρους σύνδεσης, εμείς έχουμε πάρει όρους σύνδεσης απλώς έληξε. Δεν δίνουνε όρους σύνδεσης με τη δικαιολογία ότι το δίκτυο είναι κορεσμένο και παράλληλα δίνουν σε άλλους ιδιώτες! Αυτό που έχουν στο μυαλό τους να κάνουν με τον Απόλλωνα, το δίνουν σε ιδιώτη ο οποίος ιδιώτης και θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος αλλά θα παίρνει και χρήματα από τους δήμους. Δηλαδή θα πληρώνει το ρεύμα ο δήμος σε αυτούς με μικρότερη τιμή μεν αλλά μέρες όπως είναι η σημερινή που δεν εχει ηλιοφάνεια ο δήμος θα πληρώνει κανονικά το ρεύμα ή τη νύχτα που έχει πολύ μεγάλη κατανάλωση ο νυχτερινός φωτισμός δεν θα υπάρχει η μικρότερη τιμή. Τα δίνουνε όλα στους ιδιώτες και αν από το να τα δίνουν στους ιδιώτες ήταν προς όφελος των πολιτών θα πω εντάξει δεν χάθηκε ο κόσμος, αλλά εδώ όμως μιλάμε μονο για το ιδιωτικό συμφέρον. Το ίδιο συμβαίνει και με τα οικόπεδα δηλαδή εάν βρεθεί κάποιος ο οποίος θέλει να τα πάρει να είστε σίγουροι ότι θα τα δώσουνε πιο εύκολα από ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς έσοδα, περιμένοντας από το κράτος ή από το ΕΣΠΑ που είναι πολύ δύσκολο να πάρεις χρήματα ή να μπεις σε πρόγραμμα, οι δήμοι γίνονται υποχείρια της οικονομικής πραγματικότητας».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles