8.9 C
New York
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Buy now

Τα «στραβά και ανάποδα» της πλατείας Καπνεργάτη για τα άτομα οπτική αναπηρία

Τα μεγάλα σφάλματα, αστοχίες ή υπερβάσεις που έγιναν στο έργο της πλατείας Καπνεργάτη αποκάλυψε η βόλτα των ατόμων με οπτική αναπηρία στην περιοχή, με αφορμή την ημέρα λευκού μπαστουνιού. Για το τι είδανε στην βόλτα τους αυτή μίλησε ο πρόεδρος του Ν.Σ. ΑμεΑ Καβάλας Μάκης Κρεμμύδας, κάνοντας λόγο για χρήση άλλων υλικών από αυτά που προβλέπονται, για οδηγούς όδευσης τυφλών που πάνε κυριολεκτικά… όπου να’ ναι και για ολική κατάληψη πεζοδρόμων από τραπεζοκαθίσματα προτού καν να παραληφθεί το έργο.

«Η εκδήλωση η οποία έλαβε χώρα στις 15 Οκτώβρη ενόψει της ημέρας λευκού μπαστουνιού πραγματοποιήθηκε από την περιφερειακή ένωση τυφλών ΑΜΘ και ως σκοπό είχε για άλλη μία φορά την ανάδειξη των ζητημάτων τα οποία υπάρχουν στην πόλη, στον δήμο που αφορούν την προσβασιμότητα, που είναι το Α και το Ω της κοινωνικοποίησης, της ένταξης των ατόμων με αναπηρία όρασης, η οποία τους δίνει την δυνατότητα της αυτονομίας αν και εφόσον υπάρχουν οι προδιαγραφές για την ασφάλεια των ατομών αυτών. Δώσαμε ένα ραντεβού το πρωί της Τρίτης, προηγήθηκε μία πολύ ωραία εκδήλωση και στην πόλη της Δράμας από τη στιγμή που είμαστε περιφερειακή ένωση. Η εκδήλωση εκεί αφορούσε περισσότερο σχολεία και αρχές του τόπου, όπως είναι αστυνομία, δημοτική αστυνομία και τα λοιπά όπου βγάλαμε φωτογραφίες και τις αναρτήσαμε στο στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Δράμας για να δείχνουμε τις καλές και τις κακές πρακτικές. Ήρθαν και σχολεία όπου ενημερώθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και προβληματίστηκαν γενικότερα με τα θέματα που συζητήσαμε. Παράλληλα έγιναν και βιωματικά εργαστήρια».

«Είχαμε σχεδιασμένο στην Καβάλα να γίνει μία εκδήλωση που είχε σκοπό να περπατήσουμε λοιπόν μέσα στην πόλη, περισσότερο θέλαμε να αναδείξουμε όλα αυτά τα ζητήματα που υπάρχουν στις δύο περιοχές που είναι υπό καθεστώς ανάπλασης στην πόλη μας. Η μία περιοχή είναι πέριξ της πλατείας Καπνεργάτη όπου εκεί πέρα τα δύο τμήματα της Κασσάνδρου, από Εθνάρχου Μακαρίου μέχρι και την πλατεία πριν τον ΟΤΕ δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί, όπως και το αντίστοιχο της Αβέρωφ από την Ομόνοια μέχρι την Μεγάλου Αλεξάνδρου, που εκεί έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το έργο της υποδομής για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, κάτι το οποίο το παρακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό για να μη πω πολλούς μήνες και έχουμε υποβάλλει και τις προτάσεις μας και επιζητούσαμε και την συνεργασία με τον δήμο, με την τεχνική υπηρεσία προκειμένου να μην υπάρχουν αστοχίες. Ξέρετε οι αστοχίες πολλές φορές μας πηγαίνουν βήματα πίσω, υπάρχουν καθυστερήσεις, πρέπει να γίνονται διορθώσεις κτλ».

Κινηθήκαμε σε αυτές τις δύο περιοχές όπου εντοπίσαμε τα γνωστά προβλήματα τα οποία υπάρχουν συνήθως όταν δημιουργούνται πεζόδρομοι ή όταν φτιάχνονται πεζοδρόμια. Εκτός του ότι οι υποδομές πολλές φορές δεν είναι σωστές και τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται δεν είναι υλικά προσβασιμότητας αλλά υλικά που μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι είναι περισσότερο καλαίσθητα και σε αυτή την περίπτωση της καλαισθησίας με την προσβασιμότητα, νομίζω ότι όταν πρόκειται να δημιουργηθεί κάτι για την προσβασιμότητα, η καλαισθησία πρέπει να πηγαίνει σε δεύτερη μοίρα γιατί τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται αναφέρονται στο ΦΕΚ το συγκεκριμένο που δίνει την κατεύθυνση και όταν κάποιοι μιλούν για καλαισθησία καλό είναι να μιλούν όταν πρόκειται να φτιαχτεί κάτι που θα είναι προσωπικό τους, όταν είναι όμως για την κοινωνία θα πρέπει να είναι πρώτιστα η κάλυψη της ανάγκης της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία. Άλλωστε αυτά όλα τα έργα τα οποία γίνονται με ευρωπαϊκά χρήματα, το βάζουν ως όρο ότι πρέπει πρώτα να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία».

«Για παράδειγμα ο οδηγός όδευσης πρέπει να είναι το κίτρινο πλακίδιο με τις συγκεκριμένες γραμμώσεις που δημιουργεί και την οπτική αντίθεση, την χρωματική αντίθεση με τα υλικά που πρέπει να στρώνονται. Μας είπαν ότι το κίτρινο πλακάκι δεν είναι τόσο καλαίσθητο και χρησιμοποίησαν ένα μαρμάρινο πλακάκι το οποίο δεν έχει και την διάσταση την σωστή, είναι πιο μικρό, είναι πιο δυσδιάκριτο, δεν το διακρίνεις εύκολα με το λευκό μπαστούνι που είναι το μέσο με το οποίο ερχόμαστε σε επαφή με το έδαφος για να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τα εμπόδια και να εντοπίζουμε τον οδηγό όδευσης τυφλών, διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν έχει αλλάξει, δεν μπορεί να αλλάξει, οπότε θα κινηθούμε και θα προσαρμοστούμε σε αυτό. Το ότι οι διαδρομές έχουνε κάποια λάθη και πηγαίνουνε για αδικαιολόγητο λόγο από τη μία πλευρά του πεζοδρομίου στην άλλη και ξαναγυρίζουν στην αντίθετη κτλ, έχουμε ζητήσει να διορθωθεί και μας υποσχέθηκαν ότι θα διορθωθεί. Οτι άρχισαν να στήνονται κάποιες κατασκευές μόνιμες επάνω στο υδατοπερατό υλικό το οποίο ξέρετε ότι είναι ένα ευαίσθητο υλικό, το οποίο έχει τρυπηθεί και έχουν μπει κατασκευές, νομίζω ότι έχουν ξεφύγει τις προσοχής των αρμοδίων του δήμου. Εντοπίστηκαν τέτοιες κατασκευές στην οδό Κασσάνδρου, όπως επίσης και η κατάληψη σχεδόν όλου του μήκους του πεζοδρόμου από τραπεζοκαθίσματα, ενώ το έργο δεν έχει παραληφθεί, άρα ο έλεγχος προφανώς είναι ελλιπής η δεν υπάρχει έλεγχος».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles