Αντιδράσεις έφερε στο ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ ο «αποκλεισμός» του από την σύσκεψη που έγινε με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην Καβάλα για το κρίσιμο θέμα της ευλογιάς. Για το ζήτημα και τις δικαιολογίες της ΠΑΜΘ μίλησε στον Alpha Radio ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ Ζαφείρης Μυστακίδης υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το ΓΕΩΤΕΕ είναι ο θεσμοθετημένος από το νόμο σύμβουλος του κράτους.
«Δεν εκφράσαμε κάποιο παράπονο, υπενθυμίσαμε κάποια πράγματα στην περιφέρεια ΑΜΘ ότι δεν έχουμε έναν ρόλο διακοσμητικό, η ελληνική πολιτεία μας έχει αναθέσει με νόμο ένα συγκεκριμένο ρόλο να είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους, και μάλιστα λειτουργούμε υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν είμαστε ένας αθλητικός σύλλογος. Τέτοια παρανόηση έγινε και εκπλαγήκαμε δυσάρεστα με την απάντηση της του κ. περιφερειάρχη, με τη μορφή που απάντησε γιατί θεώρησε ότι εμείς κάναμε κάποια επίθεση, ότι επιχειρούμε να αποκομίσουμε οφέλη επικοινωνιακά. Εμείς δεν έχουμε τέτοιους σκοπούς να μπλέξουμε με πολιτικές αντιπαραθέσεις και το έχουμε αποδείξει, αλλά σε ένα θέμα που αφορά την ελληνικη πολιτεία και περισσότερο στην περιφέρεια μας, καθώς τα κρούσματα είναι εδώ και βλέπουμε ότι η ελληνική πολιτεία προσπαθεί να αναχαιτίσει αυτή την εισβολή της ευλογιάς στην ελληνική επικράτεια. Σε αυτή την προσπάθεια είναι ο θεσμοθετημένος μας ρόλος εκτός κι αν δεν αρέσει σε κάποιους αυτό, αλλά θα πρέπει να μας το πουν γιατί συμβαίνει αυτό».
«Προφανώς και είχαμε λογο σε μία τέτοια συνάντηση, εμείς είμαστε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, δεν είμαστε ένας εξωραϊστικός σύλλογος, δεν έχουν κατανοήσει τον ρόλο που έχουν οι θεσμικοί φορείς στην δημόσια διοίκηση. Εάν κάποιοι έτσι αυθαίρετα θέλουν να καταργήσουν όλους τους ειδικούς και όσους λειτουργούν με νόμο από την πολιτεία, τα μέλη μας μία από τις 5 επιστημονικές ιδιότητες που έχουν είναι οι κτηνίατροι, αυτοί είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Είναι κτηνίατροι του πεδίου, σε όλη την ελληνική επικράτεια και περισσότερο στην ΠΑΜΘ και αυτό δεν έγινε μόνο για το παράρτημα της ΑΜ αλλά και για το παράρτημα της Θράκης και σε όλη την ελληνική επικράτεια. Βγαίνει ένα αβίαστο συμπέρασμα ότι η ελληνική πολιτεία δεν καταλαβαίνει την σοβαρότητα του προβλήματος. Όλοι, ακόμη και ο τελευταίος θα πρέπει να κληθεί, τι κακό θα είχαμε να προσθέσουμε αναρωτιέμαι, ακόμη και αν αναφέρεται ως τεχνική σύσκεψη.
«Σε αυτή την σύσκεψη θα έπρεπε να ζητηθεί και η άποψη των κτηνιάτρων, υπήρχανε συγκεκριμένοι και φορείς της ελληνικής πολιτείας που είναι επιφορτισμένοι με τέτοια ζητήματα. Εγώ δε περίμενα μια τέτοια απάντηση, μίλησα με τον περιφερειάρχη που έχω άριστη σχέση και δεν θα αλλάξει από αυτή την απάντηση που είναι γραμμένη στο πόδι, μου θυμίζει κείμενα που ανταλλάσουν μεταξύ τους οι πολιτικοί αντίπαλοι. Δεν μας ζητήθηκε η άποψη μας ούτε από την περιφέρεια ούτε από το αλλά ούτε και από το υπουργείο, σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας. Φαίνεται ότι ξέρουν καλύτερα, αλλά το 10ήμερο καραντίνας τελειώνει, θα δούμε αν θα κερδηθεί το στοίχημα. Εμείς θέλουμε να κερδηθεί και δε πιστεύουμε ότι περισσεύει κανείς σε μια τέτοια προσπάθεια. Ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας δεν είναι μόνο για ημερίδες όπως αναφέρανε, χάνουμε και το νόημα των λέξεων. Το μόνο που είχαμε να κερδίσουμε είναι να βοηθήσουμε την πολιτεία να αντιμετωπίσει τέτοιες ζωονόσους που έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις οικονομίες και στην κτηνοτροφία, εκτός και αν θεωρούν ότι αυτά τα θέματα θα πρέπει να είναι χαμηλά στην ατζέντα.
«Έχουμε και τον καταρροϊκό πυρετό που συναντάται σε όλη την επικράτεια, εδώ και χρόνια κάθε φορά που προτείνουμε πράγματα προς το υπουργείο και προς την περιφέρεια αναφορικά με το κομμάτι των ζωονόσων αποδεικνύεται ότι είναι ψηλά στην ατζέντα μας αυτά τα ζητήματα, για το τι πρέπει να γίνει, είναι καλύτερη η πρόληψη από την θεραπεία. Είμαστε πύλη εισόδου εδώ για χώρες όπως Βουλγαρία – Ρουμανία αλλά και την Τουρκία που δεν είναι καν μέλος της Ε.Ε., εμείς τα λέμε αυτά εδώ και 10 χρόνια, δεν είναι καινούργια. Δε μπορεί σε μια μέρα να μειωθούν τα κρούσματα, το καταλαβαίνουν όλοι, αλλά στο κακό σενάριο με τη λήξη αυτού του 10ημέρου να μην έχουμε αποτελέσματα και περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το plan b της πολιτείας, γιατί δεν είμαι αισιόδοξος από τα μηνύματα που λαμβάνω. Πολλοί νέοι ιδίως κτηνοτρόφοι, έχουν επενδύσει και έχουν πάρει δάνεια και αυτά θα πρέπει να αποσβεσθούν πέραν του εισοδήματος τους, είναι πολύ μεγάλο το ζήτημα».