Είναι πολύ σημαντικό το ενεργειακό μας πορτοφόλι να είναι πλούσιο σε επιλογές και όχι μονοδιάστατο, λαμβάνοντας υπόψη τις κατά καιρούς κρίσεις, όπως αυτές σε Ουκρανία και Γάζα που απέδειξαν την σημαντικότητα του φυσικού αερίου και τον βαθμό εξάρτησης της Ευρώπης από αυτό. Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του ο ερευνητής, συγγραφέας και πανεπιστημιακός Νίκος Λυγερός, μιλώντας αναλυτικά για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη, τον ρόλο των ΗΠΑ στις έρευνες που γίνονται και το μέγεθος τους που τα κάνει να χαρακτηρίζονται στρατηγικής σημασίας κοιτάσματα τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν το στάτους της χώρας στην Ευρώπη.
«Όλοι μιλούσαν για ΑΠΕ με έναν ξεκάθαρο τρόπο, θεωρούσαν ότι θα είναι η πανάκεια για τα επόμενα χρόνια και με τις δύο κρίσεις σε Ουκρανία και Γάζα η Ευρώπη κατάλαβε ότι έχει ανάγκη από το φυσικό αέριο, το έχει ανάγκη βέβαια και η Ελλάδα και τώρα μπαίνουμε σε μια διαδικασία αξιοποίησης του θέματος γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο για την ανθεκτικότητα του κράτους, βλέπουμε ότι οι έρευνες που γίνονται με την κοινοπραξία της ExxonMobil και της Hellenic Energy κοντά στην Κρήτη είναι σε ένα καλό τάιμινγκ πρώτον γιατί έχουμε ενδείξεις για κοιτάσματα πάρα πολύ μεγάλα, ένα πολύ μεγάλο και ένα ανάλογο της Αφροδίτης, είμαστε νοτιοδυτικά της Κρήτης και αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε μία περιοχή που δεν έχει καμία αμφισβήτηση από κανέναν. Επιπλέον είμαστε πολύ θωρακισμένοι με την έννοια ότι είναι από την πλευρά της δυτικής Κρήτης, εκεί που βρίσκεται και η αμερικανική βάση, είναι στην κοινοπραξία οι Έλληνες και οι Αμερικανοί και από τη στιγμή που περνάμε τώρα στη δεύτερη φάση και ξέρουμε ότι αναμένουμε μεγάλα αποτελέσματα, αυτό επιταχύνει την αξιοποίηση των ΑΟΖ, αυτή είναι μία από τις θετικές επιπτώσεις των κρίσεων γιατί κάθε φορά που υπάρχει μία κρίση και αφορά βέβαια και τα ενεργειακά, πιο πολύ το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στη συνέχεια ανάλογα με τις κρίσεις, αυτό που έχει σημασία είναι ότι όταν εμείς δεν είμαστε πια μόνο καταναλωτές ή δεν είμαστε απλώς ένα πέρασμα και μπορούμε να συμβάλλουμε όπως το κάνουμε και στο forum που αφορά τους υδρογονάνθρακες, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να το αξιοποιήσει και νομίζω ότι και οι τελευταίες αντιστάσεις που είχαν ακόμα και τοπικά, όταν είδαν ότι αναγκαστήκαμε να λειτουργήσουμε ακόμα και με λιγνίτη ενώ είχαμε πει ότι αυτό θα τελειώσει, όλοι καταλαβαίνουμε ότι το φυσικό αέριο είναι η βέλτιστη λύση στον τομέα των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
«Τώρα αλλάζει το ενεργειακό μείγμα η Ελλάδα αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι από την στιγμή που εμείς θα μπορούμε εμείς να παράγουμε αυτό το φυσικό αέριο -και το ξέρετε πολύ καλά για το πετρέλαιο στον Πρίνο- αλλάζει τα δεδομένα, γιατί η ιδέα εδώ είναι ότι μιλάμε για στρατηγικά αποθέματα, δε μιλάμε μόνο για μια τοπική κατανάλωση, μιλάμε για αποθέματα που θα μας επιτρέπουν να έχουμε εξαγωγές και να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί όταν έχεις ένα κοίτασμα και μπορείς να το αξιοποιήσεις πρέπει βέβαια να έχεις και καταναλωτές και για τέτοια κοιτάσματα η κατανάλωση της Ελλάδος δεν επαρκεί, άρα είναι πολύ σημαντικό που μπορούμε να παίξουμε με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον το έχει και αυτή ανάγκη».
