6 C
New York
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Buy now

«Τα τιμολόγια του νερού θα αυξηθούν, καμία νέα ΔΕΥΑ με απομακρυσμένα χωριά δε θα εχει το ίδιο τιμολόγιο που έχουμε εμείς σήμερα»

Τα τιμολόγια του νερού είναι σίγουρος ότι θα αυξηθούν, καμία νέα ΔΕΥΑ που θα έχει απομακρυσμένα χωριά δε θα εχει το ίδιο τιμολόγιο που έχουμε εμείς σήμερα δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας Απόστολος Χρόνης εν όψει της συνένωσης των ΔΕΥΑ της χώρας ανά νομό. Ανέλυσε το σχέδιο της κυβέρνησης, τόνισε πως αυτό γίνεται με πρόσχημα την λειψυδρία και ξεκαθάρισε πως τα τιμολόγια νερού που αποφασιζόντουσαν από το δημοτικό συμβούλιο τώρα θα τα καθορίζει η ΡΑΕΥ.

«Τα όσα έχουν κυκλοφορήσει για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ είτε ήδη εχουν ειπωθεί από επίσημα χείλη είτε ως διαρροές από τα υπουργεία ή κυβερνητικά στελέχη και θεωρούμε ότι είναι βάσιμα όλα αυτά. Το ότι θα προχωρήσουν σε αναγκαστικές συγχωνεύσεις είναι βέβαιο το εχει πει ο υπουργός ο ίδιος. Το βασικό είναι η αναγκαστική συνέννωση, αυτό ενοχλεί τους πάντες, ίσως υπήρχαν κάποιες ΔΕΥΑ που θα θέλανε να συγχωνευτούν αν τους βολεύει, αν έχουν κοινά χαρακτηριστικά, αν έχουν ίδια γεωμορφολογία, αν έχουνε ίδια τιμολόγια πάνω-κάτω αν θέλουν να το κάνουν. Για να μην τα έχουν όλα αυτά μέχρι σήμερα και να μη συνενώνονται κατι συμβαινει, γιατι δε θέλουν να συνενωθούν; Αν ηταν να βοηθήσει η μια ΔΕΥΑ την άλλη δε θα θέλανε τις συνέργειες; Αν ήταν να κερδίσουν όλες οι ΔΕΥΑ δε θα θέλανε από μόνες τους την συνένωση;

«Όταν πας να κάνεις μια συνένωση για να λύσεις κάποια προβλήματα που υπάρχουν, όπως για την λειψυδρία π.χ. αυτό είναι το πρόσχημα, δεν λύνεται αν ενωθούν όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας και σε μία. Αυτό γιατί οι ΔΕΥΑ χειρίζονται μόλις το 13-15% του νερού, το υπόλοιπο νερό και το κύριο πρόβλημα είναι στην άρδευση που καταναλώνει το 85% του νερου, με την άρδευση ασχολούμαστε; Όχι, ασχολούμαστε με τις ΔΕΥΑ και αυτό που ακούστηκε ότι με τη συνένωση θα ασχολείται με το νερό, όχι αλλά μόνο με τα όμβρια, με κάποια αντιπλημμυρικά έργα. Η αρδευση θα μείνει εκτός και θα μείνει στους δήμους σε πρώτη φάση».

«Η εκπροσώπηση των ΔΕΥΑ στα Δ.Σ. θα έχουν να κάνουν με τον πληθυσμό κάθε δήμου, από τη στιγμή που οι μητροπολιτικοί δήμοι έχουν τον περισσότερο κόσμο, αυτοί και ο εκπρόσωπος τους θα έχει κυρίαρχο ρόλο στις νέες ΔΕΥΑ. Στην νέα ΔΕΥΑ Καβάλας ο δήμος Καβάλας θα έχει γύρω στο 40% δικαίωμα ψήφου, ο εκπρόσωπος του δήμου Παγγαίου στο 18-19%, του Νέστου 12-13% και της Θάσου με 6-7%. Θα υπάρχουν άλλοι 3 εκπρόσωποι στο Δ.Σ. από τους εργαζόμενους, το Επιμελητήριο και την Περιφέρεια με 7% ο καθένας.

«Όλα αυτά θα συζητηθούνε στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ που είναι στη Ρόδο αύριο, θα πάει και ο δικός μας δήμαρχος. Αυτό είναι το κύριο αλλά υπάρχουν και άλλα για τις ΔΕΥΑ, όπως το γεγονός ότι ενώ έχουμε υπογράψει συμβασιοποίηση και έχουμε ξεκινήσει κάποια έργα, έρχεται το υπουργείο ξαφνικά και ζητά να δοθούν το 20% από ίδια χρήματα από τις ΔΕΥΑ δηλαδή, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργολάβοι και δουλεύουν, ξαφνικά μας στέλνουν έγγραφο που λέει από τα 2 εκ. που θα έπαιρνες για το έργο θα πάρεις 1.6 και τα άλλα 400 βρες τα εσύ. Υπάρχουν παράλογα πράγματα σε ότι αφορά την Τ.Α. και τη πολιτεία. Θα προχωρήσουμε σε αναγκαστικές συνενώσεις, για τη ΔΕΥΑ Καβάλας καταστροφικό δε θα είναι αλλά θα είναι βήμα πίσω, όχι μονο για εμάς αλλά και για άλλες ΔΕΥΑ. Θα είναι πολύ χειρότερη η παροχή υπηρεσιών των ΔΕΥΑ ανά δήμο γιατί θα πρέπει το καινούργιο Δ.Σ. να αποφασίσει για ένα χωριό που βρίσκεται στην άλλη άκρη της Θάσου. Πως θα ασχοληθεί το Δ.Σ. αυτό με εκείνο το χωριό; Ενώ τώρα υπάρχει το τοπικό συμβούλιο που ασχολείται από κοντά και όχι ένα απομακρυσμένο ΔΣ, όπως βλέπετε τι γίνεται με εμάς και την Αθήνα. Αποφασίζει κάποιος από την Αθήνα για την ΔΕΥΑ Καβάλας και βλέπουμε το αποτέλεσμα.

«Λένε ότι θα βελτιωθούν οι οικονομίες κλίμακος με τις συνενώσεις, πως θα γίνει αυτό; Θα μοιραστούμε την μιζέρια μας ολοι μαζί; Ή θα μοιράσουμε τα πολλά χρήματα που έχουμε τώρα, δε θα πετύχεις τίποτα. Το πρόσχημα είναι η λειψυδρία που δεν αφορά εμάς αλλά άλλους δήμους και περιφέρειες στην χώρα. Όλες οι ΔΕΥΑ όμως προετοιμαζόμαστε για αυτό, δε περιμέναμε κάποιον να μας το πει, μόνοι μας κάναμε τη μελέτη 150.000 ευρώ για να κάνουμε το αντλιοστάσιο στα Αμισιανά. Το κυριότερο με τις συνενώσεις είναι τα τιμολόγια, τώρα τα τιμολόγια τα αποφασίζει η ΔΕΥΑ και το δημοτικό συμβούλιο. Τότε θα τα αποφασίζει η ΡΑΕΥ, πέρα από την περιουσία μας που θα απλωθεί σε όλους, η περιουσία του δήμου θα φύγει από τα χέρια του. Όσο για τα τιμολόγια είμαι σίγουρος ότι θα αυξηθούν, ότι και να γίνει. Γιατί δε θεωρώ ότι η νέα ΔΕΥΑ που θα έχει απομακρυσμένα χωριά θα εχει το ίδιο τιμολόγιο που έχουμε εμείς σήμερα».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles