Επιμένω εμφατικά να ασχολούμαι μόνο με τα πολιτικά θέματα τονίζει ο Νικόλας Φαραντούρης, ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε συνέντευξη του στον Alpha Radio. Τονίζει ότι «η αδιαμεσολάβητη σχέση δεν λέει κάτι σε σχέση με τη συγκρότηση του κόμματος και της κοινωνίας» και δεν ενεργοποιείται με αγκαλιές και φιλιά στις λαϊκές αγορές, αφήνοντας αιχμές για τις τακτικές Κασσελάκη. Άσκησε κριτική και στις αποφάσεις των οργάνων που έφεραν την κατάσταση σε αυτό το οριακό σημείο ενώ τόνισε πως στο δικό του σχέδιο «τα όργανα και η ηγεσία έχουν μια αμφίπλευρη σχέση ισορροπημένη».
«Επιμένω εμφατικά να ασχολούμαι μόνο με τα πολιτικά θέματα, θα μου πείτε έχει πάρει φωτιά το σπίτι σου και ασχολείσαι μόνο με τα πολιτικά θέματα και δεν ασχολείσαι με τα διαδικαστικά; Ασχολούμαι και με τα διαδικαστικά αλλά ασχολήθηκα προσπαθώντας να προλάβω κάποιες καταστάσεις, σας είπα πριν 1.5-2 μήνες είχα σηκώσει το χέρι, σπανίως παίρνω θέση για τα εσωκομματικά δημοσίως, συνήθως αυτά τα συζητάω στα όργανα. Η πολιτική αντιπαράθεση με ενδιαφέρει και οι προτάσεις για τον κόσμο μπας και μειωθεί λίγο η τιμή της ενέργειας η ακρίβεια, μπας και βρούμε καμιά δουλειά για τα παιδιά μας που δίνω σωρηδόν συστατικές επιστολές για να φύγουν ανεπιστρεπτεί στο εξωτερικό ως πανεπιστημιακός και τώρα ως ευρωβουλευτής δέχομαι εκατοντάδες βιογραφικά από νέα παιδιά που θέλουν να φύγουν ακριβώς και να μη γυρίσουν πίσω. Αυτά είναι που πρέπει να μας απασχολούν».
«Στα διαδικαστικά του κόμματος μας πριν από 1,5 μήνα σήκωσα το χέρι εκεί και είπα φτάνει παιδιά, ήτανε τότε που ετοιμαζόταν η πρόταση μομφής και είπα ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Ήταν γεγονός ότι θα κατέθεταν με πολλές υπογραφές από μέλη της κεντρικής επιτροπής για πρόταση μορφής και είχα προτείνει στην ηγεσία τότε να πάρει μία γενναία απόφαση να σπεύσει στη βάση και να προτείνει να επισπευτούν οι διαδικασίες για επανεκλογή ή για εκ νέου εκλογική διαδικασία και έτσι να μην έχουμε αυτή την απαξιωτική διαδικαστική εξέλιξη. Δεν με άκουσε τότε η ηγεσία του κόμματος, ο κ. Κασσελάκης ήρθε στην Κ.Ε., ζήτησε ο ίδιος να γίνει πρόταση μορφής και με τα γνωστά αποτελέσματα. Επί της διαδικασίες αυτή τη στιγμή έχει παρθεί η απόφαση να πάμε σε εκλογές και στο συνέδριό. Θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει ένα συνέδριο και να ακολουθηθεί η εσωκομματική διαδικασία που αποφασίστηκε. Κατέθεσα την υποψηφιότητα μου όταν ακόμη ήταν στο τραπέζι και η υποψηφιότητα του προέδρου, υπό αυτή την έννοια θα προτιμούσα να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να αντιπαρατεθούμε πολιτικά και πιστέψτε με υπάρχουνε πολλά πράγματα που με χωρίζουν από την πρώην ηγεσία του κόμματός μου.
«Να μιλήσουμε για τους στόχους μας, να μιλήσουμε για τις προτάσεις μας, πως σκεφτόμαστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επόμενη μέρα. Εγώ για παράδειγμα έχω μιλήσει για την περιφερειακή ανασυγκρότηση του κόμματος, δεν μιλάει κανείς για αυτά, πώς μπορεί ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βγάλει ρίζες δυνατές στην κοινωνία όταν δεν έχει μια περιφερειακή συγκρότηση; Όλοι μιλάνε για τη βάση και για την αδιαμεσολάβητη σχέση. Ναι αλλά η αδιαμεσολάβητη σχέση, η επαφή με τα μέλη δεν ενεργοποιείται με αγκαλιές και φιλιά στις λαϊκές αγορές μόνο, η αδιαμεσολάβητη σχέση δεν λέει κάτι σε σχέση με τη συγκρότηση του κόμματος και της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται οργανώσεις σε όλη την περιφέρεια και μάλιστα με αντιστροφή όπως είπα και στην κεντρική επιτροπή και όπως εξέθεσα και στο πρόγραμμα των 10 αξόνων για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Πρότεινα περιφερειακή ενεργοποίηση των οργανώσεων μελών, η πλευρά Κασσελάκη είχε πει πριν από 1,5 μήνα ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι οργανώσεις μελών, θέλουμε αδιαμεσολάβητη σχέση της βάσης με τον πρόεδρο. Αυτά δε τα καταλαβαίνω εγώ, δεν υπάρχουν σε κανένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα του κόσμου.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πυραμιδικό σχήμα το οποίο έχει στην κορυφή του τα όργανα και τα μέλη και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την κορυφή διαχέονται και φτάνουν προς τα κάτω στις οργανώσεις και υλοποιούνται. Εγώ προτείνω το αντίστροφο, να έρχονται προτάσεις και να αποφασίζονται ή να προτείνονται ή να σμιλεύονται ή να καλλιεργούνται προτάσεις πολιτικής στις οργανώσεις σε περιφερειακό επίπεδο να ανεβαίνουν επάνω στα όργανα, τα όργανα συλλογικά να αποφασίσουν και η ηγεσία να βάζει τη σφραγίδα της και προφανώς δια των οργάνων να ενεργοποιείται η πολιτική μας πρόταση, άρα μια αντιστροφή του πυραμιδικού σχήματος. Σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς, είναι ένα κόμμα το οποίο τόσο οι οργανώσεις μελών όσο και τα όργανα και η ηγεσία έχουν μια αμφίπλευρη σχέση ισορροπημένη. Δεν καταργείς ούτε τα όργανα, ούτε τις οργανώσεις μελών ούτε ευνουχίζεις φυσικά την ηγεσία. Η ηγεσία δεν θέλει το κόμμα υπηρέτη της, ή υπηρέτη του προέδρου, από την άλλη ο πρόεδρος αφήνει την σφραγίδα του στο κόμμα, ενεργοποιώντας τις οργανώσεις μελών αλλά και τα όργανα. Αυτή η ισόρροπη σχέση είναι το ζητούμενο που κατά τη γνώμη μου λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι και οι προτάσεις ήτανε τελείως αντιφατικές και παράδοξες, έχουμε πολιτικά αντικείμενα να αντιπαρατεθούμε».