«Η αξιοποίηση και μεταφορά από την Κρήτη είτε θα γίνεται μέσω αγωγού όπως ο Eastmed είτε σε μετατροπή σε LNG. Όντως υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις γιατί είχαν προγραμματίσει να χρησιμοποιήσουν για χώρο αποθήκευσης την περιοχή της Καβάλας και βλέπω ότι υπάρχει μία δυστοκία, πάντοτε όταν είναι μόνο το ελληνικό πλαίσιο χωρίς να πιέζεται από κανέναν άλλον και εδώ μπαίνουμε σε ένα πλαίσιο που είναι καθαρά γραφειοκρατίας. Ακόμη και ο Πρίνος για την Ελλάδα είναι σημαντικός μόνο τοπικά, δεν μας επιτρέπει να κάνουμε εξαγωγές. Εδώ τώρα τα αποθέματα για τα οποία συζητάμε είναι στρατηγικής σημασίας μπορεί να είναι μεγαλύτερα και από το Λεβιάθαν και το Ζόρ που σημαίνει ότι μια χώρα που είναι καταναλωτής και πρέπει να φέρει αέριο από το Αζερμπαιτζάν, πρέπει να φέρνει LNG από την Αλγερία, θα μπορεί να είναι εξαγωγέας που σημαίνει ότι θα έχει δικό της εργατικό δυναμικό, δεν θα έχει πια τα έξοδα, γιατί μιλάμε για δισεκατομμύρια εισαγωγής στην Ελλάδα και θα έχει βέβαια και τα οφέλη γιατί όταν βλέπουμε την τάξη μεγέθους είναι πάρα πολύ σημαντικά τα νούμερα. Σε επίπεδο στρατηγικής ακόμη και αν υπάρχει τοπικά μια δυστοκία, δεν αλλάζει τίποτα γιατί δέχεται ταυτόχρονα και πιέσεις και από την Ευρώπη και από την Αμερική για να προχωρήσουν δυναμικά.
«Δε πρέπει ενεργειακά να έχουμε ένα πορτοφόλι μονοδιάστατο, για τις βιομηχανίες αν βασιζόμαστε στις ΑΠΕ όταν δεν έχει ήλιο – δεν έχουμε τίποτα. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι το Ελ. Βενιζέλος που δίνει πρόσβαση κατευθείαν στις μετρήσεις που δίνονται με τα φωτοβολταϊκά και βλέπουμε ότι μόλις βραδιάζει τελειώνει. Το ίδιο ισχύει και για τις ανεμογεννήτριες όπου όταν δεν φυσάει δεν λειτουργούν, όταν θέλουμε να έχουμε μια ροή για εργοστάσια κτλ δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στις ΑΠΕ γιατί έχουμε ένα άλλο πρόβλημα, είναι της αποθήκευσης ενέργειας που είναι δύσκολο, ενώ αν υπάρχει κατευθείαν μία κατανάλωση είναι εντάξει, αν χρειάζεται αποθήκευση για τις ΑΠΕ υπάρχει μία δυσκολία. Αρα λέω ότι πρέπει να έχουμε ένα ενεργειακό μείγμα. Στην πράξη ενεργειακά χρειαζόμαστε κάτι το οποίο να είναι σταθερό, από τη στιγμή που δεν έχουμε περάσει ακόμα στο υδρογόνο το φυσικό αέριο είναι ένα καλό μεταβατικό στάδιο το οποίο όμως είναι πιο σημαντικό από ότι υπολόγιζαν μερικοί, δεν έχει τους ρύπους του πετρελαίου, είναι μία ενέργεια που έχει μεγάλη απόδοση και αφού έχουμε έναν κορυφαίο εμπορικό στόλο που παίζει πάρα πολύ με τα LNG, θα είναι ένα καλό μείγμα για εμάς σε επίπεδο στρατηγικής να το αξιοποιήσουμε. Επειδή ασχολούμαστε και με θέματα στρατηγικής πρέπει να έχεις ενέργεια αλλά πρέπει να είσαι και ανθεκτικός δηλαδή άμα σε χτυπήσουν πρέπει να έχεις και μία πρόσβαση σε άλλη μορφή για να είσαι πιο σταθερός. Η Γερμανία ήθελε να κλείσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες αλλά αναγκάστηκε λόγω Ουκρανικού να ανοίξει ακόμα και εργοστάσια που αφορούν το κάρβουνο γιατί δε μπορούσε πια να ποντάρει στο φυσικό αέριο γιατί ήταν εξαρτημένη κατά 55%. Όταν έχουμε ένα πορτοφόλι ενεργειακό που έχει μία μεγάλη ποικιλία είμαστε πιο ανθεκτικοί αλλά να μη κάνουμε το λάθος να υπερεκτιμούμε μια κατεύθυνση, θεωρώντας το ότι είναι πολιτικά ορθολογική αλλά επί του πρακτέου αν δεν είμαστε της λογικής και δεν βλέπουμε ακριβώς τι γίνεται με την κατανάλωση, θα βλέπουμε να έχουμε όπως τώρα πολλά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και να ανεβαίνει full το φυσικό αέριο γιατί είμαστε μέσα σε φάση κρίσης ενώ αν είμαστε εμείς οι παραγωγοί δε θα είχαμε αυτή την αλλαγή».